Pannon Várszínház: 200 előadás, 63 ezer néző

A veszprémi székhelyű Pannon Várszínház a 2010/11-es évadban 200 előadást tartott, s azokon 63 ezer néző vett részt - mondta Vándorfi László, a színház igazgatója csütörtökön az évadzáró társulati ülésen.

Rámutatott, hogy a társulat nyáron is játszott, mostanáig 33 előadást tartottak Balatonfüreden és Sümegen. Hozzátette: májusban Erdélyben, Sepsiszentgyörgyön is felléptek három napon át az Omega együttes számaiból összeállított Égi vándor című musicallal, s a sikerüket bizonyítja, hogy hívják vissza a társulatot újabb előadásokra. A "pannonosok" jó hírét igazolja az is, hogy a nagy színházi hagyományokkal és erős állandó társulattal rendelkező Kecskemétre is hívják őket; a városi művelődési központ bérletes zenés estéket szeretne "építeni" a Pannon Várszínház előadásaira.

Vándorfi László hangsúlyozta: a jubileumi, 10. évadot zárja most a társulat, s úgy fogalmazott, hogy egy évtized alatt szinte "a semmiből váltunk államilag támogatott kőszínházzá".
Az igazgató ugyanakkor kitért arra is, hogy a parlament az idei költségvetés megszavazásakor a színházaknak járó normatív állami támogatásból 50 millió forinttal kevesebbet juttatott a tervezettnél - önálló képviselői indítványra - a Pannon Várszínháznak. Ez a működésüket illetően nehéz helyzetet teremtett, játékszíni előadásokat kellett elhagyni - emlékeztetett a színidirektor. 

hotel
Az elmúlt évad eredményes volt, értékeket "termelt" - hangsúlyozta Vándorfi László. Elmondta: A Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról című musical a 65. előadásnál tart, A dzsungel könyve című darabot 60-szor játszották, a Hotel Mentholt 59-szer, a Padlást és a Muzsika hangját pedig 49 alkalommal.
Ez a kicsi társulat (15 szerződtetett vagy vállalkozóként dolgozó művésze van a társulatnak és összesen 30 dolgozója) 30 produkciót tart repertoáron, azaz bármelyik rövid felújító próbával előadásra alkalmassá tehető - mondta Vándorfi László.
A most zárult évad bemutatói közül kiemelte a Kőszívű ember fiai című darab sikerét, s abban Kubik Anna Kossuth-díjas művész kiemelkedő játékát. Elismeréssel szólt az Aranycsapat című darab bemutatójáról is, benne Szacsvay László "nagyszerű főszereplésével", majd azt hangsúlyozta, hogy mindkét darab esetében kiemelendő volt a "kitűnő csapatmunka" is. Rámutatott: a Goldoni Két úr szolgája című komédiában Egyed Brigitta "brillírozott", de valamennyi szereplő "stílusérzékenyen állt helyt".
Az igazgató elmondta, hogy a társulattól hárman távoznak: Bánfi Kata, Nagy Barbara és Radvánszki Szabolcs. Kitért arra is, hogy a következő évadra öt nagyszínházi és szintén öt játékszíni bemutatót terveznek.

süti beállítások módosítása