Beomlott a kecskeméti Katona József Színház mennyezete

A rengeteg esőt nem bírta a kecskeméti Katona József Színház tetőzete: a beázás miatt leszakadt az emeleti páholyfolyosó egyik oldalán a mennyezet.

A tetőzet állapota sajnos régóta húzódó probléma – mondta el Cseke Péter direktor. – Az elmúlt három évtizedben kétszer esett át az épület részleges felújításon, azonban a tetőhöz egyszer sem nyúltak hozzá.

 

Sejthető volt, hogy előbb-utóbb nagyobb baj történik, azonban ilyen mértékű kárra mi sem számítottunk. Felvettük a kapcsolatot a műemlékvédelem szakembereivel, akik a helyszíni szemle során a padlástól a pincéig végignézték az épületet. Szakmai támogatást és alkotó segítséget kértem tőlük, hiszen számunkra nagyon fontos, hogy az évad első előadására olyan körülményeket teremthessünk, amelyek között méltó módon fogadhatjuk színházunk közönségét.

Kecskemetiszinhaz

A helyreállítás várhatóan nem fejeződik be szeptemberre, hiszen a műemléképületek esetében minden egyes munkafázis szigorúan szabályozott, de az előadások zavartalanságát biztosítani fogjuk ugyanazon a magas művészi színvonalon mint tettük eddig. Vagyis szeptember 30-án meglesz az első bemutató a nagyszínházban.

 

Egyébként ahhoz is engedély kell, hogy a restaurátor mintát vegyen az eredeti díszítőelemekről. – Szerencsére kiváló szakemberek segítik a munkánkat, akik ismerik az épület minden egyes négyzetcentiméterét. A várható költségekről egyelőre nincsenek pontos információink, hiszen jelenleg is várjuk az árajánlatot. A végleges megoldást az jelentené, ha az épület tetőzetét teljes egészében felújítanánk. Ennek költségeit a nagyságrendje miatt sem az önkormányzat, sem a színház nem tudja felvállalni. Azonban az egyeztetések során kiderült, hogy egy megfelelően elhelyezett újabb ereszcsatorna biztosítaná, hogy ne kerüljünk hasonló helyzetbe a következő években. Ám ennek kivitelezését is komoly engedélyezési eljárás kell, hogy megelőzze.

 

Forrás: baon.hu

 

süti beállítások módosítása