Egy hét múlva új várszínház nyit!

Egy hét múlva nyít a nagyváradi várszínház. Augusztus 31. az átadási határideje a vár Csonka-bástyájában épülő nyári színháznak. A kivitelezők már az utolsó simításoknál tartanak, és Biró Rozália alpolgármester a helyszínen tartott sajtótájékoztatón bejelentette: az első előadásnak már augusztus 21-én örvendhetnek a nézők: a Nyitott ablak Európára idei rendezvényének esti fénypontja az Experidance táncegyüttes lesz.

A nyári színház létrehozása azzal a négy évvel ezelőtti megállapodással kezdődött, amelyben a megyei és a váradi önkormányzat partnerséget kötött, hogy fele-fele arányban vállalják a létesítmény megépítésének költségeit – emlékeztetett az alpolgármester. A tényleges munka viszont csak 2009-ben kezdődött el. Előzőleg – még a tervezés előtt – alapos régészeti feltárást végeztek, megvizsgálták a várbeli építményeket, sőt lejjebb is ástak – elevenítette fel a kutatás során szerzett élményeket Pafka Ernő műépítész, a nyári színházat tervező Pro Arh vállalat vezetője. Mint mondta, egy feltehetőleg XV. századi épület maradványait is megtalálták, az épen megmaradt, faragott kőből lévő bejáratot és küszöböt a színházlátogatók is megtekinthetik.

1

E fölé az épület fölé emelték 1584–1587 között a Csonka-bástyát, legutolsóként a bástyák közül, és egy évre rá már állnia kellett a török ostromot. Az értékes leletek miatt az eredetileg elképzeltnél kisebbre tervezték a színpadot (103 négyzetméteres lett), és az alakja sem szokványos: trapézt formáz (a nézőtér felé majdnem kétszer olyan széles, mint a végében – 9,7 méter, illetve 5 méter), a hossza majdnem 14 méter. A műgyantaborításra deszkaburkolatot kértek a színháziak, hogy rögzíteni tudják a díszleteket. Mivel a vár műemlék, minden építészeti beavatkozást engedélyeztetni kellett a művelődési minisztériummal. Mivel nem hagyták jóvá, hogy tető kerüljön a létesítmény fölé, így a szabadtéri előadásokat csak jó időben tarthatják meg. Egy lebontható fedélről később gondoskodnak.

 

750-800 férőhelyes, amfiteátrumszerűen kialakított nézőtér 612 négyzetméteres, az üléssorok között fűmagot vetettek el. A nézőtér és a színpad alatt a közönség számára kialakított mellékhelyiségek, díszlet- és jelmezraktár kapott helyet, továbbá a színészek öltözői és mosdói. A bejárattól jobbra egy kávéházat-büfét fognak berendezni, itt még sok a tennivaló. A közművesítést már bevezették.

 

A városi önkormányzat fogja kiírni a közbeszerzési eljárást a vendéglátó-ipari egység működtetésére, a kész nyári színházat viszont a megyei tanács alárendeltségébe tartozó kőszínház fogja irányítani. A megye már kifizette az összesen szinte hárommillió lejes beruházásból rá eső, nagyjából 1,45 millió lejt, a város 1,3 millió lejt adott eddig. Várad költségvetéséből költöttek a várudvaron nyári színházhoz vezető út lekövezésére.

süti beállítások módosítása