Miklósa Erika és Rost Andrea is fellép a Zempléni Fesztiválon

Változatos, minden korosztály számára érdekes programokkal várja a közönséget péntektől a Zempléni Fesztivál, amelyen két szopránt is újra láthat a közönség: Miklósa Erika slágeráriákat énekel a Dohnányi Zenekar kíséretével a sárospataki nyitókoncerten, Rost Andrea pedig új műfajok felé forduló Pannon dalok című műsorával lép fel a tokaji zsinagógában.

rostmiklosaMiklósa Erika, Rost Andrea

A Liszt Ferenc Kamarazenekar által 1992-ben mindössze négy településen elindított művészeti fesztivál rendezvényei ma már behálózzák az egész zempléni régiót, a közönség az események sorát követve eljuthat a legeldugottabb falvak kis templomaiba, várakhoz, vadászkastélyokhoz, borpincékhez - közölték a szervezők.

Az egyedi hangulatú eseménysorozat programkínálatát rangos komolyzenei koncertek, irodalmi, színházi és táncos estek, kirándulások, könnyűzenei és dzsesszprogramok, kiállítások alkotják Sárospatak, Tokaj, Sátoraljaújhely, Szerencs és más zempléni települések legszebb műemléki és szabadtéri helyszínein. A kulturális eseményekhez borkóstolók és gasztronómiai programok is kapcsolódnak a huszadik alkalommal megrendezendő Zempléni Fesztiválon.
A szervezők összegzése szerint az idei, jubileumi évben korábban már sikert aratott művészek, produkciók is szerepelnek, de nem hiányoznak a fiatal generáció legtehetségesebb képviselői vagy a friss zenei, irodalmi formációk sem.

oberfrank_pal
Több különböző jellegű program is adózik Liszt Ferenc emlékének a Liszt-év alkalmából. A zeneszerző műveiből ad koncertet Tokajban Fülei Balázs Junior Prima díjas zongoraművész. Liszt a miénk címmel pedig Megyesi Schwartz Lúcia állított össze különleges dalestet, amely Simon Izabella zongorakíséretével és Oberfrank Pál színművész közreműködésével az Oremus Szalonban hangzik el.
Szimfonikus költeményét, a Mazeppát tűzte a Megérthető zene elnevezésű műsorára Hollerung Gábor karmester. A családoknak is ajánlott, műismertető rendezvényen a teljes művet a Budafoki Dohnányi Zenekar játssza majd. A zeneszerző művével fejeződik be a fesztivált záró Liszt Ferenc Kamarazenekar hangversenye is, amelynek szólistája ezúttal a friss Liszt-díjas Baráti Kristóf hegedűművész.

Németországból érkezik és több alkalommal is fellép a Soestenuto Trio, valamint a boogie-woogie zongoristaként számon tartott Jörg Hegemann. Igazi csemegének ígérkezik két irodalmi műsor: Krúdy Gyulától kaphatnak életviteli tanácsokat a nézők Ráckevei Anna, Helyey László és a Kék Duna Koncert-Szalonzenekar tolmácsolásában a sátoraljaújhelyi Magyar Nyelv Múzeumában. Oberfrank Pál, Juhász Róza és Gados Béla Csak egy éjszakára című műsora pedig képzeletbeli utazásra hívja a közönséget a XX. század első felének magyar irodalmából válogatott versekkel Sárospatakon.
Louis Armstrong emléke előtt tiszteleg majd koncertjével a Benkó Dixieland Band, fellép a Magyar Jazz Quartet, a Jazz Steps, valamint a dzsessz több új formációja, köztük a Tzumo-Egri Quartet és a Csemer Boglárka Quartet.

A XX. Zempléni Fesztivál - amely az utóbbi években 14 napot ölelt át -, főként a főtámogató kivonulása miatt idén 9 naposra karcsúsodik. A szervezők a programszerkesztésben igyekeztek megtartani a legértékesebb hagyományokat. 
Turjányi Mikós igazgató korábban sajtótájékoztatón azt mondta: a gazdasági nehézségek miatt a megszokott 70 program helyett valamivel több mint 40 esemény várja a Zemplénben lakókat és az odalátogatókat augusztus 12-től 20-ig.

süti beállítások módosítása