Múlt és a jelen lép egymás mellé - Jubilál a MANE

Augusztus 18-án 20 órától a Magyar Állami Népi Együttes a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon az Ecseri lakodalmas és Az álomidő című táncelőadásokkal ünnepli fennállásának hat évtizedes jubileumát. A múlt és a jelen lép egymás mellé egy este keretében.

Az 1961-ben alapított Magyar Állami Népi Együttes az elmúlt hat évtizedben szinte folyamatosan a folklórból kisarjadó, abból inspirációt nyerő színpadi néptáncművészet egyik emblematikus műhelyeként vált ismertté. Szellemisége, kisugárzó ereje a kezdetektől meghatározó volt. Az itt alkotott művek közül jó néhány az egyetemes magyar kultúra legfényesebb lapjaira íródott.

 

A 60 éves Magyar Állami Népi Együttes két produkciójának színpadra állításával ünnepli a jubileumot: az Ecseri lakodalmassal mint a Társulat első, és az Álomidővel mint legutóbbi bemutatójával. A két előadással – melyeket hat évtized választ el egymástól – a múlt és a jelen lép egymás mellé egy este keretében.

MANE_Ecseri_lakodalmas

Az első rész az Ecseri lakodalmas válogatása, mely az 1951-es bemutatója óta nemcsak a hazai, de a világ táncszerető közönségének elismerését is méltán vívta ki. A több mint ezer alkalommal színre vitt produkció a magyar színpadi néptáncművészet egyik emblematikus alkotása. Az Ecseri lakodalmas mostani felújítása különleges és egyedi élményt ígér. Az Együttes kibővített zenekarán kívül közreműködik a Szolnoki Szimfonikus Zenekar és a Kiegészített Szolnoki Bartók Béla Kamarakórus is, kiknek segítségével eddig soha nem hallott és egyedi, monumentális hangzásban gyönyörködhetnek a nézők. Az előadásban negyven táncos közreműködésével megjelenített hol lírai vagy sodró, hol bensőséges vagy monumentális színpadképek váltják egymást. A felújítás – miközben megőriz mindent, mi megőrzendő – új rendezésben, az „eredeti” műhöz méltó, de a mához közelítő előadásként kerül a közönség elé.

MANE_alomido

második rész az Együttes legújabb, Álomidő című produkciójának erre az estére összeállított változata.
Az Álomidő a táncoló ember dicsérete! Alkotóinak álmai – vagy annak vélt emlékei – elevenednek meg egy általuk megélt vagy megéltnek hitt világról, demonstrálva viszonyukat a tradícióhoz, a múlt titkaihoz, a jelen sokszínűségéhez.
Az álomban minden megtörténhet. Az álom varázslat. Átjárót nyit az élet és a halál, a valóság és a fikció között. Az álom elfojtott vágyaink tükre. Az álom: utazás.
Az Álomidő zenéje, miközben szándékosan eklektikus – a tradíció mellett magába építi napjaink popzenéjének posztmodernségét is –, mégis egységes képet mutat.
A koreográfiák a műfaj legjobb példáit követve, nagy hangulatváltásokkal sorjáznak elő. A táncjelenetek matériáját a Kárpát-medence folklórja biztosítja, melyből az alkotók a színpad könyörtelen szabályai szerint válogatnak, sűrítenek, stilizálnak. Az egyes táncokhoz gondolati-érzelmi többlettartalmakat, egyéni asszociációkat rendelnek, hogy ezáltal azok a modern ember érzelmeinek, gondolatainak, egyéni vagy közösségi identitásának kifejezőeszközévé válhassanak.

 

Kiállítássorozat a jubileum ünnepére:

Dusa Gábor fotóművész számos fotót készített a Magyar Állami Népi Együttes előadásain az elmúlt tíz évben - ezekből válogatott össze Mihályi Gábor művészeti vezetővel közösen egy kiállításra valót. A tárlatot elsőként a Thália Színház közönsége láthatta, az év folyamán pedig több hazai és külföldi helyszínre jutnak el a képek.

A vándorkiállítás helyszínei:

  • Thália Színház, 2011.március 22.
  • Bethlen Galéria, 2011. április 8 - 25.
  • Erdélyi turné - 2011. április 26 - május 1.
  • Hagyományok Háza, I. emeleti kerengő, 2011. május 20-tól
  • magyar-allami-nepi-egyuttes-naplegenda.jpg_368x800

Többfordulós kvízjáték is kapcsolódik az évfordulóhoz:

Az év során összesen négy fejtörőt állítanak össze, amelyek után külön-külön is sorsolnak azok között, akik a kvízt hibátlanul kitöltik között. Aki pedig mind a négyet beküldi hibátlanul, akár a Hagyományok Háza nyári táborába is nyerhet 2 fő részére részvételi lehetőséget.

A második kvíz beküldési határideje: augusztus 20.

 

süti beállítások módosítása