Kovács János: "Szerencselovagok akarták vezetni az Operaházat"

Vagy szerencselovagok, vagy hataloméhesek jelentkeztek az Operaház vezetésére - állítja a megbízott főigazgató, Kovács János.

"Egy nyugtatóinjekció vagyok szívátültetés előtt. Talán azért volt szükség az én személyemre, mert egy éve folyik a kötélhúzás a hatalomért, ami nagyon elfárasztotta a társulatot. Nem vagyok az az alkat, aki vezetésre alkalmas, én muzsikus vagyok" – jelentette ki Kovács János első karmester, a Magyar Állami Operaház megbízott főigazgatója a Magyar Televízió Ma reggel című műsorában pénteken.

kovacsjanosKovács János

"Fontos, hogy a kormányülésen olyan döntés szülessen, ami után valaki tényleg elkezdhet építeni. Abban reménykedem, hogy főigazgatót vagy kormánybiztost küldenek teljes hatalommal" – tette hozzá a megbízott főigazgató, aki szerint a mindenkori fenntartó nem nagyon ért hozzá, hogy az Operaházat hogyan kell üzemeltetni.

Kovács szerint az Operaház vezetésére az utóbbi egy évben vagy szerencselovagok, vagy hataloméhesek jelentkeztek, a politikusok pedig egymás között nem tudtak megegyezni, kinek a preferáltja vezessen.
Arra a kérdésre, hogy közéjük sorolja-e Győriványi Ráth György megbízott főzeneigazgatót, azt mondta: őt prototípusnak és nagyon kártékonynak tartja. Olyan embernek, aki a saját céljai elérése érdekében mindenen keresztülgázol. 
Elmondása szerint kezdeményezik, hogy hallgassanak meg olyan szakembereket, akiknek nincs személyes ambíciójuk, és egy kerekasztal-beszélgetés keretében politikusok elé tárják az elképzeléseiket.

süti beállítások módosítása