Miskolci színház: brutális a költségvetés megkurtítása

Nehéz helyzetbe került a Miskolci Nemzeti Színház, miután a fenntartó városi önkormányzat a teátrum idei költségvetéséből 88 millió forintot zárolt. Halasi Imre igazgató kedden ennek kapcsán elmondta: a történtek ellenére minden tervezett előadásukat, bemutatójukat megtartják a hamarosan kezdődő évadban.

Brutális a költségvetés megkurtítása

Brutálisnak nevezte a színház idei költségvetésének megkurtítását Halasi Imre, aki ugyanakkor azt is elmondta: bízik abban, hogy az úgynevezett zárolás csak ideiglenes lesz és nem végeleges elvonás, s amennyiben javul Miskolc költségvetésének helyzete, megkapják a teátrumnak odaítélt pénzt.

halasiHalasi Imre

Megtartják az előadásokat

Árvai Judit, a színház kommunikációs vezetője közleményében arra emlékeztetett, hogy a miskolci önkormányzat másfél héttel a tervezett évadnyitó társulati ülés előtt, múlt heti rendkívüli közgyűlésén határozott arról, hogy 88 millió forintot zárol a teátrum márciusban elfogadott és már akkor is jelentősen csökkentett költségvetéséből. Az intézmény vezetősége ugyanakkor igyekezett a magas művészi szempontoknak megfelelve, a közönség elvárásait is figyelembe véve, de a megszokottnál kevesebb új bemutatóval és több korábbi sikeres darab felújításával összeállítani az évad programját. Ennek megfelelően a színház leszerződött a jogtulajdonosokkal és az előadóművészekkel - tette hozzá. 
A mostani, 88 millió forintos zárolás viszont rendkívüli nehézségeket állított a színház működése elé a következő évadban. Annak érdekében, hogy a pénzügyi zárolás ellenére a program lebonyolítható legyen, a műsorterv átszerkesztésére, több bemutató időpontjának megváltoztatására kényszerülnek - jegyezte meg.

Halasi Imre azt is közölte: egyetlen bemutató sem marad el, ám nem mindent akkor tartanak, amikorra azt tervezték. A kisebb költségvetésű darabokat az évad elején, a többe kerülőket pedig később állítják színre. Ennek megfelelően a Túl a Maszat-hegyen című mese-musical bemutató előadása a meghirdetettel ellentétben október 7-én lesz. Az első nagyszínházi bemutatót, Bereményi Géza Az arany ára című színművét október 28-án láthatja először a közönség.

Tolódik a Nyomorultak premier


A legnagyobb költségvetésű előadás, A nyomorultak premierje 2012. március 2., míg a az eredetileg ekkorra meghirdetett operabemutató, Puccini Bohémélete 2011. november 25-én kerül színre először. A Legenda a lóról című Tolsztoj-művet március 23-tól láthatja újra a közönség a Csarnokban, a Ludas eM/Mesterkurzus című táncszínházi est bemutató előadása pedig 2012. január 13-án lesz szintén a Csarnokban. 
A pénzügyi megszorítás ellenére a színházi alkalmazottak létszáma nem csökken Miskolcon.

süti beállítások módosítása