Mi vár a Grecsó-esten? - Krisztián válaszol

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Grecsó Krisztián író és öccse, Grecsó Zoltán táncos-koreográfus közös estjét láthatja a közönség a Szavak a szabadban - Tánc és irodalom a Millenárison című sorozat keretében csütörtök este. Ez alkalommal az alkotók is megszólalnak.

Az író-táncos testvérpár korábban már bemutatkozott az áprilisi Margó Fesztivál Rokonok című programján, a Millenáris parkban most egész estés közös programmal állnak elő.

 15 perctől még többet tudhatnak meg Grecsóékról: "Ő azt mondta nekem, hogy gyáva ember vagyok, mert nem merek bízni azokban az emberekben, akik a környezetünkben vannak, mert ha igen, mesélnék arról, ki vagyok, mivel foglalkozom és miről írok", "6 éves volt, amikor egy iskolai rendezvényre jelentkezett, hogy szeretne egy önálló estet összeállítani"

Az este három felvonásból áll, amelyek címét egy-egy Grecsó-mű adja: Pletykaanyu, Tánciskola és Mellettem elférsz címmel. Ezekhez kapcsolódik Grecsó Zoltán három táncprodukciója, amelyekben táncos barátai is fellépnek. A felolvasás és a tánc mellett a nézők beszélgetést hallhatnak gyermekkorról, családi titkokról, Szegvárról, felmenőkről, sorsokról.

grecsokrisztian2

Grecsó Krisztián ennek kapcsán elmondta, hogy új darabbal is készülnek. "Zoli, az öcsém készített egy új koreográfiát, amely a Mellettem elférsz ihletésére született" - mondta, hozzátéve: ennek érdekessége számára, hogy családregényét testvére más szemmel olvashatta, ő jobban láthatta, mennyi benne a fikció.
 Mint mondta, a korábbi koreográfiákból felhasznált motívumok is más összefüggésbe kerülnek ezen az estén; a zene, a tánc, a fények, a vetítés és a szöveg szimbiózisából új darab születik. Az anekdotázó, személyes hangulatú estén a beszélgetés a családi hagyományról és a múltról szól, a darabok is ezzel foglalkoznak - mondta, hozzáfűzve, hogy a Winkler Nóra vezette beszélgetés improvizatív, amelybe a táncdarabok is spontán épülnek bele.

recsokrisztianGrecsó Krisztián

"Tulajdonképpen ez az a fajta pódium est, amelynek korábban nagy hagyománya volt a magyar irodalomban. Ilyen típusú összművészeti produkció természetesen mindig is létezett, most tánc és irodalom kapcsolata elevenedik meg, áll össze egy kompakt estté " - mutatott rá.

Hozzátette, hogy néptáncos múltja ellenére, nem perdül táncra. "Aki táncolni szokott, az fog táncolni, és aki nem szokott, az nem fog. Megcsúfolása lenne a dolgoknak, ha azt játszanánk, hogy mindenki mindenhez ért" - fogalmazott.

Szólt arról is, hogy, ha lesz rá érdeklődés, máskor is szívesen fellépnének hasonló összművészeti produkcióval.

süti beállítások módosítása