Nem szűnik meg a Merlin, az Átriumba költözhet

Nem szűnik meg a Merlin Színház, csak átalakul. A Nol.hu információi szerint a magánszínházat működtető Angol Nyelvű Színház Közhasznú Alapítvány szerződése év végén lejár a Gerlóczy utcai épületre. A főváros azt tervezi, hogy a Merlinnek adja az évek óta üresen álló Átrium mozit. Lapszemle.

Vélhetően januártól Átrium Film-Színházként nyithat újra új otthonában, a tíz éve zárva tartó Átrium mozi helyén, a budai Margit körúton. A költözés egyelőre terv, de hamarosan valóra is válhat, ha az egyébként az ötletet adó fővárosi vezetés is rábólint – írja a Nol.hu.

atrium

A lap úy tudja, a főpolgármesteri kabinet csütörtöki ülése hozhat döntést arról, milyen formában induljon el a projekt közgyűlési előkészítése.

A Széna téren 2000 tavaszán megnyíló Mammut multiplex mozi erős konkurenciát jelentett az Átrium artmozinak. Egy évvel később be is zárták a filmszínházat. Az elmúlt évtizedben csak egy-egy eseményre nyitották ki, legutóbb például a HOPPart társulat kiváló színházi előadására, a Chicagóra.

A kétezres évek elején több ötlet is felvetődött, mire is használhatnák az épületet. Szóba jött, hogy a László Károly-gyűjtemény számára galériává alakítják. A kollekció végül Veszprémben kötött ki. Többször is hasznosítási pályázatot írtak ki a hétemeletes ház földszintjén található helyszínre.

2007-ben állítólag tizenhárman váltották ki a pályázati csomagot, végül csak egy ajánlat érkezett. De ez az ajánlat túl alacsony összegű volt a becsült 300 millió forinthoz képest, ezért újabb jelentkezőket vártak. A moziért a Mozivédők temérdek alkalommal tüntettek (legközelebb augusztus 23-ra, délután öt órától terveznek újabb megmozdulást).

Ha a főváros vezetése dönt a Merlin költözéséről, és kiveszi a Budapest Film Zrt. tulajdonából az épületet, fel kell újítani a házat. Ez persze nem filléres tétel, a szükséges összeget elő kell teremteni, akár állami, akár magánforrásból.

magacs

A nol.hu szerint, a városháza kész közszolgáltatási szerződést is kötni az Angol Nyelvű Színház Közhasznú Alapítvánnyal, amelynek az a hatalmas előnye, hogy a független – „egyéb” – kategóriából átkerülhet a kiemeltek közé. Azaz nem kell pályáznia az állami támogatásra, és kiszámíthatóbbá válik a finanszírozása. Magács László ennek kapcsán elmondta: hetek óta egyeztetnek a főváros szakmai ügyosztályaival. Nagyon konstruktív az együttműködés, és igyekeznek többféle konstrukciót körbejárni. Úgy érzi, olyan döntés születhet most, amely két problémát (a Merlin helyzetét és az Átrium hasznosítását) egy mozdulattal, hosszú távra megoldja.

A Merlin Színház első őszi saját bemutatója október 7-én éppen egy film színpadi adaptációja lesz. A Hard Candy című 2005-ös, díjnyertes pszichológiai thrillert állítja színpadra – Cukorfalat címmel – Goda Krisztina rendező. A darab egy tizennégy éves lány és egy negyvenes férfi hajmeresztő sztoriját követi nyomon. Goda alkotótársa most is Divinyi Réka dramaturg, a főszerepekben Rudolf Péter, valamint Martinovics Dorina, a Nemzeti Színház tagja lesz látható. A díszletet Ágh Márton látványtervező készíti, aki dolgozott Peter Greenaway-jel is, de Magyarországon főként a Krétakör produkcióiból ismerik.

Forrás: nol.hu

süti beállítások módosítása