Robert Szturua lehet Ljubimov utódja

Robert Szturua neves grúz rendező lehet Jurij Ljubimov utóda a Tagankán - jelentette az orosz sajtó moszkvai önkormányzati forrásokra hivatkozva. A nagy nemzetközi hírnévnek örvendő Szturua a tbiliszi Sota Rusztaveli színház igazgatója és művészeti vezetője (1961-től, illetve 1982-től) volt egészen keddig: akkor felmentették tisztségeiből. A moszkvai önkormányzat azonnal felajánlotta, hogy rendezzen moszkvai színházakban.

Robert Szturua neves grúz rendező lehet Jurij Ljubimov utóda a Tagakán - jelentette az orosz sajtó szerdán moszkvai önkormányzati forrásokra hivatkozva.

Szturua azonban az Interfax hírügynökség kérdésére közölte: nem vállalja a feladatot, ha felajánlják neki, mert "túlságosan régi, túl bensőséges és túl szoros kapcsolat fűzi Ljubimovhoz". 
A nagy nemzetközi hírnévnek örvendő Szturua a tbiliszi Sota Rusztaveli színház igazgatója és művészeti vezetője (1961-től, illetve 1982-től) volt egészen keddig: akkor felmentették tisztségeiből. A moszkvai önkormányzat azonnal felajánlotta, hogy rendezzen moszkvai színházakban.
Előzőleg július közepén új ellenzéki mozgalom alakult Tbilisziben Védd meg Grúziát! elnevezéssel számos neves értelmiségi és művész részvételével. Köztük volt Szturua is, valamint olyan nemzetközileg ismert személyiségek, mint Revaz Csheidze filmrendező és Nona Gaprindasvili sakkvilágbajnok. 
Szturua felszólította a grúz népet, hogy határolódjon el Miheil Szaakasvili elnöktől, amint a németek megtagadták Hitlert. "A grúz népnek vezekelnie kell bűneiért, és az irányítást az egyháznak kell átvennie, csak ez mentheti meg az országot. Nem szabad egy vezető tisztséget csupán a személyes jólét biztosítására használni, tenni kell az országért" - mondta egy grúz hetilapban megjelent interjújában. 
Kedden Szturuát a grúz kulturális miniszter felmentette a Rusztaveli színházban betöltött tisztségeiből, és a rendező ezt a Facebookon egyértelműen a vezetést illető bírálatának tulajdonította. A felmentést hivatalosan Szturua idegengyűlöletével indokolták, mivel korábban azt is mondta, hogy Szaakasvili örmény, és nem is érti, miért ragaszkodnak hozzá a grúzok saját hazájukban. 

robert

Oroszország és Grúzia között szinte megszűntek a kapcsolatok, amióta Grúzia 2008 augusztusában fegyverrel akarta visszaszerezni a de facto elszakadt Dél-Oszétiát és Abháziát, de Moszkva beavatkozott, s a támadás visszaverése után elismerte a két szakadár terület függetlenségét.  
A moszkvai önkormányzat ajánlotta kapcsán az Interfax hírügynökség forrása nem is titkolta, hogy Szturua "lojális volt Oroszországhoz, és ezért elismerés jár". Az illető szerint a név nyomban szóba került, amikor Jurij Ljubimov benyújtotta lemondását, mert Ljubimov távozásával a helyzet a Tagankán katasztrofális, és nincs kit kinevezni. Szturua a nyolcvanas évektől gyakran rendezett különböző Moszkvai színházakban, és munkáival díjakat is nyert.   
A rendező 1938-ban született, és 1961-ben végzett a tbiliszi Színházi Intézetben. Első nagy sikerét 1965-ben Arthur Miller A salemi boszorkányok című darabjának rendezése hozta meg. Látványos és a szokványtól eltérő rendezései nyomán számos neves külföldi színházba hívták meg, és a londoni Riverside Studióban 1986-ban rendezett Hamletjét a Nemzetközi Shakespeare Társaság az utóbbi 50 év legjobb Shakespeare-produkciójának minősítette. A kilencvenes években az ember belső világa felé fordult, majd az elmúlt tíz évben még filozofikusabb hangokat ütött meg. Elsősorban Shakespeare, Brecht és Csehov eredeti tolmácsolójaként tartják számon. 
Jurij Ljubimov, a neki köszönhetően világhírű moszkvai Taganka színház igazgatója és főrendezője és a színház társulata között rég súlyos feszültségek voltak, de júliusban végleg összekülönböztek azon, hogy Ljubimov, és a mellette igazgató-helyettesként dolgozó magyar felesége, Katalin Ljubimova egy prágai vendégszereplésen vissza akarta tartani a színészek honoráriumát. Ljubimov felmondott, s bár az önkormányzat sokáig kapacitálta, ettől nem állt el.

süti beállítások módosítása