Szabadeséstől A teljes 10. évadig - Öt bemutató a Bárkán

Öt premier, köztük két új kortárs magyar dráma - Tasnádi István East Balkán munkacímű művének és Szabó Borbála A teljes tizedik évad című darabjának - ősbemutatója várja a Bárka Színház szeptember 17-én induló 15. évadjában a közönséget.

Az évad ugyan a Göttinger Pál által játszott Telefondoktor című előadással indul szeptember 17-én, a munka azonban az Orczy parkban rendezett Józsefvárosi Napok programjaival már korábban megkezdődik a társulat számára: az eseményt szeptember 9. és 11. között rendezi meg a színház.

Az idei évad első bemutatóját októberben tartják a Cseh Tamás Teremben: Michael West Szabadesés című művét Göttinger Pál állítja színpadra. Tasnádi István East Balkán munkacímű darabját Vidovszky György rendezésében decemberben mutatják be ugyanezen a színpadon. 

barka Dorota Maslowska Megvagyunk egymással című alkotásának premierjét 2012 januárjára tervezik, a darabot Kamondy Zoltán rendezi a Stúdióban. Ödön von Horváth darabját, A végítélet napja munkacímmel - többek között Mucsi Zoltán, Gados Béla, Varjú Olga, Spolarics Andrea és Parti Nóra szereplésével - Forgács Péter állítja színpadra, a bemutatót 2012 februárjában tartják. Szabó Borbála A teljes tizedik évad című művét pedig Szabó Máté rendezésében láthatja a közönség 2012 tavaszán, a Stúdióban.
A Bárka Színház az elmúlt években elsősorban kortárs drámákat tűzött műsorra, külön hangsúlyt helyezve az ősbemutatókra. Erre példa az elmúlt évadból a Nehéz, valamint a Párkák című darab, de részben ide sorolható a Bárka által befogadott Telefondoktor című produkció is.
"Ha valaki végigböngészi a Bárka műsorát, akkor csupa kortárs darabbal találkozik Esterházytól Conor McPhersonig, Dough Wrighttól Bradbury-ig, Mrozektől Nádas Péterig" - nyilatkozta a színház sajtóreferense, Fodor Krisztina.

nehez Mint rámutatott, a kifejezetten a színház számára írott új daraboknál cél, hogy közvetlenül megszólítsák a nézőket és a mindennapjaikat meghatározó eseményeket helyezzék a középpontba. Ilyen a Nehéz, amely a társadalmi mobilitás és az alkoholizmus problémáját veti fel, és ilyen Tasnádi István East Balkán munkacímet viselő - tinédzser-útkeresést, gyerek-szülő kapcsolatot végletes helyzetben vizsgáló - műve is.
Háy János Nehéz című darabját - amely a Pécsi Országos Színházi Találkozón a legjobb férfi főszereplő díját hozta meg Mucsi Zoltánnak - a Színházi Kritikusok Céhe három kategóriában is jelölte a Színikritikusok Díjára: a legjobb férfi főszereplőnek járó elismerés mellett a legjobb női mellékszereplő (Lázár Kati) és a legjobb új magyar dráma díjáért is versenyben van.

 

A Színház.hu interjúja Göttinger Pállal:

Egy főállású néző

 

A 2011-2012-ES BÁRKA-ÉVAD

Michael WEST: SZABADESÉS
Szereplők: Varga Anikó, Kálid Artúr, Kardos Róbert, Ilyés Róbert, Szoták Andrea m.v.
Rendező: GÖTTINGER Pál
Bemutató: 2011. október, Cseh Tamás Terem

TASNÁDI István: EAST BALKÁN (munkacím)

Szereplők: Varga Anikó, Dévai Balázs, további szereplők egyeztetés alatt
Rendező: VIDOVSZKY György
Bemutató: 2011. december, Cseh Tamás Terem

Dorota MASLOWSKA: MEGVAGYUNK EGYMÁSSAL
Rendező: KAMONDY Zoltán
Bemutató: 2011. január, Stúdió

Ödön VON HORVÁTH: A VÉGÍTÉLET NAPJA (munkacím)
Szereplők: Mucsi Zoltán, Gados Béla, Pásztor Tibor, Dévai Balázs, Varjú Olga, Spolarics Andrea, Parti Nóra, Szilágyi Csenge e.h.,
Rendező: FORGÁCS Péter
Bemutató: 2012. február, Cseh Tamás Terem

SZABÓ Borbála: A TELJES TÍZEDIK ÉVAD
Szereplők: Kardos Róbert, Dévai Balázs, Gados Béla, Kálid Artúr, Parti Nóra, Szorcsik Kriszta, Mészáros Tibor m.v., Péter Kata m.v.
Rendező: SZABÓ Máté
Bemutató: 2012. tavasz, Stúdió

süti beállítások módosítása