Blaskó Balázs: a partot elhagyta a hajó

Az év végéig rendelkezésre állnak az egri Gárdonyi Géza Színház működéséhez szükséges források, így biztonságban lejátszható az évad - mondta Blaskó Balázs, a teátrum direktora a színház keddi évadnyitó társulati ülésén.

Az igazgató felidézte, hogy három hónapja még az intézmény léte is veszélyben forgott, miután adósságrendezési eljárás indult a fenntartó Heves Megyei Önkormányzat ellen. Mint Blaskó Balázs kifejtette, ebben a helyzetben a színház segítségére sietett a város, illetve kormányzati támogatásra is számíthatnak.

A szakma tagjai is felajánlották segítségüket

"Nem utolsósorban komoly bizalmat szavazott a város színházszerető közönsége a teátrumnak azzal, hogy júliustól időarányosan kétszer annyi bérletet értékesítettünk, mint az azt megelőző évad előtt" - emelte ki a direktor. Arról is beszámolt, hogy a színházi szakma is felajánlotta segítségét, a többi között a kecskeméti, a szolnoki és a veszprémi színház vezetője kínált fel díszleteket és jelmezeket.

blaskobalazs

"A személyi erőt maximalizálni kell"

Az igazgató szólt arról, hogy tizennégy fiatal tehetséggel erősítették meg a színház 1988 óta egységes törzsgárdáját, őket nyolcvan jelentkező közül választották ki. A teátrum tánctagozatához nyolc ifjú táncos csatlakozott. "Ugyan a partot elhagyta a hajó, de még nem tudni, hogy hová érkezik meg. Minden anyagi kiadást minimalizálni és minden személyi erőt maximalizálni kell a társulat tagjainak közös jövője és a színház jövője érdekében" - mondta Blaskó Balázs.

Magyar évad jön

 
Az évadnyitó társulati ülésen elhangzott, hogy "magyar évad" lesz a 2011-2012-es, ugyanis a színház kizárólag magyar szerzők műveit tűzte műsorára. Bemutatják Sütő András Káin és Ábeljét, Háy Gyula Mohács című tragédiáját és Molnár Ferenc Játék a kastélyban című vígjátékát.
A zenés műfajt képviseli a Huszka Jenő-Szilágyi László szerzőpáros Mária főhadnagy című operettje és a Rákóczi Ferenc életét bemutató A fejedelem című musical, Moravetz Levente, Balásy Szabolcs és Horváth Krisztián alkotása. Szerepel még a nagyszínpad műsorán a Csíksomlyói Passió, Fazekas Mihály klasszikusa Schwajda György átdolgozásában Ludas Mátyás címmel, valamint az Eltüsszentett birodalom című mesejáték. Utóbbit a Küttel Dávid-Hajtó Aurél-Halmi Zoltán trió jegyzi.
A stúdiószínpadon két művel is képviselteti magát Egressy Zoltán: a Sóska, sültkrumpli című szatirikus játékkal és a Vesztett édennel, ami Madách Imre életét kíséri végig. Egy egri szerző, Magyar Elemér Keresd a nagyapát című darabja is helyet kapott a stúdiószínpad repertoárjában.
Emellett a Tánctagozat két önálló produkcióval mutatkozik be: lesz egy táncjáték Liszt Ferenc Les Préludes-ére koreografálva, és eltáncolják Bartók művét, A fából faragott királyfit is.
Kőszínházon kívül is bemutatkozik a társulat: Kálmán Imre Cirkuszhercegnőjével egy valódi cirkuszi sátorban, illetve az Uránia film- és revüszínházban hétvégenként kabaré-összeállítással.

 

Kapcsolódó anyagok:

Előremenekülünk - Interjú Blaskó Balázzsal

Összeállt az új egri tánctagozat

Rosszindulat és szereptévesztés - Koltai Tamás és Blaskó Balázs levelei

Lezárult a szerződtetés az egri színházban

 

süti beállítások módosítása