Történetek a Paradicsomból avagy a Színikritikusok Díja 2011

A Színikritikusok Díját a Színházi Kritikusok Céhe az évad legjobb színészeinek, rendezőinek, tervezőinek adja. Hogy idén a 15 kategóriában jelölt művészek közül ki kap díjat, az szeptember 25-én a Magyar Színházban megrendezett különleges gálaesten derül ki, amely a díjazás 31 éves történetében először nyilvános. Ha vörös szőnyeg nem is lesz, az egész mégis nagyon fog hasonlítani az Oscar-díjak átadására.

2011. szeptember 25-én este 8 órakor a Magyar Színházban 31. alkalommal nyújtják át a színikritikusok az elmúlt évad legjobb színpadi teljesítményeinek járó elismeréseket. A díjkiosztóra a magyar színházi élet kiemelkedő alkotói kapnak meghívást, s hogy közülük ki térhet haza majd díjjal, az csak az est során derül ki. Az viszont már nem titok, hogy a kritikusok idén először életműdíjat adnak, melyet Törőcsik Marinak fognak átadni, aki egyben a gálaműsor fővédnöke is.

rekaPelsőczy Réka

A nagyközönség számára nyitott estet Pelsőczy Réka rendezi, műsorvezetői Csákányi Eszter és Pál András. A revüjellegű előadás azoknak a színházi alkotóknak a vallomásaira épül, akik az elmúlt három évtizedben díjat kaptak vagy éppen nem kaptak díjat. És azokéra a kritikusokéra, akik jelöltek vagy éppen nem jelöltek, szavaztak vagy éppen nem szavaztak. S hogy mi köze mindennek a Paradicsomhoz? Arra Tasnádi István, erre az alkalomra írt jelenetei adnak választ.

 

A többi egyelőre meglepetés. Mindenesetre az idén lehet szorítani többek között Fullajtár Andreáért, Molnár Piroskáért, Szirtes Ágiért, de lehet drukkolni Keresztes Tamásnak, Mucsi Zoltánnak és Kulka Jánosnak is. A díjért versengő rendezők névsora nem kevésbé rangos: Mohácsi János és Zsótér Sándor, Zsámbéki Gábor és Mundruczó Kornél, Bozsik Yvette és Kovalik Balázs is szerepel mások mellett a listán.

 

Nézze az izgalmas gálaműsort a látványosan unatkozó drámaíró, az izgalmában a körmét rágó, szívdöglesztő színész, a szemtelenül fiatal pályakezdő, a hanyag eleganciával öltözködő zeneszerző vagy a feszülten figyelő rendező melletti bársonyszékről. Váltson jegyet a műsorra, kezdődjön mulatsággal a színházi évad! A szerencsés nézők nemcsak első kézből értesülhetnek a díjazottakról, akiknek társaságában egy felejthetetlen estet tölthetnek el, hanem extra ajándékot is kaphatnak. A díjakra jelölt színházak felajánlásával színházjegyeket, ajándékutalványokat és bérleteket sorsolnak ki a helyszínen, az érvényes jeggyel rendelkező nézők között, a jelenlévő színészek közreműködésével.

kritikusdij_2010

 

 

Történetek a Paradicsomból

avagy a Színikritikusok Díja 2011

Pelsőczy Réka: "Magyarországon nincs kultúrája annak, hogyan lehet egy díjátadót úgy megcsinálni, hogy méltó legyen ahhoz, aki adja, és ahhoz is, aki kapja. Most ott voltam a művészeti díjak átadásán, mert az egyik barátom, Tengely Gábor – aki egyébként a tavalyi gálát rendezte – megkapta a bábosok Blattner Géza-díját. Azt éreztem, hogy az átadóknak fogalmuk sincs, hogy kinek adnak át díjat, és miért. Ledarálták az egész eseményt. Annyira szomorú volt, hogy igazából az összes fájdalmam, ami azzal kapcsolatban volt, hogy én még nem kaptam ilyen díjat, szinte elmúlt. Arra gondoltam, hogy ez borzasztó, az ember erre vágyik? Aztán nyilván jó elmondani, hogy kaptam egy díjat, vagy hogy elértem valamit".

Műsorvezetők: Csákányi Eszter, Pál András

Szereplők:

Ács Norbert, Bercsényi Péter, Fillár István, Gémes Antos, Jegercsik Csaba, Kocsis Rozi, Pavletits Béla, Ruttkai Laura, Soltész Bözse, Szatmári Attila, Szúkenyik Tamás

Díszlet: Kalmár Bence

Jelmez: Fodor Annamária

Zene: Nyitrai László

Koreográfia: Király Béla

Báb: Mátravölgyi Ákos

Videó: Tiszeker Dániel

Interjúk: Markó Róbert, Pelsőczy Réka, Rick Zsófi

Szöveg: Markó Róbert, Tasnádi István

Bábrendező: Tengely Gábor

Dramaturg, a rendező munkatársa: Markó Róbert

Produkciós vezető: Fenyvesi Kata

Producer: Orlai Tibor

Rendező: Pelsőczy Réka

Jegyvásárlás:

a Magyar Színház közönségszervezésén (1073 Budapest, Erzsébet krt. 21. tel. 322-2879, 322-7877)

minden hétköznap 10-19 óráig, hétvégén 14-19 óráig,

a színház jegypénztárában (1077 Budapest, Hevesi Sándor tér 4. tel.: 322-0014) minden nap 13-18 óráig, továbbá az ismert jegyirodákban.

További információ: http://kritikusdij.hu/

Egyszeri bemutató: Magyar Színház, 2011. szeptember 25.

 

Kapcsolódó anyag:

Színikritikusok Díja 2011: ők a jelöltek

A Színházi Kritikusok Céhe idén harmincegyedik alkalommal adja át a SzínikritikusokDíját, tizenöt kategóriában ismerve el az évad legkiemelkedőbb teljesítményeit. Az alábbiakban kiderül, kik a jelöltek, ...»


süti beállítások módosítása