JeruVille - Nemzetközi konténerszínház Lágymányoson

Harmadik országbeli bevándorlók és helyi fiatalok élnek egy olyan virtuális világban, ahol nem számítanak a bőrszín, a vallás vagy a nyelvi különbségek - ez a JeruVille, amely két németországi előadás után most Budapestre érkezett. A színházi produkcióhoz igazi "konténerváros" épült Lágymányoson, ahol szeptember 2-től a magyar közönség is részese lehet a virtualitás és a való élet közötti határon mozgó előadásnak.

A JeruVille elnevezésű ifjúsági színházi projekt Németországból indult: a Schauspiel Düsseldorf előtt eddig kétszer felépített konténervárosban az előadásban részt vevő fiatalok víziói elevenedtek meg egy olyan világról, amelyben a nemzeti hovatartozás, a bőrszín, a családi háttér és a vallás ismeretlen előítéletek - idézte fel a budapesti produkció előzményeit Petra Lammers rendező.

Az előadás Kanizsai-Nagy Dorottya kezdeményezésére jutott el Magyarországra: mint a Református Menekültmisszió vezetője elmondta, a hazánkban élő menekültek integrációjával foglalkozva úgy tapasztalták, komolyabb társadalmi párbeszédre lenne szükség. A misszió ezért Budapestre is meghívta a JeruVille-t, amely harminc itt élő migráns és magyar fiatal szereplésével, nagyrészt magyar nyelven, öt alkalommal lesz látható, az Európai Integrációs Alap finanszírozásában.

jeruville
Mint a projekt német résztvevői elárulták, indulásuk előtt szinte semmit sem tudtak Magyarországról, ezért budapesti előtanulmányok után szabták a produkciót a magyar viszonyokra. Az előadáshoz a Petőfi-híd pesti hídfőjétől 20-30 méterre egy tizenöt konténerből álló "város" épült, amely egyszerre valóságos, de egyben virtuális helyszín is - mesélte Claudia Tolusso díszlettervező.
Petra Lammers beszámolója szerint a darabbeli karaktereket a fiatalokkal beszélgetve, az ő saját tapasztalataikat felhasználva alakították ki, majd - akárcsak a német szereplők -, a magyar résztvevők is saját, jeruville-es Facebook-profilt kaptak. Mint a csütörtöki próbákból kiderült, Fatimét például zavarja a magyar társadalom depresszióra való erős hajlama, ezért külföldre készül, hacsak a nézők meg nem győzik érveikkel a maradásról; a fiatal lány az előadásban maga dönthet.

jeruville2
Philip, egy nigériai szülőktől származó, de Budapesten felnőtt fiatal azt is elmondta, a JeruVille-ben azt kell majd bemutatnia, hogyan tájékozódik egy frissen Magyarországra érkezett külföldi, míg a hat éve Pakisztánból betelepült Cazaib egy rádiós-rappert alakít, aki számaiban - akárcsak ő maga a produkcióban - őszintén elmondhatja gondolatait. Arra a kérdésre, hogy a magyar társadalom mennyire befogadó a távoli országokból érkezettek irányába, mindkét fiatal vegyes tapasztalatokról számolt be. Mint elmondták, az iskolában tudják kezelni a helyzetet, de az utcán néha veszélyes helyzetek adódhatnak számukra a bőrfejűek miatt.
A JeruVille történetét Katja Vaders írta, a jelmezek Kati Kolb munkái, míg a hangzásért Matthias Flores felel.
Az előadás ingyenesen látogatható a lágymányosi Egyetemisták Parkjában szeptember 2-án, 3-án, 4-én, 9-én, 10-én és 11-én este fél 7-től. A JeruVille projektről a www.facebook.com/jeruville.live és a www.jeruville.de honlapokon találnak részletes információt az érdeklődők.

süti beállítások módosítása