A Parasztoperával indul az új évad a Trafóban

A Trafó Kortárs Művészetek Háza szeptember 1-jén nyitja meg kapuit; az idei évad a Pintér Béla Társulat legendás előadásával, a Parasztoperával indul. Ismét látható Mundruczó Kornél Nehéz istennek lenni című produkciója, a Krétakör legújabb projektjét, a Krízis-trilógiát is műsorra tűzik, karácsonyra pedig újra a Trafóba érkezik a svéd Cirkus Cirkör.

A Trafó az új szezonban megújult honlappal várja az érdeklődőket - közölte az intézmény. Mint írják, a 14. évad izgalmas hazai és külföldi újdonságokat és nagy visszatérőket tartogat: szeptemberben ismét Budapesten látható Mundruczó Kornél provokatív "kamion-színházi" előadása, a Nehéz istennek lenni, októberben egy trilógiával tér vissza a Krétakör, majd karácsonykor - hét év elteltével - újra a Trafóba érkezik az új cirkusz irányzatát képviselő iskolateremtő társulat, a svéd Cirkus Cirkör.
A most induló évadot továbbra is a már megszokott műfaji gazdagság jellemzi, így kortárs táncban, szakrális, dzsessz, kortárs és popzenében, képzőművészetben, gyerek- és oktatási programban, különleges, új műfajokban sem lesz hiány.

A Trafó legfontosabb programsorozatai folytatódnak a 2011/2012-es évadban: a 200% tánc sorozat keretében októberben a kanadai RUBBERBANDance Group táncosai lépnek fel, majd november elején a bangladesi származású, brit koreográfus Akram Khan érkezik legújabb darabjával, amelynek témája a spiritualitás. Tavasszal újra Budapesten látható a belga Rosas, a kanadai Crystal Pite és legújabb koreográfiáját hozza el Emanuel Gat is.
A hazai koreográfusok közül két Lábán Rudolf-díjas alkotó, Frenák Pál és Fehér Ferenc is új darabot készít a Trafóban.
A magyar produkciókon és társulatokon túl (Maladype, PanoDráma, Természetes Vészek Kollektíva, Krétakör, Forte, HOPPart) a nemzetközi színházi szcéna fontos alkotói és kultikus előadásai is láthatóak ősszel: októberben mutatják be Budapesten a képzőművészként is, rendezőként is világhírű William Kentridge és a dél-afrikai The Handspring Puppet Company felnőtteknek szóló Woyzeck-bábelőadását.
Szintén ősszel láthatja a közönség Mundruczó Kornél hannoveri rendezését, a Tiszaeszlári Solymosi Eszter című alkotást. 
A brit DV8, a fizikai színház műfajának egyik jelentős társulata 2012 februárjában érkezik a Trafóba.

Az évad zenei része a Four Bones Harsonakvartett koncertjével és a Jazzforum Budapest sokszínű programjával indul, lendületes brit indie-pop és "folctronica" csapatokkal folytatódik, de a keleti kultúrák meditatívabb zenéire fogékony hallgatóságnak sem kell csalódnia.
A Trafó továbbra is örömmel mutatja be a legizgalmasabb műfaji átmenetekből születő produkciókat. Az évad első két hónapjában tűzi műsorra az olasz Claudio Stellato előadását, amely egyszerre tánc, tárgyszínház és új cirkusz. Majd a japán Contact Gonzo egy formabontó előadása látható, amely leginkább kontakt improvizáció utcai harccal és tánccal vegyítve.
A Trafó Galériában Álombarikád címmel szeptember 8-ától látható az évadnyitó kiállítás. Novemberben a Kis Varsó művészcsoport által megálmodott mesebeli installációt mutatnak be. Az évad közepén svéd divatfotó-sorozat látható, majd Szabó Dezső képzőművész munkái mutatkoznak be.
Az új évadban is folytatódik a Trafó oktatási programja: a középiskolai diákok saját iskolájukban zajló játékos, interaktív előkészítő foglalkozásokon táncosok, színészek és drámapedagógusok segítségével hangolódhatnak rá a Trafó előadásaira, majd a produkció megtekintése után megvitathatják élményeiket és találkozhatnak az alkotókkal is.

süti beállítások módosítása