Marton Éva az Operaházban

A "Bánk bán"-nal és Marton Évával nyit az Operaház szeptember 4-én.

bánjával nyitja meg új évadját.

Erkel originális partitúrájának anyagát évtizedekig nem hallhatta a közönség, Bánk bán-operaként egy átdolgozás került be a köztudatba.
A dalszínház az elmúlt évadban, a szerző születésének 200. évfordulója alkalmából, félig szcenírozott, koncertszerű előadásban vitte színre az Erkel-mű ősváltozatát, amely több mint hetven év után csendült fel újra az Operaházban. Az ősváltozat teljes zenei anyagát az ünnepi előadás szereposztásában lemezre is rögzítették, a hanghordozó az Opera kiadásában jelent meg.

A Bánk bán 150 évvel ezelőtti ősbemutatójának emlékére, a 2011/2012-es szezon nyitóelőadásaként Káel Csaba 2002-es, nagy sikerű rendezésének újraértelmezésében kerül színre a Bánk bán ősváltozata. A mai színpadi követelményeknek megfelelően - Káel Csaba és Héja Domonkos által - kissé korszerűsített anyag néhány ponton tartalmaz csupán rövidítést, ám az Erkel által megálmodott zenei vonalat érintetlenül hagyja.

Káel Csaba, rendező: "A Magyar Állami Operaház szép hagyománya volt, hogy az évadot nemzeti operánkkal nyitotta. Az ilyen tradíciókat - nagy figyelmet szentelve az eseménynek - világszerte őrzik Angliától Németországig. Sajnálatos módon ez hazánkban nem így történt, mert pár szezonban ezt a nemes tradíciót eltörölték. Szerencsére azonban ebben az évben folytatódik. A szereposztás szenzációja, hogy Gertrúd szerepében Marton Évát a film után ismét láthatja a közönség színpadon is, kiváló magyar énekeseink partnereként."

bankmartone
Marton Éva Gertrúd szerepében 2001-ben
(fotó: www.martoneva.hu)

Marton Éva a világ egyik legkiemelkedőbb drámai szopránja, de minden idők legismertebb magyar operaénekesnőjének is nevezhetjük. Széleskörű repertoárja szinte egyedülálló, a Verdi, Puccini, R. Strauss, Wagner szerepek mellett otthon van a verizmus világában is. Marton Éva több mint 30 éve a világ élvonalbeli operaénekeseihez tartozik. Az utóbbi években, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanszékvezető egyetemi tanáraként immár a felnövekvő énekes generáció szakmai felkészítésében is részt vesz.
Szeptember 4-én, pályafutása során először, egyik saját növendékével lép színpadra, s ezzel mintegy megkoronázza pályafutását, s szimbolikusan átadja a stafétabotot a jövő énekeseinek. Pataki Potyók Dániel a Bán bán Ottójának szerepét énekli egykori mesternője mellett.

A rendezés másik szereposztásában Gertrúdként ugyancsak nemzetközi hírű hazai énekesnőnket, Budai Líviát láthatja az Operaház közönsége.

livia
Budai Lívia (fotó: www.liviabudai.com)


*

A Bánk bán szerepeiben a fiatal magyar énekes generáció képviselői:

 

Ottó szerepében: Pataki Potyók Dániel
A debreceni tenorista hat évesen kezdett hegedülni. A Debreceni Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskolában érettségizett. Hegedűtanári diplomáját a Miskolci Bartók Béla Zeneművészeti Intézetben szerezte, Perényi Eszter növendékeként. Néhány hónapig a Debreceni Kodály Kórusban dolgozott, majd 2005-ben nyert felvételt a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemre, ahol Marton Éva növendéke lett. 2008-tól az Opera tanszak hallgatója. 2006-ban megnyerte a Nemzeti Kulturális Minisztérium Fischer Annie zenei előadóművészi ösztöndíját. 2007-ben a Kínában megrendezett "Magyar év" keretein belül a Zeneakadémia jóvoltából a Shanghai-i Zeneakadémia nagytermében lépett fel. 2008 májusában Moszkvában énekelhette Kodály Zoltán Psalmus Hungaricusát. Az Operaházban 2008-ban debütált, Ránki György Pomádé király új ruhája c. operájának, Dani szerepében.

ppdleaduj

Pataki Potyók Dániel (fotó: Operaportál)

 

Melinda szerepében: Vígh Ibolya

1998 nyarán sikeresen felvételizett a Kolozsvári Magyar Opera énekkarába. A kolozsvári Opera egyaránt játszik operettet, és operát. Az első opera, amiben énekkari tagként részt vett, Erkel Ferenc Bánk bánja volt, az első operett pedig a Mágnás Miska. A sors úgy adta, hogy ez a két mű később is befolyásolta a pályafutását: magiszteri tanulmányai végeztével, államvizsga-előadásként a Bánk bán Melinda szerepét választotta, első operett szerepe pedig a Mágnás Miska Marcsája lett.
"Nagyon nagy megtiszteltetés ért, amikor felkérést kaptam a budapesti Operaháztól, hogy Melinda szerepét énekeljem. Ezzel a felkéréssel egyik álmom valósult meg: kolozsvári származású énekesként felléphetek a budapesti Opera "szent deszkáin", méghozzá egy olyan zeneszerző művét énekelhetem, aki pályáját maga is Kolozsváron kezdte. Nagyon nehéz feladat, ugyanakkor nagyon szép és nemes." - nyilatkozta Vígh Ibolya budapesti bemutatkozása előtt.

 

simandyvigh

Vígh Ibolya (Simándy Énekverseny, 2011; fotó: Operaportál)

 

II. Endre zerepében: Bakonyi Marcell

Győrött született 1980-ban, ahol gimnazistaként Pintér Ferenc irányításával énekelni tanult. Ezután a Weiner Leó Konzervatóriumban folytatta tanulmányait Ercse Margitnál, majd 2002-től 2007-ig Hamari Júlia volt a mestere a stuttgarti Zeneakadémián, ahol 2007-ben kitüntetéssel diplomázott.
2007-ben nagy sikerrel lépett fel Pesaróban a Rossini Fesztiválon, ahol Lord Sidney-t alakította Rossini Reimsi utazásában, Alberto Zedda vezényletével. Tanulmányai elvégzése után a Heidelbergi színházhoz került, ahol Puccini Bohéméletében Benoit szerepét alakította, majd a rákövetkező évben a Zürichi Operstúdió szerződtette, ahol fellépett többek között Wagner Tristan és Izoldájában, mint Kormányos, a "Wagner Gyerekeknek" című produkcióban mint Fafner. Olyan neves karmesterekkel dolgozhatott együtt, mint Nello Santi, Carlo Rizzi, Ingo Metzmacher. Nagy kiugrás volt a karrierjében 2009 tavaszán a Schwetzingeni Ünnepi Játékok, ahol Günther Krämer rendezéseben Händel Ezio című operájában Varo szerepét alakította óriási sikerrel. A 2009/2010-es évadra a Salzburgi Landestheaterhez szerződött.
2008-ban és 2011-ben fellépett a Chiemsee Fesztiválon. Budapesti szereplése után visszatér Salzburgba, ahol Rossini Hamupipőke című operájában Alidoro szerepét énekli. 2012-ben bemutatkozik az oslói Operházban, majd egy amerikai fesztiválon, Coloradóban.

 

bakonyi_marcell

Bakonyi Marcell
(fotó: Magyar Állami Operaház)


Biberach szerepében: Szegedi Csaba
A Bartók Béla Konzervatóriumban Fekete Mária, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem énekművész-énektanár szakán Sólyom-Nagy Sándor növendékenként végzett. Az Egyetem opera-tanszakán tanárai Kovalik Balázs, Oberfrank Péter, Pál Tamás és Medveczky Ádám voltak. 2004-ben és 2008-ban 2. díjat nyert a szegedi Simándy József Énekversenyen. 2005-ben debütált a kecskeméti Katona József Színházban, Kodály Háry Jánosának címszerepében. 2008 augusztusától a Magyar Állami Operaház legfiatalabb ösztöndíjasa volt, első főszerepe Rossini Sevillai borbélyának Figarója. Az egyik legfoglalkoztatottabb fiatal énekes.

 

csaba-foto-2

Szegedi Csaba

(fotó: Magyar Állami Operaház)

 

 

2011. szeptember 4., Magyar Állami Operaház

Erkel Ferenc:
Bánk bán

 

 

Rendező:Káel Csaba
Díszlet:Csikós Attila
Jelmez:Velich Rita
Karmester:Héja Domonkos


Szereplők:

II. Endre- Bakonyi Marcell, Kovács István
Gertrúd- Marton Éva, Budai Lívia
Ottó- Pataki Potyók Dániel
Bánk bán- Bándi János, Kiss B. Atilla
Melinda- Vígh Ibolya, Keszei Bori
Petúr bán- Kálmándi Mihály, Massányi Viktor
Tiborc- Perencz Béla, Busa Tamás
Biberach- Geiger Lajos, Szegedi Csaba
Sólom mester- Martin János

 

További előadások: szeptember 8., 11., 13., 16., 21., március 8., 11., 14., 22.

 

 

(forrás: Magyar Állami Operaház)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szinhaz.hu/api/trackback/id/tr6711866755

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása