Bérlőkké válhatnak a budapesti színházak

Fizetniük kellene a jövőben a budapesti színházaknak a főváros tulajdonában lévő ingatlanok használatáért - amennyiben szerdán rábólint az erről szóló előterjesztésre a Fővárosi Közgyűlés. Az épületeket eddig ingyenesen használó teátrumok a mostantól jelentkező bérleti díjat támogatásként megkapják majd a fővárostól. A legtöbbet - havi 27 millió forintot - a Vígszínháznak kell fizetnie.

A főváros honlapján nyilvánosságra hozott előterjesztés szerint az önkormányzat 2011. évi költségvetésében a színházak támogatási összegét annak figyelembevételével határozták meg, hogy a fővárosi tulajdonú teátrumok eddigi ingyenes ingatlanhasználatát év közben bérleti konstrukció váltja fel - adta hírül a távirati iroda.

Az indoklás szerint "ez a konstrukció rímel például arra a törekvésre, hogy a főváros megszüntet minden olyan ingyenes használatot (közterület-foglalás), amely bevételt von ki a főváros költségvetéséből, és valóságossá, mérhetővé teszi a tényleges fenntartói szerepvállalást".

Mint írják "további szempont, hogy a normatív alapú állami támogatás egyik felosztási ismérve az önkormányzati saját támogatás, ezért a bérleti díj bevezetése és annak támogatással való ellentételezése a tényleges fővárosi hozzájárulást hitelesebben tükrözi".

A költségvetés elfogadását követően az önkormányzat a színházak által használt ingatlanokat hasznosításra a BFVK Zrt. vagyongazdálkodási körébe adta. Az ingatlanok bérleti szerződései határozatlan időtartamra jönnének létre, felmondási idő kikötésével.

A közgyűlés a József Attila Színház esetében a szerződés tárgyát képező ingatlanok havi bérleti díját összesen 6.028.417, a Madách Színház esetében 19.669.767, a Mikroszkóp Színpad esetében 1.456.750, az Örkény István Színház számára 3.898.333, a Trafó Kortárs Művészetek Háza számára 186.142, a Szabad Tér Színház számára 1.586.708, a Centrál Színház számára 6.597.333, az Új Színház számára 4.007.250, a Thália Színház számára 11.360.900, a Budapest Bábszínház esetében 599.890, a Katona József Színház esetében 7.312.000, a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház esetében 1.796.104, a Radnóti Miklós Színház esetében 2.339.083, a Vígszínház esetében 26.923.767 forint plusz áfa összegben határozza meg.

A bérleti díjak összege évente a KSH által hivatalosan közzétett fogyasztói árindex mértékének megfelelően korrigálandó. A bérleti díjon felül a bérlő kötelezettsége a bérlemény használatával összefüggésében felmerülő minden üzemeltetési és közüzemi költség megtérítése. Az előterjesztés szerint a közgyűlés külön dönt majd a Budapesti Operettszínház alapító okiratának módosításáról és bérleti szerződésének megkötéséről.

süti beállítások módosítása