Különleges Broadway-előadás készül autista gyerekeknek

Az Oroszlánkirály című musical autista gyerekek igényeihez igazított változatát állítják színpadra októberben egy New York-i színházban.

A New York-i Minskoff Színházban már régóta nagy sikerrel futó klasszikus egyes részleteit autizmus szakértők segítségével finomították, hogy az erős hanghatások, illetve villanófények ne zavarják meg a speciális igényű közönség nyugalmát. 

"Rendkívül izgatottak vagyunk, mert eddig még soha senki nem vállalkozott ilyenre" - mondta Lisa Carling, az október másodikai matinét szervező non-profit Theatre Development Fund illetékese. "Senki nem tudja, hogy milyen eredménye lesz annak, ha összeültetünk 500-600 autista gyereket és felnőttet egy 1600 férőhelyes színházban" - tette hozzá. 

Minskoff_Theatre Az előadás alatt a színház három csendes helyiségében babzsákok, színes könyvek és szakértők fogják várni az előadástól kimerült gyerekeket. A különleges produkció jegyárai is alacsonyabbak: a legjobb ülőhelyekért is csupán 79 dollárt (15 ezer forintot) kell fizetni a szokásos 133 dollár (25 ezer forint) helyett.

Az amerikai kormány becslései szerint az autizmus minden századik gyermeket érint az országban. A betegségtől szenvedő fiatalok gyakran nagyon érzékenyek a hangos zajokra, az erős fényekre, és nehezükre esik sokáig egy helyben, illetve nyugodtan ülni. 
Az autizmusnak egészen enyhe, de nagyon erős tünetei is lehetnek. Az autista gyermeket nevelő családok számára már egy egyszerű étteremlátogatás is komoly megpróbáltatásokat jelent, nem is beszélve egy élő színházi előadásról. 
Az előadás kiegészítéseként a családok egy 16 oldalas útmutatót is letölthetnek az alapítvány internetes oldaláról, amely részletesen elmagyarázza a gyerekeknek, hogy mit csinálnak pontosan a jegypénztárosok, mit kell tenni, ha vissza akarják tapsolni a szereplőket, és azt is, hogy nem kell félniük a jelmezbe bújt színészektől. 
"Lesznek gyerekek, akiknek tetszeni fog és lesznek, akiknek nem. Talán nem ez a legmegfelelőbb forma, a legjobb idő, és talán nem is állnak készen erre, de ez nem jelenti azt, hogy feladjuk a próbálkozást" - mondta Alicia Hart, a Brains, Trains, and Video Games: Living The Autism Life (Agyak, vonatok és videó játékok: az autista élet) című könyv szerzője. A szervezők szerint az előadás sikerén fog múlni, hogy a közeljövőben próbálkoznak-e hasonló átalakításokkal más darabok esetében is.

süti beállítások módosítása