Költözik a Janus Egyetemi Színház

A Pécsi Tudományegyetem színháza, a JESZ eddig a pécsi Uránvárosban működött. A kulturális főváros program beruházásai kapcsán a Zsolnay Kulturális Negyedben az egyetem számára is kialakítottak tereket, így a PTE teljes Művészeti Kara és a Bölcsészkar két tanszéke mellett ide költözik a Janus Egyetemi Színház is.

IMG_1557

 

Az egyetemeken működő színházi műhelyek között a JESZ eddig sem panaszkodhatott, bár 15 éves története során sok viszontagságot élt meg. Első önálló játszóhelyüket az egyetemen egy alagsori pincéből alakította ki a társulat sok munkával. Néhány év után azonban a 220 cm belmagasságú stúdiótér födémje megrepedt (A JESZ fölött lévő Egyetemi Klubban Kispál és a borz dübörgött.), a pince életveszélyessé vált, és a társulat épület nélkül maradt. A Pécsi Nemzeti Színház nagylelkűsége mentette meg az egyetemi társulatot. A JESZ két és fél évig a kőszínház egyik próbatermében dolgozhatott.

 

IMG_1560

 

Szerencsére az egyetem nem hagyta cserben a színházát. 2003-ban az egyik épületében stúdióteret, öltözőket, irodát alakított ki. Így a JESZ, ha nem is ideális, de nyugodt és színházszerű körülmények között dolgozhatott, s szervezhette az egyetemi színházak seregszemléit. A magyarországi társulatok kivétel nélkül szinte elérhetetlenül vágyottnak tekintették ezt az infrastruktúrát, amit a JESZ az egyetemtől kapott. 100 négyzetméter stúdiótér 3 méteres belmagassággal, két kis öltöző, kis raktár és iroda. Ebből állt a JESZ, s ez egyedülálló volt a magyar felsőoktatásban.

 

IMG_1557

A 2011 őszétől a Janus Egyetemi Színház professzionális körülmények között folytathatja munkáját, és ünnepelheti 15 éves születésnapját.

A 150 négyzetméteres stúdiótér egy 8 méter belmagasságú fekete doboz körfüggönnyel, 5 méteren világítástartó szerkezettel, hűtő-fűtő berendezéssel, mobil emelvényrendszerrel. A stúdiótér mellett két tágas öltöző és vizesblokk szolgálja a színészek kényelmét. Rendelkezésre áll egy 35 négyzetméteres díszletraktár is, a műszak pedig technikusi galériáról vezérelheti a hangot és a világítását. Az épület emeleti részén találhatók az irodák, mellette pedig egy 80 négyzetméteres próbaterem található.

A költözés megkezdődött. A társulat hamarosan birtokba veszi az új létesítményt, és munkához lát. Várhatóan november végén, december elején új bemutatóval nyílik majd meg a színház és ünnepli 15 éves jubileumát, de addig is a „próbaüzemben" várja nézőit a legfiatalabb egyetemista generáció előadásával és az előző évad darabjainak felújításával.

 

forrás: Janus Egyetemi Színház

süti beállítások módosítása