Lemondott Győriványi Ráth György fő-zeneigazgató

Pénteken Győriványi Ráth György, a Magyar Állami Operaház megbízott fő-zeneigazgatója – a posztra hamarosan kiírandó pályázatra tekintettel – visszaadta megbízását Ókovács Szilveszter kormánybiztosnak, az intézmény múlt héten kinevezett vezetőjének.

gyorivanyi

A kormánybiztos megköszönte Győriványi Ráth György karmester tizenegy hónapos munkáját és önzetlen lépését, amellyel lehetővé tette a pályázat mielőbbi lefolytatását. Leszögezte, hogy a továbbiakban is igényt tart a művész közreműködésére operaházi produkciókban, ezért megerősítette és aláírta a Győriványi Ráth Györggyel kötött karmesteri szerződést, amely a 2011-12-es évadban változatlanul 22 estére, köztük több premierre is vonatkozik.
Az augusztus 22-i hatállyal kinevezett kormánybiztos több nyilatkozatában is jelezte, hogy a főzeneigazgató posztján szívesen látná Héja Domonkost, aki az előző években is rendszeresen vezényelt a Magyar Állami Operaházban, jelenleg az évadnyitó Bánk bán előadását próbálja. 


Győriványi Ráth György karmestert 2010. október 7-én nevezte ki a Magyar Állami Operaház megbízott főzeneigazgatójának Vass Lajos, a dalszínház akkor hivatalban lévő főigazgatója. A kinevezés a Nemzeti Erőforrás Minisztérium engedélyével történt. A dirigens megbízatása 2012. december 31-ig szólt, feladatául a 2011-2012-es, valamint a 2012-2013-as évad programjának megtervezését és művészeti vezetését szabták.
Győriványi Ráth Györgyöt, a Magyar Állami Operaház megbízott főzeneigazgatóját 2011. február 7-én választotta meg elnök-karnagynak a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara. Magyarország legrégebben működő, Erkel Ferenc alapította zenekarának élén létrehozása, azaz 1853 óta mindössze nyolc elnök-karnagy állt, a most megválasztott vezető a kilencedik a sorban.

 

Kapcsolódó anyagok:

Káel Bánk bán rendezésével nyit az Opera

Ókovács: "Nem törekszünk l'art pour l'art mindent felforgatni"

Szőcs Géza 2 szűk esztendőről, Bánk bánról, Operáról, filmtervekről

Ókovács: Senki sem érdekelt a hajó süllyedésében

süti beállítások módosítása