„Kell egy hely, ahol jó lenni” - Szőcs felavatta az Agorát

Az országban elsőként Kaposváron adták át a megyei jogú városoknak kiírt Agora-program keretében elkészült kulturális központot, melyben többfunkciós színházterem is található.

„Kell egy hely, ahol jó lenni” – mondta a pénteki avatáson Szőcs Géza, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kultúráért felelős államtitkára, aki a 24 milliárd forinttal elindított országos program kapcsán annak a véleményének adott hangot, hogy ilyen léptékű kulturális fejlesztés utoljára a millennium idején valósult meg.

Szita Károly, Kaposvár fideszes polgármestere felidézte, hogy egy évvel ezelőtt a megújult belvárost vehették birtokba a kaposváriak, most pedig a másodjára megrendezett Miénk a város háromnapos rendezvénysorozattal - az Agora program keretében - az új kulturális központot. A polgármester bejelentette: több fórumon felhívást tesznek közzé, melyben azt kérik a városlakóktól, hogy ők adjanak nevet a centrumnak. A mintegy kétmilliárd forintból felépült Agora több mint ötezer négyzetméter alapterületű. A négyszintes épületben művészeti csoportok, civil szervezetek kapnak helyet, egy kiállítóterem és egy 400 nézőt befogadó színházterem is várja a kaposváriakat és a környékbelieket. 

agoraaa

A 2,2 milliárd forintos beruházással megvalósult Agóra két és félszer nagyobb helyet biztosít, mint a másfél éve még ugyanitt állt művelődési központ - tapasztalták a Somogy TV munkatársai az első sajtóbejáráson még július második felében. A korábbi épületben lift sem volt, most egy teher-, valamint személylift is rendelkezésre áll. Bővültek a funkciók, hiszen a kultúra mellett 57 civil szervezet is helyet kap majd az épületben.

A többfunkciós színházterem több mint 400 fő befogadására alkalmas és most már állóhelyek is vannak koncertek esetére. Viszont az emeleti nézőtérnél zavaró lehet a korlát, ami a szemünk előtt félbe vágja a teret. Az, hogy nem egy teljesen új épületet emeltek, hanem a régi vázát használták alapként, például azt eredményezte, hogy a bejáratnál és az első lépcsőfokoknál alacsonyan van a plafon, bár egy 190 centiméter magas látogató még elfér alatta. "Ennek az az oka, hogy az alappillérek még a régi épületből maradtak meg, ezekhez kellett tovább építeni. De mivel az alap nem emelkedett és a gépészet a mennyezeti részbe épült, így centiméterekkel csökkent a belmagasság" - magyarázta az építésvezető a Somogy TV-nek.

süti beállítások módosítása