Megvannak a Vidor Fesztivál nyertesei!

A Thália Színház és a Nézőművészeti Kft. társulata vehette át a legjobb nagyszínpadi, illetve kamaraszínházi előadásért járó elismerést a nyíregyházi Vidor Fesztivál színházi díjkiosztó gáláján, amelyet szombaton rendeztek meg a nyíregyházi teátrumban.

A Vidorról:

9 nap alatt 60 helyszínen mintegy 400 program, ez volt az idei Vidor Fesztivál, amelyet Tasnádi Csaba fesztiváligazgató szombaton, a díjak kiosztása előtt értékelt. Úgy látja, a legnagyobb eredmény, hogy egyáltalán létrejött a rendezvény. "Amikor tavaly októberben elkezdtük szervezni az idei fesztivált, nagyon sok volt a bizonytalanság, ami ráadásul elég hosszú ideig tartott. A város és a megye is elkötelezett volt a megrendezést illetően, és bár összesen nem tudtak annyi támogatást adni, mint korábban, nagyra értékelem, hogy ennyi pénzt rá tudtak és rá akartak szánni a VIDOR-ra. Az utolsó pillanatban kénytelenek voltunk lemondani a külföldi zenekarokat, ám ekkor támogatóként megjelent a Közép Európai Erőmű Kft., így három világhírű zenekart mégiscsak sikerült elhoznunk Nyíregyházára. A korábbi költségvetés 2/3-ából gazdálkodtunk idén, de ez nem nyafogás, hanem öröm, mert a szakmai értékrendünkből nem kellett engednünk és a rendezvénysorozat jószolgálati jellegét is meg tudtuk őrizni, hiszen a programok 90 százaléka ingyenes volt. Amit pedig a réven elveszítettünk, azt a vámon visszanyertük azzal, hogy ennyire fantasztikus volt az idő. Az emberek élni akartak és éltek is azokkal a lehetőségekkel, amiket a fesztivál biztosít, ami ma, amikor a kultúrára fordítható összeg a legtöbb családban csökken, természetes igény. Számomra szavakba csak nehezen ölthető boldogság azt látni, hogy – például pénteken este a Csík zenekar, majd a Ska Cubano koncertje alatt – tízezer ember tapsol és táncol a téren, s hogy a VIDOR kilenc napjára egy kicsit mindenki elfelejtheti a gondjait, s feltöltődhet. Ebben nagyon sok ember nagyon sok munkája van, de nem bánjuk, hiszen rengeteg szeretetet kapunk az emberektől, ez pedig sok energiát ad a folytatásra" - fejtette ki Tasnádi Csaba.

 

A fesztivál díjairól:

fajok

A Dottore-díjnak nevezett elismerést a Bálint András rendezte Romantikus komédia és a Dömötör Tamás által színpadra állított A fajok eredete című előadásnak ítélte oda a Makk Károly filmrendező vezette zsűri. Életműdíjban idén Kern András részesült.
    

   

A legjobb nagyszínpadi rendezés kategóriájában a Bagossy László rendezte János király (Örkény Színház) diadalmaskodott, a kamaraszínházi rendezések közül pedig Bagó Bertalan Ovibradere emelkedett ki, amely produkciót a Pillanat Színház állította színpadra a Thália Színház támogatásával.
  

  

A Vidor Fesztiválon a kiemelkedő színészi teljesítményéért Csákányi Esztert (Dolcsaja vita-Orlai Produkciós Iroda; Paravarieté-Alka.T és Füge produkció), Takács Katalint (Erdő-Új Színház; Romantikus komédia-Thália Színház), Gáspár Sándort (Erdő-Új Színház; Frankie és Johnny-Pincesszínház), valamint Szervét Tibort (Romantikus komédia-Thália Színház) jutalmazták.
    

”A két legkirályabb király” Pantalone-díjában Gálffi Lászlót és Debreczeny Csabát ismerte el a zsűri a János király című darabban mutatott alakításukért, míg a “két legjobb főnök” Pulcinella-díját Csányi Sándor és Schneider Zoltán kapta meg a Radnóti Színház által bemutatott A főfőnök című darabban nyújtott teljesítményükért.
    

 

A legjobb utcaszínházi előadás díjában a Ziránó Színház Pulcinella és a halál darabja részesült, a legjobb filmvígjáték díját a Sas Tamás rendezte Szinglik Éjszakája vihette haza.

dij

A DÍJAK ÖSSZEGZÉSE:

DOTTORE-DÍJ A legjobb nagyszínpadi előadás – ROMANTIKUS KOMÉDIA (Thália Színház)
Rendező: Bálint András

DOTTORE-DÍJ A legjobb kamaraszínházi előadás – A FAJOK EREDETE (Nézőművészeti Kft.)
Rendező: Dömötör Tamás
+ KÜLÖNDÍJA

CAPITANO-DÍJ A legjobb nagyszínpadi rendezés – BAGOSSY LÁSZLÓ János király (Örkény Színház)

CAPITANO- DÍJ A legjobb kamaraszínházi rendezés – BAGÓ BERTALAN Ovibrader (A Pillanat Színház produkciója a Thália Színház támogatásával)

COLOMBINA-DÍJ Kiemelkedő színészi teljesítményéért – CSÁKÁNYI ESZTER Dolcsaja vita (Orlai Produkciós Iroda) és Paravarieté (Alka.T és Füge produkció)

SMERALDINA-DÍJ Kiemelkedő színészi teljesítményéért – TAKÁCS KATI Erdő (Új Színház) és Romantikus komédia (Thália Színház)

BRIGHELLA-DÍJ Kiemelkedő színészi teljesítményéért – GÁSPÁR SÁNDOR Erdő (Új Színház) és Frankie és Johnny (Pinceszínház)

ARLECCHINO-DÍJ Kiemelkedő színészi teljesítményéért – SZERVÉT TIBOR Romantikus komédia (Thália Színház)

PANTALONE-DÍJ A két legkirályibb király –
GÁLFFI LÁSZLÓ és DEBRECZENY CSABA János király (Örkény Színház)

PULCINELLA-DÍJ A két legjobb főnök –
CSÁNYI SÁNDOR és SCHNEIDER ZOLTÁN A Főfőnök (Radnóti Színház)

PIERROT-DÍJ A legjobb utcaszínházi előadás – PULCINELLA ÉS A HALÁL (Ziránó Színház)

ÉLETMŰ-DÍJ KERN ANDRÁS

Filmes zsűri

HYPPOLIT-DÍJ A legjobb filmvígjáték – SZINGLIK ÉJSZAKÁJA Rendező: Sas Tamás

süti beállítások módosítása