Emlékezz a röpülésre - Latinovits Zoltánt ünneplik Veszprémben

Nyolcvanéves lenne Latinovits Zoltán szeptember 9-én; a posztumusz Kossuth-díjas színművészre, a "színészkirályra" emlékezve Latinovits 80 címmel csütörtökön emléknapot tartanak a veszprémi Petőfi Színházban.

Latinovits Zoltán 1971 és 1973 között játszott és rendezett a veszprémi színházban, a városban róla és féltestvéréről, Bujtor Istvánról (aki a teátrum igazgatója volt 2008-2009-ben) nevezték el a játékszínt - közölte Varga Róbert, a színház szóvivője.
Csütörtökön 17 órakor Balatonszemesen koszorút helyez el a színház társulata Latinovits Zoltán sírjánál. Ezt követően Veszprémben, a Szent István Székesegyházban 19 órakor szentmisét tartanak a művész emlékére.

latinovits A Latinovits-Bujtor Játékszínben 20 órakor kezdődik a születésnapi megemlékezés: megnyitják azt a kiállítást, amelyen Latinovits Zoltán képzőművészeti alkotásai - rajzai, grafikái, festményei - láthatóak, és amelyeket az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet bocsátott a veszprémi teátrum rendelkezésére. A tárlatot Ács Piroska, a színháztörténeti múzeum igazgatója és Eperjes Károly színművész, a veszprémi színház művészeti tanácsadója nyitja meg.
Felavatják Latinovits Zoltán gipszből készült fejszobrát is, Krisztiáni Sándor szobrászművész alkotását.
A színészkirály évfordulója kapcsán bemutatják A veszprémi ködszurkáló című könyvet, amely Latinovits Zoltán Veszprémben töltött éveit idézi fel; emlékezik rá akkori színészkollégái közül többek között Meszléry Judit, Cserhalmi György, Joós László színművész, valamint Valló Péter rendező, többen a színház akkori "háttérmunkásai" közül is, továbbá néhány veszprémi újságíró. A könyvet Varga Róbert írta, bemutatja Oberfrank Pál, a színház igazgatója.
Az emlékesten 20.30 órakor kezdődik az Emlékezz a röpülésre című előadás; a színház két művésze, Kéri Kitty és Szalma Tamás Ruttkai Éváról és Latinovits Zoltánról szóló írásokból olvas fel, illetve felidézik a legendás színész házaspár gondolatait, írásait is.
A színészkirály 80. születésnapján, pénteken a Petőfi Színház főbejáratánál lévő Latinovits-emléktáblánál a társulat koszorút helyez el.

süti beállítások módosítása