Itt van Japán! - 2. Butoh és Előadóművészeti Fesztivál

Az Érintéspont Művészeti Alapítvány 2011-ben második alkalommal rendezi meg japán előadóművészeteket bemutató nemzetközi fesztiválját. A szervezők tervei szerint a jövőben kétévente jelentkező programsorozat a műfajok legnevesebb képviselőinek bemutatásával szeretné a japán kultúra itthon és a régióban kevésbé ismert szegmensét megismertetni a nagyközönséggel, illetve a színházi szakmával.

Az idei fesztivál a butoh műfaját igyekszik körbejárni

A butoh a második világháború után született Japánban a nyugati táncstílusokkal szembeforduló avantgárd előadóművészeti stílusként, amely a testről alkotott konvenciókat lefejtve az érzelmi intenzitásra helyezte a hangsúlyt és erre alapozva alakította ki mozgásnyelvét, eszköztárát. A butoh előszeretettel használ játékos és groteszk képeket, dolgoz fel tabu témákat, s választ különleges tereket helyszínül. S bár a butoh valamennyi alkotója saját, egyéni filozófiáját követi, az évtizedek során megfigyelhetővé váltak bizonyos irányok és tendenciák, melyeket a fesztivál előadásain is nyomon követhetünk.

Akira_Kasai_small

Akira Kasai

Nagymesterek és fiatalok is érkeznek

A fesztivál hat napja során a butoh japán nagymesterei (Yoshito OHNO, Akira KASAI, Ko MUROBUSHI, Yumiko YOSHIOKA) mellett a műfaj fiatalabb generációjának képviselői (Kae ISHIMOTO) egyaránt színpadra lépnek majd. Újra láthatjuk Yoshito OHNO és Batarita 2009-ben Budapesten bemutatott Áttetsző című duettjét, amely a több mint 40 évvel ezelőtt Tatsumi HIJIKATA által Yoshito OHNO részére koreografált darab újraértelmezése. Ko MUROBUSHI, a Hijikata-féle butoh örökség legautentikusabb képviselőjeként számon tartott alkotó szólódarabjával, valamint Bataritával 2011-ben készített koprodukciójával lép fel. A Fesztivál vendége lesz a szokatlan, „individualista” stílusáról ismert Akira KASAI Társulat, valamint az első japán női butoh társulatban feltűnt, jelenleg Németországban élő Yumiko YOSHIOKA és a butoh-t más kortárs előadóművészeti stílusokkal ötvöző Kae ISHIMOTO is.

Lesznek professzionális workshopok!

Az előadásokon kívül professzionális workshopokon is részt vehetnek az érdeklődők, az estéket záró közönségtalálkozókon pedig az alkotókkal, előadókkal való személyes találkozásra, kérdések felvetésére, élmények megosztására is lehetőség nyílik.

Ko_MurobushiKo Murobushi

Itt van Japán!

Az Itt van Japán! három bemutatónak ad otthont: Ko MUROBUSHI, a Japánból érkező nagymester és Batarita, a butoh tánc magyarországi letéteményese 2011 nyarán készült Otthagyott árnyék című koprodukciójának, az Akira KASAI Társulat A vér egy különleges nektár című koreográfiájának, valamint Kae Ishimoto Átváltozott lány című darabjának.

 A fesztivál különlegessége

A fesztivál valódi különlegessége a 103 éves korában elhunyt butoh nagymester emlékének szentelt Kazuo OHNO élete kiállítás, amely eredeti plakátokat, a mesterről készült fotókat, általa készített grafikákat és róla szóló könyveket mutat be a nagyközönség számára. A két este során vetített dokumentumfilmek pedig Kazuo OHNO világába, életről és a táncról alkotott gondolataiba engednek betekintést.

Az életkor ereje szimpózium

A fesztivál szervezői idén is folytatják Az életkor ereje szimpóziumot, mely a nyugati kultúrákban meglehetősen kényes témát jár körül: az öregedést és az öregséget. Hogyan viszonyulnak a nyugati és keleti kultúrák az időskorhoz a mindennapi életben és a művészetekben? Ezekre a kérdésekre próbálnak meg választ keresni a meghívott szakértők: Takashi Morishita (a Keio Egyetem Tatsumi Hijikata Archívumának vezetője), Sebestyén Rita (író, kutató), valamint Hegedűs Sándor (a Magyar Táncművészeti Egyetem adjunktusa). A felvezető előadásokat követően a fesztivál fellépői és hallgatósága is lehetőséget kapnak a beszélgetésbe való bekapcsolódásra.

Butoh_filmvetites

Minden kétséget kizáróan különleges élményben lehet részünk szeptember végén Budapesten a fesztivál programjainak jóvoltából. Fogadják hát szeretettel ezt a hat napig tartó varázslatot!

Budapesti program

2011. szeptember 26.

17.00 SZIMPÓZIUM » Az életkor ereje 2.

19.00 MEGNYITÓ » Itt van Japán! 2. Butoh és Előadóművészeti Fesztivál; Kazuo Ohno élete kiállítás

2011. szeptember 27.

19.00 FILMVETÍTÉS » Mr. O. portréja

20.30 FILMVETÍTÉS » Szépség és erő

2011. szeptember 28.

19.00 FILMVETÍTÉS » Ó, te jó Isten!

20.30 FILMVETÍTÉS » Interjú Kazuo OHNO-val

2011. szeptember 29.

19.00 ELŐADÁS » Yumiko YOSHIOKA: Mielőtt virrad

20.20 ELŐADÁS » Yoshito OHNO – Batarita: Áttetsző

2011. szeptember 30.

19.00 ELŐADÁS » Kae ISHIMOTO: Átváltozott lány / Premier!

20.00 ELŐADÁS » Ko MUROBUSHI: [quick silver]

2011. október 1.

19.00 ELŐADÁS » Ko MUROBUSHI - Batarita: Otthagyott árnyék / Premier! 

20.00 ELŐADÁS » Company Akira KASAI: A vér egy különleges nektár / Premier!

Workshopok

Ko MUROBUSHI: Butoh

Akira KASAI: A butoh teste

Yumiko YOSHIOKA: Testrezonancia

Utazó program

2011. október 6-7. Pozsony

2011. október 8-9. Krakkó

Bővebb információ: www.butoh.hu, www.merlinszinhaz.hu

süti beállítások módosítása