Új színházi játszóhely Szegeden

Szeptember közepétől az Újszegedi Rendezvényházban színházi játszóhely várja a Tisza-parti város lakóit, ahol az idei évadban összesen öt felnőtteknek és három gyermekeknek szóló produkciót mutatnak be.

 

A Dél-Alföldi Operatív Program segítségével projektarányosan akadálymentesítették és korszerűsítették a közösségi kiállítóteret, felújították a termeket és a színháztermet, valamit az épület belső udvara is megszépült. A záró rendezvény sajtótájékoztatóján Magyar Anna elnök Braille-írással készült információs füzeteket adott át Vaskóné Kiss Évának, a Vakok és Gyengénlátók Csongrád Megyei Egyesülete elnökének, hiszen a felújítási projekt szerves részét képezték a mozgássérültek, a hallássérültek valamint a vakok és gyengénlátók életét megkönnyítő újítások is. Magyar Anna elmondta: „Külön öröm számomra, hogy a felújítással és az akadálymentesítéssel a kultúra mindenki számára elérhetővé vált.".

 

Az elmúlt néhány évben a Kassai Thália Színház több alkalommal is vendégszerepelt az Újszegedi Rendezvényházban, az épület idén befejeződött rekonstrukciója pedig lehetővé tette, hogy a központ állandó társulat nélküli, de visszatérő szereplőkkel dolgozó, befogadó teátrumként működjön - mondta Molnár Csaba igazgató a Színházi esték címet viselő sorozat műsorát bemutató hétfői sajtótájékoztatón.

 

megnyito

 

A több mint kétszáz férőhelyes színházterem aprócska, negyven négyzetméteres színpada elsősorban kamaradarabok, stúdiószínházi előadások bemutatását teszi lehetővé - tette hozzá az igazgató.
Korognai Károly, a Színházi esték művészeti vezetője elmondta: az évad első produkciója az elmúlt évtized egyik legnagyobb szegedi színházi sikere, Egressy Zoltán Portugál című komédiája lesz. Szeptember végétől láthatja pedig a közönség az egyik legismertebb magyar kortárs szerző, Spiró György Prah című komédiáját.
Október végén mutatják be Martin McDonagh Leenane szépe című vígjátékát, melyet sokan az elmúlt húsz év legjobb színpadi művének tartanak. Az emberrabló és fogvatartottja kapcsolatát mutatja be John Fowles Lepkegyűjtő című thrillere, melyet január közepétől tűznek műsorra. Az évad utolsó premiere 2012 márciusában Korognai Károly egy vak és egy siket ember mély és elválaszthatatlan barátságának történetét feldolgozó Szabadon foglak című vígjátéka lesz.
Az Újszegedi Rendezvényházban olyan gyermekprodukciókat is bemutatnak majd, melyek közös ismertetőjegye, hogy a fiatal közönség nem csupán nézője, hanem interaktív szereplője is lesz az előadásoknak. A gyerekek többek között Levente Péterrel és Fabók Mariannal találkozhatnak majd az évadban.

süti beállítások módosítása