10 hónap börtönre ítélték Stohlt

Jogerősen 10 hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte Stohl Andrást az ellene indított büntetőperben a másodfokú bíróság. A bírónő azt mondta a színésznek: "Ebben a helyzetben, amiben Ön van, egyszer felelősséget kell vállalni. "A Nemzeti Színház Nonprofit Zrt. tudomásul veszi a Stohl András ügyében hozott jogerős bírósági ítéletet" - közölte az intézmény.

stohl22

Stohl András a bíróságon

Tíz hónap börtönbüntetést kapott Stohl András, öt hónap után szabadon bocsátható. A bíróság a jogerősen kiszabott szabadságvesztés mellett öt évre eltiltotta a színészt a járművezetéstől, és 600 ezer forint bűnügyi költséget kell megfizetnie.

Míg a maradandó fogyatékosság okozása az elsőfokú ítéletben szereplő tényállásban még szerepelt, a jogerős másodfokú ítéletből már kikerült. A sértett nem tudja úgy fordítani a lábát, mint korábban, de hogy ez a baleset miatt, vagy más miatt van, nem egyértelmű. A bíróság ezért változtatta meg a minősítést.  "A nem maradandó sérülésnek egyébként örülni is kell" - hívta fel a figyelmet a bírónő. 

Szerinte az nem vitatható, hogy Stohl András a balesetben megsérült. Úgy látja, a közvélemény nagyon kritikus tud lenni: "Ha elkövetett valaki valamit, akkor természetesen bűnös, és mit érdemel? Kötél általi halált. De a törvény előtt mindenki egyenlő, így az ittas vezetés három évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható mindeki esetében. Persze meg kell nézni az enyhítő és súlyosbító körülményeket: van, akinél az előbbi, van, akinél az utóbbi van túlsúlyban."

A bírónő azt is kifejtette: „Érzékelték az eszméletlen igyekezetet az előadások megtartása kapcsán Stohl részéről, és hogy intő példa akar lenni a fiatalok előtt. Kaincz Pál bármennyire is meg van sértve, Stohl igyekszik. A sértett azt is sérelmezte, hogy a színész nem látogatta meg, de erre adott magyarázatát a bírónő elfogadta. Stohl álláspontja az volt, hogy nem akarta befolyásolni látogatásával a bírósági eljárást. Állítása szerint azért nem akart pénzt sem adni Pali bácsinak, hogy ne mondják azt az emberek: ezzel akarta rávenni, hogy pozitívan nyilatkozzon róla a bíróság előtt.

A bírónő azt mondta Stohl Andrásnak: "Ebben a helyzetben, amiben Ön van, egyszer felelősséget kell vállalni. Meglátja, hogy ezután Önnek is könnyebb lesz. Csinált egy rossz dolgot, és ez lesz a vezeklés. Ha pedig később fiataloknak tart előadást, arról is mesélhet nekik, milyen volt odabent. Ezen kívül nyugodtan nézhet az emberek szemébe és mondhatja. hogy megkapta azt, amit megérdemel."

 

ruttnerrel2

 

Az ítélethirdetésen Kaincz Pál sértett már nem vett részt, csak jogi képviselője, Mester Csaba jelent meg a helyszínen. Az ítélethirdetésre Bodrogi Gyula, Sváby András és Hollósi Frigyes is elment.

 

"Természetesen elfogadom az ítéletet" - jelentette ki Stohl újságírók előtt, és azt mondta, hogy minél hamarabb szeretné elkezdeni büntetésének letöltését. Korábban felmerültek olyan hírek, hogy Stohl börtönben eltöltött időszakát valamilyen módon nyomon követné a média, de Stohl ügyvédje határozottan azt mondta, "nem lesz semmiféle valóságshow", a nyilvánosság kizárásával fogja letölteni büntetését. Ruttner György a sajtónak azt is mondta, hogy nagyjából ilyen büntetésre számítottak, ami szerinte "jogos és igazságos", a bíróság munkáját példaértékűnek és nagyon alaposnak nevezte.

 

Beszámoló a tárgyalásról:

 

FELFÜGGESZTETT FOGHÁZBÜNTETÉST KÉRTEK STOHLNAK

Hamarosan a bíróság ítéletet hoz Stohl András ügyének másodfokú tárgyalásán. A színész utolsó szó jogán elmondta: szeretné, ha igazságos ítélet születne, és mindenkitől bocsánatot kért.

Tovább a FÓRUMra.

A Színház.hu interjúját Stohl Andrással itt olvashatják.

Forrás: Színház.hu, hvg.hu

süti beállítások módosítása