Drakulatúrával indul az évad a Kolozsvári Állami Magyar Színházban

Évadnyitó sajtótájékoztatót tartottak a Kolozsvári Állami Magyar Színházban. Tompa Gábor, a színház igazgatója és Visky András művészeti igazgató ismertették a 2011/2012-es évadot, és arról is beszámoltak, hogy rekordot döntöttek, Avignonban jártak, Drakulatúrával indítanak.

kamsz_tompa_visky_press_conf_foto_biro_istvan-4545

Visky András és Tompa Gábor

 

Rekordot döntöttek

„A 2010/2011-es évad számok tekintetében rekordot döntött: 11 bemutatót tartottunk, emellett 6 előadást újítottunk fel" – közölte Tompa Gábor. Hozzáfűzte, többek között az Interferenciák Nemzetközi Színházi fesztiválnak köszönhetően nőtt a nézők száma is. A társulat számos fesztiválon, turnén vett részt, ezek közül az igazgató a májusi, koreai turnét és az avignoni színházi fesztiválon való részvételt emelte ki. Koreában közel 5000 néző tekintette meg a III. Richárd című, Tompa Gábor rendezte előadást, összesen mintegy 200 ezer dolláros bevételt produkálva. „Az előadás értő, kíváncsi, figyelmes közönséggel találkozott Daejeon-ban és Szöulban" – fogalmazott az igazgató.

Avignonban jártak

Avignonban a Ruins True című, Tompa Gábor rendezte, a Kolozsvári Állami Magyar Színház és a San Diego-i Sushi Center for the Urban Arts közreműködésében létrejött előadást láthatta a közönség. „Nagyon jó fogadtatásban részesült az előadás, amely az első mozgásszínházi produkció volt, amelyet valaha is játszottak a Théâtre des Halles-ban" – mondta el az igazgató.

Darkulatúrával indul az évad

Ismertették az új évad első két bemutatóját is: Lakatos Róbert filmrendező Drakulatúra – avagy a Brand Stroker Projekt című, valamint Robert Woodruff amerikai rendező Születésnap című előadását. „A Drakulatúra társadalmi témát dolgoz fel: a Stroker által kitalált mítoszt, amely számos szociális projekt mozgatórugójává vált" – fogalmazott Visky András. Az előadás az Emergency Entrance (Vészbejárat) című nemzetközi színházi projekt része, a bemutatót szeptember 18-án szervezik. Ugyancsak szeptember 18-án, 11 órától tartják majd a projekt részét képező workshop prezentációját, amelyen olasz és görög színházi alkotók vesznek részt.

kamsz_tompa_visky_press_conf_foto_biro_istvan-4587

A nézők egy asztalnál vacsoráznak majd a színészekkel

Robert Woodruff Thomas Vinterberg és Mogens Rukov Születésnap (Festen) című filmjének adaptációját állítja színpadra. „A közönség különleges előadásra számíthat, ahol a nézők egy asztalnál vacsoráznak majd a színészekkel" – árulta el Visky András, az előadás dramaturgja. Hozzátette, az előadás a családon belüli erőszak Kelet-Európában tabuként kezelt témáját dolgozza fel. Robert Woodruff a kortárs amerikai színjátszás egyik legjelentősebb alakja, a San Francisco-i Eureka Theatre Company alapítója, az American Repertory Theater volt igazgatója.

Tompa Gábor kiemelt néhányat a 2011/2012-es évad bemutatói közül is: a francia Alain Timar az Übü király, Andrei Şerban a Hedda Gabler, Felix Alexa a Julie kisasszony, Mona Marian A homok asszonya című előadást rendezi. Emellett elmondta, 2012. első hónapjaiban egy nagyszínpadi gyermekelőadást is terveznek: Albu István rendezésében egy magyar klasszikust láthat a közönség. Bemutatják Máthé Angi Mamó című regényének színpadi adaptációját, és nem maradnak ki a programból a felolvasószínházi előadások, költői estek, filmvetítések sem. Az igazgató említette nagyszabású távlati tervét is: új színházterem építését tervezi, amely mintegy 400 férőhelyet tartalmaz majd, és alkalmas lesz fejlettebb technikai feltételeket igénylő produkciók befogadására is.

w_kamsz_tompa_visky_press_conf_foto_biro_istvan-4582

 

Bemutatók a 2011/2012-es évadban

Lakatos Róbert – Felméri Cecília: Drakulatúra – avagy a Brand Stroker Projekt

2011. szeptember 18., Tranzit Ház

rendező: Lakatos Róbert, szereplők: Dimény Áron, Farkas Loránd, Köllő Csongor, Molnár Levente, Panek Kati, Laczó Júlia

dramaturg: Visky András, videó: Böjthe Alex, ügyelő: Mixtay Péter

... s miközben a kultúrház-igazgató odavolt, hogy előkerítse a bűnösöket, akikről mintázni fogja a Karóbahúzó Vajda emlékművén a karóba húzottakat, a felesége búsulta, de nagyon búsulta szegény, hogy a férje odavan. S így a nagy gondolkodás közepette járni kezdett hozzá a férje képében a gonosz (= evil = necuratul). Egyszóval, az anyósa észrevette, hogy valaki jár hozzá... S még egyéb csuda dolgok is történtek, de ezekről majd az előadásban.

Dokumentum-színházi előadás (avagy: dokumentarista eszközöket is felhasználó színházi előadás), melyben a cselekmény fikciós ugyan, de az egyes szereplők és résztörténetek valósággal való hasonlatossága egyáltalán nem a véletlen műve. (Lakatos Róbert)

Az Emergency Entrance (Vészbejárat) nemzetközi színházi projekt része, az EU 2007-13

közötti Kulturális Programjának támogatásával, közreműködésben az Európai Színházi Unióval (UTE).

Thomas Vinterberg – Mogens Rukov: Születésnap

Visky András és Robert Woodruff színpadi változata

2011. október 5., új stúdió

rendező: Robert Woodruff

szereplők: Szűcs Ervin, Kézdi Imola, Viola Gábor, Pethő Anikó, Bogdán Zsolt, Kató Emőke, Csutak Réka, Buzási András, Albert Csilla, Györgyjakab Enikő, Sinkó Ferenc, Bodolai Balázs, Salat Lehel, Orbán Attila, Kali Andrea, Váta Loránd, Skovrán Tünde, Horváth Zoltán

dramaturg: Visky András, díszlet-jelmez: Carmencita Brojboiu, zeneszerző: Lászlóffy Zsolt, koreográfus: Sinkó Ferenc

Olyan színházi előadásokhoz kötődöm, amelyek a szélsőséges emberi viselkedést ragadják meg, és a Születésnap ilyen projekt számomra. Családok, amiképpen társadalmak is gyakran hazugságokra, titkokra, féligazságokra épülnek. Ezek a DNS-ben eltemetett hamisságok tükröződnek a család vagy egy kultúra feszültségekkel terhes arcán, és a színlelés maszkját kényszerítik rá. A hallgatás paktuma alatt élő csoport viselkedése tükrözi ezt a gyötrelmet. Következésképpen agresszív, beteg, vad. A Születésnap a hallgatás törvényének a feltörésében mutatott egyéni tett elképesztő erejét és félelem nélküliségét állítja elénk. Annak a bátorságnak a szépségét, amely az igazság fényét vetíti mind személyes, mind pedig kultúráink életére. (Robert Woodruff)

Alfred Jarry: Übü király

tervezett időpont: 2011. december 5., nagyszínpad

rendező: Alain Timar

Henrik Ibsen: Hedda Gabler

tervezett időpont: 2012. január 19.

rendező: Andrei Şerban

August Strindberg: Julie kisasszony

tervezett időpont: 2012. március 20., új stúdió

rendező: Felix Alexa

Abe Kobo: A homok asszonya

tervezett időpont: 2012. március eleje

rendező: Mona Marian

Máthé Angi: Mamó

tervezett időpont : 2012. március vége

Charles Mee: Perfect Wedding

tervezett időpont: 2012. május 15.

rendező: Karin Coonrod

Emergency Entrance - Vészbejárat

A Görög Nemzeti Színház, a Palermói Garibaldi Színház, az Izraeli Habima Nemzeti Színház, a Prágai Nemzeti Színház, a Kolozsvári Állami Magyar Színház és a Grazi Színház közös projektje.

Öt európai és egy izraeli színház egyesíti művészi értékeit egyetlen, egyéves nemzetközi színházi projektben, amelynek témája a ki- és bevándorlás. Az előadások létrehozásában közel 50 rendező, színész, videóművész és zenész vesz részt, Athén, Palermo, Kolozsvár, Tel Aviv, Prága és Graz városaiból. A saját városukban és országukban folytatott kutatás eredményeit az alkotók workshopok keretében osztják meg egymással, végül pedig a hat előadás egyetlen produkcióvá áll majd össze.

 

Turnék, fesztiválszereplések

Megöltem az anyámat – Romániai Kisebbségi Színházak Kollokviuma, Gyergyószentmiklós

2011. szeptember 6.

Suttogások és sikolyok – BITEFF, Belgrád (Belgrádi Nemzetközi Színházi Fesztivál)

2011. szeptember 15.-18.

Leonce és Léna – MESS, Szarajevó (MESS Nemzetközi Színházi Fesztivál, Szarajevó)

2011. október 7.

Vendégségben Budapesten – Thália Színház

2011. október 12-18.

Leonce és Léna, Suttogások és sikolyok, Ványa bácsi – FNT Bukarest (Országos Színházi Fesztivál)

2011. november 2.-10.

Pantagruel sógornője – Luxemburg

2011. november 11. – 13.

Három nővér, Jákobi és Lájdentál – UTE Fesztivál Moszkva (az Európai Színházi Unió Fesztiválja)

2012. március 10.-15. (Három nővér), illetve 2012. február (Jákobi és Lájdentál)

Leonce és Léna – Festival Iberoamericano de Teatro de Bogota

2012. március 23. – április 8.

 

fotók: Biró István

forrás és további információk: Kolozsvári Állami Magyar Színház

süti beállítások módosítása