Elhalasztják a Vörösmarty Színház igazgatójának kinevezését

Hétfői ülésén a Székesfehérvári Önkormányzat Humán Szakbizottsága meghallgatta a Vörösmarty Színház igazgatói tisztségére kiírt pályázat indulóit, majd úgy döntött, hogy Quintus Konrád pályázatát támogatja. Az igazgatói kinevezést azonban az önkormányzat elhalasztja.

Megvárnák az önkormányzati törvényt

A bizottság ugyanakkor módosító indítványt terjeszt a szerdai Közgyűlés elé, hogy a képviselő-testület fontolja meg, vajon célszerű-e az önkormányzati törvény változása előtt öt évre szóló, alapvető döntést hozni. „Az új, várhatóan jelentős változásokat hozó szabályozásról jelenleg semmit nem tudunk” - fogalmazott indoklásában Földi Zoltán, a bizottság elnöke.

csepalkovics

Dr. Cser-Palkovics András

Dr. Cser-Palkovics András polgármester és Brájer Éva, a humán területekért felelős alpolgármester osztja a bizottság véleményét.

„Az igazgatói kinevezés öt évre szóló, felelősségteljes döntés. Ma még semmit nem tudunk arról, hogyan változik a színházak és más önkormányzati intézmények működésének feltételrendszere az új törvény következtében. Nem lenne méltányos az esetleges új fenntartóval szemben, ha egy jelenleg közel egymilliárd forintos éves költségvetéssel működő intézmény legfontosabb személyi kérdésében öt évre megkötnénk a kezét.” - fogalmaz közleményében Dr. Cser-Palkovics András.

Támogatnák Quintust

Székesfehérvár polgármestere egyetért a Humán Szakbizottsággal abban, hogy Quintus Konrád pályázata tekinthető szakmailag a legmegalapozottabbnak. A jelenlegi bizonytalan helyzetben azonban célszerűbb, ha az igazgatói kinevezést az önkormányzat elhalasztja. Ezzel lehetőség nyílik arra, hogy az új törvényi szabályozás és működési feltételrendszer ismeretében a testület - vagy a színház esetleges új fenntartója - felelősségteljesen dönthessen ebben a fontos kérdésben. „Quintus Konrád szakmai elképzeléseit a város vezetése támogatja, a személye iránti bizalom változatlan, így a színház a végleges döntésig is jó kezekben lesz, hiszen az intézményt jelenleg is ő irányítja igazgató-helyettesként.”

quintusQuintus Konrád

Majdani működési feltételekre hivatkoznak

Brájer Éva alpolgármester szerint az augusztus közepe óta hatályos új előadó-művészeti törvény is számos ponton befolyásolja a színházak működését. Még fontosabb érv azonban a döntés elhalasztása mellett, hogy ma nem ismert, mi lesz az intézmények sorsa, ki lesz a fenntartójuk. A majdani működési feltételekről az önkormányzatnak nincs információja, a fenntartó esetleges változásakor méltánytalan lenne az új fenntartóval szemben, ha a város képviselő-testülete öt évre előre a legfontosabb személyi kérdésben megkötné a kezét. „Ugyanígy méltánytalan lenne a kinevezendő jelölttel szemben, ha olyan helyzetbe hoznánk, hogy nem tudhatja, ki lesz az intézmény fenntartója és a maihoz viszonyítva milyen feltételek között, milyen költségvetésből gazdálkodhat.” - fogalmazta meg érveit Brájer Éva alpolgármester.

 

Kapcsolódó anyag:

Székesfehérvári ígéretek - az igazgatójelöltek fellépéséről

Székesfehérvári ígéretek - az igazgatójelöltek fellépésérőlÖten pályáztak a közel egymilliárdos büdzséjű Vörösmarty Színházra. A jelölteket a pályamunkákat értékelő szakmai bizottság már meghallgatta a városházán. A héten a színház közalkalmazotti tanácsa is lehetővé tette, hogy elmondják elképzeléseiket. Mivel pályázatuk nem nyilvános, terveikről csak a bemutatkozásuk árulkodott.

 

 

Forrás: FMH

süti beállítások módosítása