Halász Judit: Nálam mindenki elengedheti a fantáziáját

Az apákról szóló dalok állnak a középpontban Halász Judit most megjelent új lemezén, amelynek címe: Apa figyelj rám. A Kossuth-díjas énekes-színész elmesélte, miért.

Az album egy csaknem tízéves folyamat újabb állomása, hiszen Halász Juditnak 2003 óta a család különböző tagjaihoz köthető lemezei jelentek meg.
"A fiatal, 30 év körüli apukák mindig nagyon kedves dolgokat mondanak nekem a koncerteken az ő gyerekkoruk és az én dalaim összefüggéséről, ebből alakult ki 2003-ban a Minden felnőtt volt egyszer gyerek című lemez, ami máig az egyik kedvenc munkám. Utána lett egy unokám, örömömben megcsináltam a Hívd a nagymamát című albumot, aztán a második unokám érkezése kapcsán készült 2007-ben a Szeresd a testvéred! című CD. Talán már a Csiribirin dolgoztunk, amikor egy apuka odajött hozzám egy fellépésen és megkérdezte, miért nincs apukás dal" - idézte fel az énekesnő.
Mint mondta, lemezkészítés idején első útja mindig Bródy Jánoshoz vezet, általában ő írja a címadó dalt, és most is adott két szerzeményt, Az én apukámat, valamint az Apa ne menj el címűt. Többet azért nem, mert hamarosan neki is új lemeze jelenik meg és azon dolgozott.
"Talán emiatt ez az első olyan lemezem, amelynél a dolgok irányítása leginkább az én kezemben összpontosult. Bródy persze sokat segített, például a keverésnél is" - tette hozzá Halász Judit.

halaszjudit
Az albumra Szabó T. Anna nyolc versét is megzenésítették: négyet Fodo (ifj. Födő Sándor), kettőt Anti Tamás, egyet-egyet Tolcsvay László és Cipő (Bódi László). Szintén a fiatal költőgenerációt képviseli két verssel Tóth Kriszta, eggyel Lackfi János.
"Szabó T. Annának már a Szeresd a testvéred!-en szerepelt egy megzenésített költeménye, a Hóhullásban. Nemrég a férjem, Rózsa János filmrendező az általa létrehozott ifjúsági- és gyerekfilmstúdió kapcsán találkozott Szabó T. Anna férjével, Dragomán György íróval, ezért rögtön megkértem, írjon nekem újra verseket és ő küldött is jó néhányat" - mesélte Halász Judit. Anti Tamás a minden szülő és nagymama által használatos Hóc, hóc katona... kezdetű mondókát folytatta mulatságos formában, és szerepel a lemezen Rózsa Félix Sámuel, Halász Judit hétéves unokája is, aki Barak László felvidéki költő Ha a liba futballista című versikéjének egy részletét szavalja el.
A művésznő kitért arra, hogy jó versből sem biztosan lesz jó dal, ezért mindig több verset ad zeneszerzőinek, akik - az említett Fodón (dob, ütőhangszerek) és Anti Tamáson (akusztikus gitár, mandolin) kívül Födő Sándor (basszusgitár) és Móricz Mihály (gitár) - évek óta tagjai kísérőzenekarának is.
"Nálam mindenki elengedheti a saját fantáziáját, soha nem szólok bele zeneszerzőim munkájába. Nagyon ritkán fordult elő, hogy egy versről nagyon mást gondoltam, mint ami lett belőle, akkor szóltam és az illető szerencsére szívesen átírta a zenét" - jegyezte meg.

Halász Judit gyereklemezein immár több generáció nőtt fel. Az első album, a Kép a tükörben 1973-ban jelent meg, azóta már túl van a huszadikon is. Mint mondta, a hetvenes évek elején újdonságnak számított, hogy egy színész zenés gyereklemezt készít versekből és neki azt is meg kellett tanulnia, miként tud egy koncerten egyszerre óvodásokat és felső tagozatos iskolásokat szórakoztatni és lekötni.


"A felkérést annak idején annak köszönhettem, hogy a rádióban elénekeltem egy Olga című sikeres sanzont Tardos Péter szövegével, a Weöres Sándor versére és Bródy János zenéjére készült Csiribirit, valamint televíziós felkérésre a Micimackót, szintén Bródy zenéjére, Tolcsvayék és a Trió zenei alapjára. Ezek után bólintott rá Bors Jenő, a hanglemezgyártó vállalat akkori vezetője a Halász Judit-lemezre" - emlékezett az énekesnő, aki akkor már túl volt a Szerelmesfilmen (1970, rendező: Szabó István) és a Vígszínházban is fontos szerepeket játszott. A Kép a tükörben több mint kétszázezer példányban kelt el.

szerelmesfilm 2009-ben - egy 2008-as kisebb szerepet nem számítva - csaknem húszéves szünet után tért vissza a filmvászonra a róla és dalairól szóló Csiribirivel.
"Nagyon szerettem volna, hogy ha más is látja, mi miatt nem tudok kiszállni ebből a műfajból, és mi az, amit a színpadról látok" - idézte fel az énekes-színész a férje, Rózsa János rendezésében készült filmet.
Halász Judit folyamatosan koncertezik, legközelebb vasárnap lép fel a fővárosi Orczy Park szabadtéri színpadán. Mint elmondta, hivatalos lemezbemutató koncertet nem szokott tartani, az Apa figyelj rám című album (kiadó: Universal Music Hungary) ugyanakkor december 4-én, 11-én és 18-án a vígszínházi duplakoncerteken a középpontban fog állni.

süti beállítások módosítása