Nem választott színházigazgatót a székesfehérvári közgyűlés

Nem választotta meg a Vörösmarty Színház igazgatóját szerdai ülésén Székesfehérvár közgyűlése: a képviselő-testület érvénytelenítette a poszt betöltésére kiírt pályázatot. Cser-Palkovics András fideszes polgármester a közgyűlést követően újságíróknak elmondta: az öt benyújtott pályázat között volt olyan, amely megkaphatta volna a képviselők többségének szavazatát, de nem lett volna bölcs dolog öt évre szóló kinevezésről dönteni az önkormányzati törvény és a közigazgatási rendszer átalakításával kapcsolatos bizonytalanságok miatt.

A városvezető úgy fogalmazott, hogy még nem tudni, a települési önkormányzatok vagy az állam lesz a színházak fenntartója, esetleg vegyes fenntartású rendszer alakul ki, és az sem ismert, az intézmény 2012-ben milyen keretek között gazdálkodhat majd.

„Ebben a helyzetben a meghozott döntés volt az egyetlen bölcs lehetőség” – hangsúlyozta a polgármester. Mint kifejtette, a színháznak a város fenntartásában kell maradnia, mivel a település kulturális életének egyik központja, emellett a városi önkormányzat jelenleg sokkal nagyobb arányban járul hozzá fenntartásához, mint az állam.

szekesfehervar

„A város színháza a városnál van jó kezekben” – mondta Cser-Palkovics András, aki úgy vélte, az új pályázat kiírásával nem feltétlenül kell megvárni az új jogszabály hatályba lépését, és ha annak tartalma ismertté válik, ki kell írni a pályázatot.

Amíg az újabb pályázat érvényes és eredményes nem lesz, igazgatóhelyettesként, megbízott igazgatói hatáskörökkel továbbra is Quintus Konrád vezeti az intézményt.

A pályázat kiírására azt követően került sor, hogy a közgyűlés április 27-i hatállyal megszüntette a teátrumot addig vezető Vasvári Csaba igazgatói megbízását. A képviselőtestület május 13-tól igazgatóhelyettesként Quintus Konrádot bízta meg a teátrum vezetésével.

Az igazgatói posztra öten pályáztak: Frigyesi András, a budapesti Deutsches Theater vezetője, Kuna Károly színművész, Quintus Konrád színművész, Surányi András író, rendező és Szűcs Gábor, a színház korábbi művészeti vezetője.

 

KAPCSOLÓDÓ ANYAG:

Elhalasztják a Vörösmarty Színház igazgatójának kinevezését

Hétfői ülésén a Székesfehérvári Önkormányzat Humán Szakbizottsága meghallgatta a Vörösmarty Színház igazgatói tisztségére kiírt pályázat indulóit, majd úgy döntött, hogy Quintus Konrád pályázatát támogatja. Az igazgatói kinevezést azonban az önkormányzat elhalasztja.

Székesfehérvári ígéretek - az igazgatójelöltek fellépéséről

Székesfehérvári ígéretek - az igazgatójelöltek fellépésérőlÖten pályáztak a közel egymilliárdos büdzséjű Vörösmarty Színházra. A jelölteket a pályamunkákat értékelő szakmai bizottság már meghallgatta a városházán. A héten a színház közalkalmazotti tanácsa is lehetővé tette, hogy elmondják elképzeléseiket. Mivel pályázatuk nem nyilvános, terveikről csak a bemutatkozásuk árulkodott. Lapszemle.

süti beállítások módosítása