Újra Józsefvárosi Napok a Bárka szervezésében - Itt és most a jelszó

Szeptember második hétvégéjén újra birtokba vehetjük a Bárka szomszédságában található Orczy Parkot, ahol a Józsefvárosi Napok keretében számos üdítő program várja az érdeklődőket.

Mi vár a Józsefvárosi napokon?

Megnyitó Fekete-Kovács Kornéllal és barátaival, Orczy Jazz a Tátrai Trenddel és Török Ádámmal, családi programok Halász Judittal, Bartha Tónival és a nagyranőtt gólyalábasokkal, esti kikapcsolódás az aranyhangú Megasztárosokkal: Tóth Verával, Tolvai Renátával, Kökény Attilával és Kállay Saunders Andrással. Ha ennyi nem elég, lesz még a gyerekek körében oly kedvelt MeseLadik a Bárka Színház művészeivel, lesznek különleges társasjátékok, kézművesfoglalkozások, bemutatkoznak a múzeumok, és egy különleges túra keretében a Budapest Beyonddal megismerhetjük a VIII. kerület "ezerarcúságát" is.

orczy_park

RÉSZLETES PROGRAM

09. 09. PÉNTEK
18 óra – Bárka Színház
MEGNYITÓ

INNEN-ONNAN
– a Fekete-Kovács Kvintettel, az RTQ Vonósnégyessel és Kolonits Klárával

Fekete-Kovács Kvintett

Az RTQ Vonósnégyes Bujtor Balázs vezetésével

A műsorban helyet kap a két különböző formáció önálló repertoárja is, de ezek mellett a legfontosabb az együttjáték. Az erre az alkalomra és különleges formációra íródott átdolgozások közt éppúgy megtalálhatók barokk szerzők kompozíciói, mint jazz dalszerzők sokat játszott örökzöldjeinek újraértelmezései.

torok_adam

Orczy Nagyszínpad
ORCZY JAZZ EST TÁTRAI TIBORRAL ÉS TÖRÖK ÁDÁMMAL

20 óra Török Ádám
Az első, az egyetlen és az utolsó magyar kereszteslovag, aki a mai napig gőzhajóval jár mindenhová….A Józsefvárosi Napokra is….

20.45 Tátrai Trend: Kis-Duna keringő

Néhány zenész találkozik, kedvük támad együtt muzsikálni, az ötletek csak úgy sorjáznak – ebből szokott valami igazán érdekes és izgalmas kisülni. Az ország egyik legismertebb és legkedveltebb gitárosa, Tátrai Tibor többször volt részese hasonló „kalandnak”, amikor eleinte szinte még azt sem lehetett tudni, milyen zenét fog játszani új együttese, a végén mégis sportcsarnokok színpadán találta magát. 

 A Kis-Duna keringő címet viselő, tíz remek dalt tartalmazó anyag 2009 novemberében jelent meg. "Nincs agresszivitás az albumon, a „na, most megmutatom, mit tudok” attitűdöt teljes mértékben elvetve arra koncentráltunk, hogy a számokat (még a gyorsabbakat is) a könnyedség, a játékosság és az elegancia jellemezze. A zenéről? Sorolhatnám a stílusokat, de inkább nem teszem, egyrészt, mert annyi van, másrészt nem volna több felsorolásnál. Mindent rá lehet húzni – és semmit sem... Minden dalnak más hangulata van, mi ebben érezzük jól magunkat, s úgy vettem észre, hogy kimondottan szereti a közönség is a változatosságot" - nyilatkozta a lemezről Tátrai Tibor.

tatrai_trend3

09. 10. SZOMBAT

11.00 - PARK
Bartha Tóni Bábszínháza
Rózsa Sándor, a betyárok Jancsija – vásári bábjáték
Bartha Tóni, a vásári bábozás sokáig vitatott származású történelmi alakját, Paprika Jancsit szólítja életre. A Rózsa Sándor, a betyárok Jancsija című komédia pompás ötletre épül: Rózsa Sándor nem tud részt venni a róla szóló előadásban, mert éppen tömlöcben ül Szamosújváron, ezért Paprika Jancsi "ugrik be" helyette.

14.00-16.00 - PARK
Flamingó Cirkusz - Gólyalábasok felvonulása
A Flamingó társulata rutinos előadókból és lelkes kreatív fiatalokból alakult. Tízfős csapatuk tagjai képzett színészek, zenészek, artisták, képző- és életművészek.

14.00-16.00 - PARK
Ethnosound – Világzenei hangszerek az Orczy Parkban

mehes_brass_in_the_five

16 óra - PARK
Méhes Csaba és a Brass in the Five – „Utcai Hu-Morzsák”

Méhes Csaba és a Brass in the Five 2007 óta alkotnak, dolgoznak együtt. Egyéni hangvételű, fergeteges humorú, élőzenés előadásaik osztatlan sikert aratnak itthon és külföldön egyaránt, s több díjat tudhatnak magukénak.

Az „Utcai Hu- Morzsák” a korábbi közös előadások és más darabok részleteiből összeállított interaktív produkció, utcai körülményekre adaptálva, rengeteg humorral, improvizációval - korhatár nélkül.

17.00-18.30 – Orczy Nagyszínpad
Józsefvárosi Zenekar
Az 51 fős józsefvárosi cigánymuzsikusokból álló zenekart másfél éve hozta létre az Önkormányzat közfoglalkoztatás keretében. Már több ízben bizonyították, hogy értékes szereplői a kerület kulturális életének, színvonalas koncertjeiket, fellépéseiket számtalanszor ismerte el hatalmas tapssal a közönség. A zenekarban korábban munkanélküli cigánymuzsikusok kaptak munkalehetőséget, közfoglalkoztatás keretében, melyet a Józsefvárosi Kulturális és Sport Nonprofit Kft., mint munkáltató finanszíroz. A zenekar léte, nemcsak azért fontos, mert félszáz családnak ad megélhetést, hanem azért is, mert ezzel Józsefváros egyik értékes és különleges kulturális örökségét, a cigánymuzsikát sikerül megmenteni és népszerűsíteni.

16-tól BEYOND BUDAPEST SÉTA

’Józsefvárosi barangolás’ – látogatás a Körúton túl

2 órás vezetett helytörténeti jellegű séta. A séta ingyenes! Előzetes bejelentkezés nem szükséges. A program során meglátogatjuk a Bárka Színház nézők elől eldugott szegleteit, majd az Illésutca felé kanyarogva a Kálvária téren át jutunk el a Mátyás térre. Útközben kiderül hová lett a Kálváriáról a Kálvária és miről lehetne nemcsak hírhedt, de híres is a Mátyás tér. Innét a József utca rejtett művészeti kincsein át a Horváth Mihály térre sétálunk, hogy megemlékezzünk az alapítókról. A túra során számtalan helyi legenda éled újra, a homlokzatok mesélnek mesterségekről, szerelmekről a régmúlt szelleméről.

A Budapest Beyond sightseeng csapata 2007 óta vezet szocio-kulturális, városnéző sétákat Budapest VIII. kerületében. Specialitásuk, hogy a város mélyére hatolva annak valódi arcát, lakóit mutassák be. Programjaik során a múlt és a jelen átélhetővé, megérthetővé válik. Törekednek arra, hogy vendégeik interakcióba lépjenek a árosrésszel.

toth_vera

20.00 – Orczy Nagyszínpad
MEGASZTÁROK AZ ORCZY NAGYSZÍNPADON

Tóth Vera
2003 óta folyamatosan léteznek hazánkban zenés tehetségkutató tévéműsorok. Az azóta eltelt évek alatt számos fiatal előadót ismerhetett meg az ország a legkülönfélébb zenei stílusokból. Az első Megasztár győztesének neve a 2003 óta eltelt idő alatt méltán olvadt össze az Év legjobb hangja címmel, hiszen Tóth Vera varázslatos énekhangja és különleges egyénisége azóta is folyamatosan elbűvöli a közönséget. Négy albuma jelent meg, rengeteg önálló, saját dallal és videoklippel. A legnagyobb hazai ifjúsági zenei magazin olvasóközönsége Bravo Otto díjjal, míg a szakma 2008-ban Artisjus Zenei Díjjal ismerte el a fiatal énekesnő kivételes tehetségét. Karrierje azóta töretlen ível felfelé.

Tolvai Renáta
A Megasztár V. győztese
A nagyváradi lány az egyetlen versenyző, akit nem a nézők, hanem a zsűri juttatott tovább az élő döntőkbe. Reni számára innentől kezdve nem volt megállás. 19 évesen ő birtokolhatja az 5. Aranymikrofont, a 2010-es Év Hangja címet!

Kokeny_Attila_resize Kökény Attila
2010 Férfi Hangja
A jazzért és a klasszikusokért is rajongó Mega-jelölt tíz éve énekel és húsz éve üti a zongorabillentyűket. Tehetségét a családja fedezte fel, még gyermekkorában. A Megasztárba egy váratlan ötlettől vezérelve kamasz fia nevezte be. A döntőben mindössze pár szavazattal került a második helyre, így Ő lett az év férfi hangja. Sokan Máté Péter, valamint Zámbó Jimmy utódjaként emlegetik a tehetséges énekest.
Kállay-Saunders András
A lányok új kedvence Mester Tamás szerint át tudná alakítani a magyar popipart. Vajon jól látja az ítész? A New Yorkból érkezett srác Bolyki Balázst győzte le párbajban. Sokáig Őt tartották a műsor egyik favoritjának, végül a negyedik helyen végzett.

 

09. 11. VASÁRNAP

11.00 – Bárka Színház
MeseLadik
A MESELADIK a gyermekek élő fantáziájukkal, színház-teremtő kreativitásukkal és szárnyaló képzeletükkel apró előadásokat hoznak létre együtt velünk, a Bárka színészeivel. Az általában ismert, szokványos meseelőadásokkal ellentétben, itt a gyermekek nem csak kívülről nézőként nézhetik és élvezhetik az előadást, hanem a létrejöttében is aktívan, alkotóan is részt vehetnek. Együtt - itt és most. A mese mindig más lesz - mindig új és spontán, igazodik az aznapi elképzelésekhez. A színészek irányításával és segítségével együtt készítjük el a jeleneteket, a jelmezeket, a díszletet és az arcfestést is. Azt szeretnénk, ha a színház meghatározó spirituális élmény lenne a gyerekek számára.

16.00 - Orczy Nagyszínpad
HALÁSZ JUDIT előadása - "CSIRIBIRI"

Halász Judit színészi pályafutásával párhuzamosan új műfajt teremtett előadóművészként. Magyar költők verseit közel harminc éve énekli a magyar könnyűzene legjobbjainak megzenésítésében - méghozzá gyermekeknek. Generációk nevelkedtek fel lemezeinek hallgatása közben.

18 megjelent lemez után először egész estés filmkoncertet forgattak a művésznővel. A "Csirbiri" koncerten a filmkoncert zenei anyagából hallható válogatás, amely csokorba fogja Halász Judit egyedülálló pályafutásának legnépszerűbb alkotásait.

A gyerekek - Magyarországon elsőként - a Mosoly-Rend lovagjának választották. A Vígszínház tagja, - a magyarországi UNICEF elnökségi tagja. A magyar állam Jászai Mari - és Érdemes Művész - díjjal, a Magyar Köztársasági Tiszti Keresztjével, valamint Kossuth díjjal jutalmazta eddigi munkáját.

Halasz_Judit

Szombaton és vasárnap 10 és 18 óra között egész napos programok a Parkban
Sziluett Műhely különleges társasjátékai
A Sziluett Műhely kézzel faragott mesés játékországában középkori lovagok sakktáblán, eltévedt hercegnők, dinoszauruszok, boszorkányok, sárkányok és sok más fantáziafigura várja a különlegességeket kedvelő kicsiket és nagyokat.
Kézműves foglalkozások
Józsefvárosi múzeumok és gyűjtemények bemutatkozása

Bartha Tóni Bábszínháza bemutatja: Paprika Jancsi Csúzlizdája

 

www.barka.hu
www.orczypark.hu
www.jozsefvaros.hu

süti beállítások módosítása