Újrahasznosított színháztól a modern Kolosszeumig

A közelmúltban több modern, különös dizájnú előadóterem épült világszerte. Volt olyan építész, aki újragondolta a Kolosszeumot, volt, aki teljesen újrahasznosított színházat képzelt el - egy biztos, az épületek már önmagukban vonzzák a nézőket. Röviden bemutatjuk a 21. század legújabb színházi bázisait.

kaufmann

Kaufman Center, Missouri

Moshe Safdie tervezte az épületet, ami jól kiegészíti Kansas Cityt. Az ikerváz szerű előadótermek balletnek, operának, színháznak és kulturális eseményeknek adnak otthont. Safdie elmondása szerint, mindegyik terem egy hangszert idéz és látható egy hatalmas üvegablakon keresztül. Ahogy a természetes fény, úgy változik az áttetsző üveg is: eleinte visszatükrözi a környezetet, éjjel pedig átalakul, és betekintést enged minden belső történésbe. 

varso

Sinfonia Varsova koncertterem, Lengyelország

Ez a dizájnja nyerte a Sinfonia Varsova koncertterem építésére kiírt pályázatot Lengyelországban. Az épületet, ami az emberi fül szerkezetét idézi, Atelier Thomas Pucher tervezte, már meglévő üres házakból, egy park szomszédságában. Található benne egy kisebb hotel, árusító helyek, próba termek és egy 1800 férőhelyes előadóterem is. Ez utóbbit egy lebegő fal veszi körül, ami a drámaiság érzékelését segíti az építész bevallása szerint.

france

Theatre de Châtelard, Franciaország

A Theatre de Chatelard a 16. századi épületeket ötvözi a modern építészet ravaszságával. A Clermont Architectes segített átalakítani ezt a mezőgazdasági teret, ami egyszer Voltaire tulajdonában állt. A Theatre de Châtelard 1991-ben épült, de azóta sokszor renoválták, megőrizve eredeti karakterét.

runrun

Run Run Shaw Creative Media Center, Hong Kong

2011 októberben fogják megnyitni a hongkongi egyetem új média centerét, amit Daniel Libeskind tervezett. A Run Run Shaw Creative Media Centerben kialakítanak színházi tereket, laborokat, és osztálytermeket az iskola mérnök, illetve médiatechnológus hallgatói számára. 

koppehaga

Taastrup Színház, Koppenhága

A Taastrupot nemrég újították fel, teljesen új foszforeszkáló kiegészítést kapott, melyet a dán COBE tervezett. Ez drámaian megváltoztatta a 70-es években épült színház külsejét: a prizmákkal ellátott külsőt fal bevilágítja a társalgót és az előtérben található kávézót. "Az új áttetsző külső egy nyíló színházi függönyre emlékeztet bennünket. Amikor éppen zajlik egy előadás, akkor a négyzetekben megjelenő piros fények teremtenek különös hangulatot" - nyilatkozta az építész.

norway

Flekkefjord Kúltúrális Központ, Norvégia

Nemrég kapott zöld utat a központ megépítése Norvégia déli részén. A Helen & Hard építészei tervezték a szárnyaló fehér-és-fa szerkezetet. Az épületben megtalálható lesz egy mozi, egy színház, egy galéria, egy könyvtár, egy ifjúsági klub és egy művészeti iskola is. Számos közösségi tér és egy szakadatlan, hosszú lépcső köti össze a négy főegységet. 

canada

Amphitheatre de Trois-Rivières, Kanada

Sid Lee Architecture álmodta meg ezt a papír-gyárat idéző víziót, egy Trois-Rivières-i nyitott amfiteátrum versenyre, amelyen egyelőre döntősként jegyzik. Az épület a terület ipari múltját elevenítené fel. 

colosseum

Modern Római Kolosszeum Koncepció

Ez az óriás ideiglenes színház a régi Római Kolosszeum mintájára fog megépülni egy hatalmas pázsitos részen, dél-Hollandiában, Hága közelében, a Cepezed Architects munkatársai dolgoznak majd rajta. Az újszerű kolosszeum állványzatára rányomják M.C. Escher Metamorfosis című művét. Körülbelül 5000 ember, koncertek, előadások, és vásárok befogadására lesz képes.

zafra

Zafrai Városi Színház, Spanyolország

Enrique Krahe építészei tervezték ezt a színházat, amelyet kissé emelkedő belső terek és zegzugos kertek jellemeznek. A tervezők az újszerű formákkal kívánták megmozgatni a közönség fantáziáját, a széksorok közül kitűnő "mindentlátó szem" szimbolizálja az "aktív nézőt".

rakvere

Rakvere Nyári Színház, Észtország

Sokan úgy tartják, hogy ez az egyetlen „profi„ színház Európában, ami egy ilyen kis városban található. 1882-ben alapították, de idén a Kadadir Tüür Arhitektid tervezőiroda minden elemében újrahasznosítható, új díszletet és nézőteret tervezett az épületbe. Tekintve, hogy egy nyári színházról van szó, különösen fontos szempont volt, hogy lebontható legyen. Ennek megfelelően, a 280 négyzetméteres színpad időjárásálló és könnyen összeszerelhető, valamint a nézőtér teljesen környezetbarát. 

knuthamsuncenter

Knut Hamsun Center, Norvégia

Kiállító termek, egy könyvtár, egy kávézó, olvasó szobák egészítik ki ezt az előadótermet, amit Steven Holl Architects tervezett. A fekete fa külső a norvég templomokat idézi, és a hosszú fű a tetőtéri kertben pedig a hagyományos zöld norvég tetők előtt tiszteleg.

almonte

Almonte Színház, Spanyolország

A Donaire Arquitectos tervezte a színházat Huelva-ban egy régi borászat helyén. A meglévő épületeket a dizájn részeivé váltak.

yard

A Yard Színház, London

Bár a Yard nem olyan nagyszabású építmény, mint a többi, érdeklődésre tarthat számot, hiszen kizárólag újrahasznosított tárgyakból áll. Egy elhagyatott raktárépületben található, 2011 októberéig tart nyitva, lehetőséget ad olyan színészeknek, alkotóknak, akiknek máshol nem lenne alkalmuk fellépni.

 

Forrás: www.weburbanist.com

süti beállítások módosítása