Isten szeme - Prózai bemutató az M Studionál

Szombaton, szeptember 10-én este 7 órától a Lajtha László Stúdióteremben kerül sor a sepsiszentgyörgyi M Studio 2011/2012-es évadjának első bemutatójára. Az Isten szeme című előadást Rácz Attila, a budapesti Hólyagcirkusz Társulat alapítótagja rendezi.

istsz-0920

Polgár Emília, Szekrényes László és Bajkó László

 

A produkció több szempontból is meghatározó állomás a társulat életében. Annak ellenére, hogy az M Studio elsősorban mozgásszínházi előadásokat mutat be, a társulat fontosnak tartja saját eszköztárának állandó bővítését. Uray Péter, művészeti vezető részben ebből a megfontolásból kérte fel Rácz Attilát, hogy prózai előadást rendezzen, másfelől pedig azért, hogy színészei megismerkedjenek a rendező sajátos színházi és pedagógiai munkamódszerével.

A próbafolyamat során a társulat szervesen részt vett a dramaturgiai munkában, és a rendezővel közösen hozta létre az előadás szövegkönyvét. Így született egy játékstílus, amelyben a színészek nem pusztán szerepeket játszanak, hanem személyesebb módon találkozhatnak az adott drámai szituációkkal.

 

Kp_063

Rácz Attila

 

Rácz Attila kiemelte, hogy az Isten szeme „népszínházi előadás", követhető cselekménnyel, sírós-nevetős helyzetek váltakozásával. A rendező ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy bár az előadás számos reflexiót tartalmaz Tar Sándor életrajzi drámáját, ügynökmúltját illetően, mégsem a hatalmi rendszerek által besúgásra kényszerített emberek sorsproblémájára fókuszál, hanem a megváltás reményében az elnyomó hatalomtól nem vezérelt közösségi hallgatást próbálja meg szóra bírni.

A rendezőnek és a társulatnak feltett szándéka szorgalmazni azt a társadalmi diskurzust, amely a közös múlt felvállalásának lehetőségét, a bűnök beismerése mellett, a megértés és a megbocsátás eseményeként is átélhetővé teszi az emberek számára.

Az M Studio új előadását a szeptember 10-i bemutató után, 11-én és 13-án újra láthatja a közönség.

 

istsz-0977

Nagy Eszter, Bajkó László, Ambarus Ádám

 

Isten szeme

„drámai naplemente"

Tar Sándor A mi utcánk című regénye és más művei alapján létrehozta az M Studio társulata.

„Csend van, amit nem szabad sokáig kitartani, ez nem színház."

 

Végső Márton, falusi lelkész Dávid Attila Péter

Piroska néni Polgár Emília

Mérő Lajos Keresztes Szabolcs m.v.

Rozika Fekete Mária m.v.

Dorogi Pista Bajkó László

Terka Nagy Eszter

Sudák József Szekrényes László

Béres szomszéd Veres Nagy Attila

Fiú Ambarus Ádám m.v.

 

Látványtervező: Ny. Mikuli Dorka

Munkatárs: Márton Imola

Asszisztens: Tasnádi Kinga

Kellékes: Both Melinda

Hang: Bong Szabolcs

Fény: Szabó Huba

Produkciós vezető: Pál Katalin

Rendező: Rácz Attila

 

Isten_szeme_plakat_screen

 

fotók: Barabás Zsolt

forrás: M Studio

süti beállítások módosítása