Nyílt próbákat tartanak a Pécsi Nemzeti Színházban

Nyílt próbákat tart a Pécsi Nemzeti Színház szombaton, hogy ezzel is növelje népszerűségét és a 2011/2012-es évadban műsorra kerülő darabok iránti érdeklődést.

Különleges programmal és kedvezménnyel várják az érdeklődőket

"Különleges programmal várjuk a színházbarátokat szeptember 10-én. Betekinthetnek a kulisszák mögé, pár órára részesei lehetnek a színházban zajló izgalmas történéseknek, alkotói folyamatoknak" - áll a teátrum közleményében.
A vendégek a Ludas Matyi, a Csárdáskirálynő, az Édes Anna és a Giselle című előadás próbáját kísérhetik figyelemmel. Ezen kívül megtekinthetik a nagyszínház nyáron felújított közönségforgalmi helyiségeit, a kamaraszínház újradekorált előcsarnokát és dedikáltathatják kedvenc művészeikkel az évadra megváltott jegyeiket, bérleteiket.
A nap folyamán arra is lehetőségük lesz, hogy 20 százalékkal olcsóbban váltsanak belépőt a szeptember 22-én kezdődő Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó előadásaira.

pecsinemzeti A PNSZ-nek nem ez az első nyílt napja. Már az augusztus 23-i évadnyitót is a nagyközönség előtt tartották, a vendégeket aszínház előtt térzenével, a teátrumban pedig egyebek mellett egy pohár sörrel is várták.

Jobban szeretnének nyitni a közönség felé
"Nyilvános évadnyitót tartunk, mert a korábbinál jobban szeretnénk nyitni a közönség felé. Azt akarjuk, hogy az adófizetők jöjjenek el és vegyék birtokba azt, ami az övék" - mondta akkor Rázga Miklós direktor.
A színház élén az első évadát kezdő igazgató hangsúlyozta: az intézmény számára kiemelten fontos népszerűségének növelése. Mint mondta, a nézőszám fokozatosan csökkent az elmúlt években. Amíg Pécsen tavaly 64 ezer fizető néző volt, addig a miskolciszínházban 140 ezer, a győriben pedig 130 ezer. 
A PNSZ az optimális 10 ezer helyett tavaly mindössze 2800 bérletet adott el. A direktor pályázatában ezért is vállalta, hogy 5 év alatt 20 ezerrel növelik a látogatók számát.

Cserélik a nézőteret
Az igazgató ezzel párhuzamosan a bevételek emelkedésében bízik, ezt a jó műsorterv, benne több gyermek- és családi előadás, s egyebek mellett a kamaraszínház kihasználtságának növelése alapozná meg. Utóbbiban ezért egy kisebb átalakítás folyik: a mobil nézőteret egy 160-170 férőhelyes fix nézőtérre cserélik.

11 bemutatót terveznek
A pécsi színház a 2011/2012-es évadban hat nagyszínházi, öt kamaraszínházi és egy szobaszínházi bemutatót tervez. Az évad szeptember 16-án kezdődik Fazekas Mihály-Váradi R. Szabolcs Ludas Matyi című mesejátékának bemutatójával.
A produkciók színrevitelében neves vendégszínészek és vendégrendezők is közreműködnek. A következő évadban Pécsen játszik Kézdy György és Tordy Géza, utóbbi Szikora János, Nagy Viktor, Soós Péter, Esztergályos Károly, Bodonyi József mellett rendezői munkára is kapott felkérést.

 

Kapcsolódó anyag:

Nem lehet, hogy örülni kéne? - Interjú Rázga Miklóssal

Január végén Rázga Miklós váltotta Balikó Tamást a Pécsi Nemzeti Színház élén két fordulós pályáztatás után, amit többen politikai bohózatnak neveztek. Erről faggattuk az új igazgatót és arról, miért tűzte ...»

süti beállítások módosítása