Oscarért indul a Pina Bausch film!

Németország Wim Wenders háromdimenziós táncfilmjét, a néhai Pina Bausch koreográfusról szóló alkotást küldi a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjért folyó versenybe.

pina1

Ez az első alkalom, hogy a német filmszakma dokumentumfilmet nevez a rangos díjra - emelte ki csütörtökön a német filmgyártást külföldön képviselő szervezet, a German Films. A döntést független zsűri hozta meg.

     Az Amerikai Filmakadémia január 24-én jelenti be, mely filmeket válogatta be a végső jelöltek közé. A díjakat egy hónnappal később, február 26-án osztják ki a Los Angeles-i Kodak Színházban.
Német produkciók közül eddig háromnak sikerült elhódítania a szobrocskát: 1980-ban Volker Schlöndorff rendező munkája, a Günter Grass könyve alapján készült film, A bádogdob, 2003-ban Caroline Link Hontalanul Afrikában, 2007-ben pedig Florian Henckel von Donnersmarck A mások élete című alkotása diadalmaskodott.

pina2

Wim Wenders Pina című táncfilmje már elnyerte a Német Filmdíjat és a Német Dokumentumfilm Díját. A világhírű kortárstánc-művész és koreográfusról, Pina Bausch-ról szóló produkció tánc, zene és film összművészeti egyvelege, és messze túlmutat a dokumentum műfaján - értékelt a nevezésről döntő zsűri.

 

Kapcsolódó anyag:

 

Képtelenség abbahagyni - Julie Shanahannal találkoztunk

... aki a Tanztheater Wuppertallal, Pina Bausch társulatával járt Magyarországon, a nyár elején, amikor Sweet Mambo című előadásukat mutatták be a Nemzeti Színházban. Abban az időben került a mozikba ...»

 

 

Pina

Pina

"Tánc? Színház? Vagy egyszerűen az élet maga? Szerelem. Szabadság. Küzdelem. Vágyakozás. Öröm. Kétségbeesés. Egyesülés. Szépség. Erő." Egy film Pina Bauschnak Wim Wenders rendezésében, ami a Berlini ...»

 

 

A lépések mindig máshonnan jönnek - Pina Bausch könyvajánló

Már megjelent magyarul Jochen Schmidt Pina Bausch című könyve, melynek magyar változatát Fuchs Lívia tánctörténész szerkesztette. Azért választotta ezt a kötetet, mert nem próbál értelmezni, leíró jellegű, ...»

 

süti beállítások módosítása