Színház a lakótelepen szeptemberben is!

Az utcaszínházi Alkotóközösség 2011 nyarán Magyarország 18 legnagyobb lakótelepén színházi napokat tartott. A Játszótelep névre keresztelt eseménysorozat utolsó három eseményére szeptemberben kerül sor Budapesten és Debrecenben.

beszlgets

 

És hogy milyen volt a NYÁR...? Beszélnek a képek... mégis alább egy kis útibeszámoló. Hihetetlenül kiéhezettek mindenütt a gyerekek és főképp a gyerekek mindenre ami él, ami válaszol, ami kapcsolatba lép. A felnőttek távolról szemlélődnek, a gyerekeket azonnal rabul ejtjük, viszik a bőröndjeinket, kísérnek bennünket, tudásunkra tudással felelnek, előrukkolnak titkos mutatványaikkal. MI pedig vadítjuk őket, mennél gátlástalanabbul mutatják magukat, annál nagyobb nyugalommal bontjuk meg az előadás szerkezetét. Ahogy a gyerekek beleszólnak a történetbe tulajdonképpen maga lesz az előadások egyik legfontosabb hatás-eleme. Ennyi erőt...

Ne szólj bele, gyere ide, ne pofázz, hazamegyünk. "Ugyan, tessék hagyni őket, bennünket nem zavar..." Sokszor ahogyan a háttérben ácsorgó felnőttek elutasítása elfogadássá válik, úgy az a gyerekek számára a nyitottság és az autonómia ünnepévé alakítja az előadásokat.

 

IMG_0046

 

Ameddig oda eljutunk, hogy leüljön velünk szemben a szőnyegre 50-100-200 ember, ez nehéz. Nagyon sokszor riadalmat és zavart keltünk a felnőttek között a megjelenésünkkel, ezt többnyire közönnyel leplezik, ami általánosan egy undorhoz hasonló arckifejezést eredményez Pécstől Salgótarjánig. Riadt emberek, sokszor riasztó állapotban. Félnek elfogadni, mert lehet, hogy várnak majd cserében valamit. Igen, várunk, őt magát, 40-50 percre, hogy hagyja el a megszokottat és fogadjon be valami mást.

A gyereken keresztül érjük el a felnőtteket - a gyerekek kommentjei, világuk, agyi tartalmaik - szakszerűen szólva - a világunk kíméletlen látlelete. Ezt kell a felnőttnek meghallania, szembesülni saját állapotával, a család állapotával - ez a jövő? Mit kell tennem?

Az előadások végén kalapozunk. Mindig van benne sok ötszázas, legalább egy 1000 forintos, de sokszor több is, ötezres is - a felnőttek közönye alatt a feszültség, ami a valósággal való kényszerű találkozással spannoltatott, így a zsebbe nyúlva oldható -

Kötelezővé, családivá és ingyenessé kellene tenni a színházat.

 

gyerekek

 

 

Aki meg akar bizonyosodni a leírtak valóságtartalmáról, az jöjjön el az alábbi alkalmak valamelyikére:

 

Szeptemberi időpontok és helyszínek

 

10. Szombat

Budapest, Újpest központ, az Ady MH mellett

15h Sehonnai Királyfi

16.30 Folytassátok

 

11. Vasárnap

Budapest, Békásmegyer keleti oldal, a piac mögötti nagy füves térség

16h Sehonnai Királyfi

17.30 Folytassátok

 

24. Szombat

Debrecen, Újkerti ltp.

16h Sehonnai Királyfi

17.30 Folytassátok

forrás: Utca Színház

süti beállítások módosítása