Színház az egész világ: Shakespeare Világfesztivál lesz 2012-ben

Színház lesz jövőre az egész világ: Shakespeare Világfesztivált (World Shakespeare Festival) rendeznek 2012. április 23-ától több mint hat hónapon át az olimpiához kapcsolódó nagyszabású kulturális seregszemle, a London 2012 Fesztivál részeként.

"Példátlan és elképesztő"

A szervezők megfogalmazása szerint a programsorozat, amely az internet segítségével, multikulturális és többnyelvű projektekkel fogja össze az egész világon a nagy drámaíró rajongóit, "példátlan és elképesztő együttműködéssel" valósul meg.
"A korábbi Shakespeare-fesztiválok régimódi rendezvények voltak, ez a világfesztivál már egy új kornak szól" - jelentette ki a keddi beharangozó sajtótájékoztatón Deborah Shaw, a nagyszabású kezdeményezés igazgatója.

deborah-shaw

"Világméretű osztályterem"
"Világméretű osztályterem" (World Wide Classroom) teszi majd lehetővé, hogy tanárok és diákok megosszák tapasztalataikat arról, milyen helyet foglal el William Shakespeare (1564-1616) országuk kultúrájában, és különleges digitális iskolai segédanyagok is készülnek, így a fesztiválon való részvétel lehetősége nem csak a szigetország lakói számára lesz nyitva.

education

4 éve készülődnek
A globális fesztivál előkészítése négy éve kezdődött. A rendezvénysorozat számára biztató hátteret szolgáltat a Royal Shakespeare Company és a British Council bejelentése, amely szerint a világon minden második diák tanulmányaiban szerepel a nagy angol szerző munkássága.

romeo-and-juliet

Rómeó és Júlia Bagdadból

"Világvállalkozás"
A fesztivál hagyományos része is "világvállalkozás": Londonban, a Temze-parti Shakespeare's Globe színházban például a drámaíró 37 színpadi művét 37 nyelven, különböző országokból érkező társulatok előadásában láthatja a közönség. A rajongók így megtudhatják, miként hangzanak Shakespeare szavai többek között törökül, görögül, albánul, szuahéliül vagy éppen az új-zélandi maori őslakók nyelvén. 

"A történetek valóságos karneválja lesz ez. Érkeznek társulatok háborús övezetekből, és underground színházak is fellépnek majd" - mondta Dominic Dromgole, a Globe színház művészeti igazgatója. 
A fesztivál programjában 23 vadonatúj produkció is szerepel Nagy-Britannia-szerte, ezek legtöbbje kifejezetten a fesztiválra készül. A jövő évi előadásokra már október 10-én megkezdik az egymillió jegy árusítását Londonban.

shakespeare1

"Shakespeare már nem kizárólagos brit tulajdon"
A szervezők szerint a nagy drámaíró mesteri emberábrázolásának köszönhető, hogy művei más kultúrákban is megtalálják helyüket, ez teszi "a világ drámaírójává". "Shakespeare már nem kizárólagos brit tulajdon, fajtól, vallástól, kontinenstől függetlenül a világ minden népe osztozik történetein, amelyek arról szólnak, mit jelent embernek lenni" - fogalmazott Michael Boyd, a Royal Shakespeare Company művészeti igazgatója.
Mint rámutatott, Shakespeare munkássága minden nyelvnél mélyebb, egyetemes nyelvet teremtett, amely segít beszélni az önkényuralomról és a polgárháborúról is. "Munkái pompás trójai falovat bocsátanak rendelkezésünkre" - hangsúlyozta, utalva arra, hogy a nagy drámaíró munkái nem egy országban az ott különben tiltott vagy korlátozott politikai üzenetek kimondására is szolgálnak.

www.worldshakespearefestival.org.uk

süti beállítások módosítása