Új szereplőkkel folytatódik az operaházi Bánk bán-sorozat

Keddtől Budai Lívia és Kiss B. Atilla veszi át a főbb szerepeket Káel Csaba rendezésében.

Gertrúd megformálója, Budai Lívia a Kanadában élő nemzetközi hírű mezzoszoprán lesz, aki szívesen látott vendég a világ valamennyi rangos operaházának színpadán - közölte Várkonyi Judit sajtóreferens. Az énekesnő Csajkovszkij A pikk dáma című operájában az öreg Grófnét alakította Budapesten a premieren és több előadáson. 

Budai
Előzőleg pedig a Trubadúr Azucenájaként, illetve az Aida Amneriseként tért vissza a Magyar Állami Operaházba. Majd 2007-ben az Andrea Chénier Madelonjának alakjában aratott sikert a budapesti dalszínházban. Meráni Gertrudist most személyesíti meg először Erkel operájában. 
"Gertrudis szempontjából gyönyörű ez a "kinyitott" verzió. De nehéz fekvésben van, sokkal több, munkásabb az énekelnivaló például a 'Melindáddal légy átkozott!' jelenetben. Nem tudom megítélni, hogy dramaturgiailag melyik változat ütősebb, ám ebben az úgynevezett ős-Bánkban a Gertrudis szerep igazi mezzo hangnak való feladat" - mondta el az énekesnő. 
Budai Lívia a zeneakadémiai diploma megszerzése után négy évig a Magyar Állami Operaház tagja volt. Nemzetközi karrierje igen korán kezdődött, 1977-ben Németországba szerződött és még abban az évben debütált a londoni Covent Gardenben Carlo Bergonzi oldalán, ugyancsak a Trubadúr Azucenájaként. 
A mezzo hangfaj valamennyi jelentős szerepét énekelte az Aida Amnerisétől a Bizet Carmenjén át a Parsifal Kundrijáig, és szinte valamennyi kontinensen. 
Kiss B. Atilla játszotta Káel Csaba és Zsigmond Vilmos Bánk bán filmjének címszerepét. Kedden ismét a nagyúr alakjában lép színpadra. 
A vasárnap esti Bánk bán előadást a dalszínház Simándy József emlékének ajánlja. A legendás tenor neve szinte egybeforrt a Bán bán címszerepének alakításával – interpretációjában nemzedékek ismerték meg Erkel dallamait. Simándy József szeptember 18-án lenne 95 éves.

süti beállítások módosítása