Királyi Vásárra mennek a színházak - Lia jövendőt mond

A szeptember 10-11-én megrendezésre kerül a Királyi Vásár, melynek keretében budapesti színházak kínálatával ismerkedhetnek a látogatók. A kétnapos családi fesztivál koncertekkel, utcabállal, mesterségek vásárával, termelői piaccal, gyermekprogramokkal és sok meglepetéssel is várja az érdeklődőket. Pokorny Lia pedig jövendőt mond. A színésznőt arról kérdeztük, mire készüljünk!

KEDVEZMÉNYES BÉRLETVÁSÁR, ELŐADÁSRÉSZLETEK A KIRÁLYI VÁSÁRON

A Király utcai Central Passage-ban kiállító 14 színház nemcsak műsorfüzetekkel várja az érdeklődőket, de kedvezményes jegy- és bérletvásárlási akciókat is kínálnak, mindemellett pedig a 2011/2012-es évad legnépszerűbb előadásaiból is ízelítőt kaphatunk a helyszínen felállított színpadon.

keletipu

LIA JÓSOL

Mire számíthatunk a hétvégén a Királyi Vásáron?

Pokorny Lia: A Királyi Vásár egy hagyományteremtő esemény lesz. Amellett, hogy kirakodóvásárt, bolhapiacot, programokat rendeznek, 14 színház is kivonul. Nekünk is lesz egy standunk, az Új Színházasokat egy hatalmas fa alatt lehet majd megtalálni. Ezt a díszletelemet a Tisztújításból állítjuk ki. Nálunk is lehet prospektusokat nézegetni, kedvezményes bérleteket vásárolni, én pedig megmondom a jövőt annak, aki jegyet vesz. Ezt az akciót a nézők kérték tőlünk, akik nagyon szerették a Keleti Pu. című előadásunkat, ami az előző évadban került le a repertoárról, de visszavettük. Ebben egy bűbájos, jó humorú cigányasszonyt játszottam, aki egy vonaton jövendölt. Szombaton 5-től 6-ig, vasárnap pedig fél 5-től fél 6-tig ismét lehet nála jelentkezni. Egyébként szeretnék nézője is lenni a vásárnak, valószínűleg viszem a fiamat is, mert ő is nagyon kíváncsi.

Mi vár az Új Színházban?

Pokorny Lia: Az Új Színházban hamarosan megkezdjük az évadot, már elkezdődtek a felújítópróbák. Jártunk a Vidor Fesziválon is, ahol a kollegák díjakat is kaptak, nagyon büszkék vagyunk rájuk. Hál’istennek már rengeteg jegy elkelt, például a Szív bűneire, amit rettenetesen szeretünk játszani. Jó hangulatban indulunk. Mindig nagyon elfáradunk a nyárra, de szeptember elején egyszerűen mindenki puszilgatja a másikat a színházban, olyan, mintha hazaérkeznénk. Vicces, de az igazgatótól kezdve a portás bácsin keresztül mindenki egymás nyakába borul.

Márta Istvánnak lejár az igazgatói mandátuma, mennyire aggódtok érte?

Pokorny Lia: Nagyon. Tulajdonképpen mindenki be van sózva miatta. Jól működik a társulat, úgy érezzük, hogy lendületben vagyunk. Leszerződött hozzánk Hargitai Iván és Bagó Berci, és csodálatos koncepcióval rukkolt elő a színház. Nem nyögvenyelősen haladunk, hanem meghalljuk, értjük egymást, ugyanakkor vitázni is tudunk. Szerintem ez a kreatív munka alapfeltétele. Nem lenne jó, ha most szétzilálódnánk.

szombat2

KIK LESZNEK MÉG JELEN?

Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet részt vesz a vásáron, 10.00 és 18.00 között kedvezményesen megvásárolhatók kiadványaik.

A fennállásának 30. évét ünneplő Karinthy Színház is kitelepül a Királyi Vásárra, ahol a kedvezményes jegy- és bérletvásárlás mellett „színház szerzője”, Moldova György 14 és 16 óra között dedikálja könyveit.

A Magyar Színház kínálatával is megismerkedhetnek a látogatók.

A Ruttkai Éva Színház vasárnap 14:30-kor Jókai "Az aranyember"c. művéből hoz musical részletet, Pécsi Ildikó rendezésében. “Az emblematikus, Gertler Viktor által jegyzett tévéfilm születésem évében készült, ezért csak kamasz koromban ismerkedtem meg azzal, s azóta is mindig élvezettel nézem újra. Számomra a film tanulsága az élet tanulsága is egyben: van olyan dolog az életünkben amely kincsnél, gazdagságnál, hatalomnál fontosabb, ezek pedig az emberi kapcsolatokat átszövő szeretet, amely a világ mozgatórugója, alfája és omegája, amelyekre a Ruttkai Éva Színház fundamentuma is épül” – nyilatkozta a darab kapcsán Szalai Zsolt, alapító-igazgató.

Szombaton Bálint Andrással is találkozhatnak a vásározók, aki 17 órától dedikálja a "Jó társaságban - beszélgetések Bálint Andrással" című könyvet, ami a helyszínen megvásárolható. Emellett a Radnóti Színház előadásaira 10% kedvezménnyel lehet majd jegyeket vásárolni.

vasarnapprogram

MIT KÍNÁL MÉG A KIRÁLYI VÁSÁR?

Kézművesvásártól a rekordkísérletig

A Király utca forgalomtól elzárt szakaszán kézművestárgyakat, ruhákat, textíliákat és gasztronómiai remekműveket kínáló piac is várja az érdeklődőket. Szombat délutánra pedig a leghosszabb salsamenet világrekordjának megdöntését tűzték ki célul a szervezők. A látványos próbálkozást a Guinness-rekordok bírája fogja felügyelni és összesen 1600 táncosra lesz szükség a rekord hivatalos bejegyzéséhez.

Az Anker közben mindkét napon őstermelői- és biovásárt rendeznek. A vásár keretein belül kerül sor az Aroma - Színek, képek és arcok a romák világából című vándorkiállítás zárására. A május óta úton lévő tárlat utolsó állomása ugyanis a Central Passage lesz.

kiralyivasar

Lengyelország is a Király utcába költözik a hétvégére. A Lengyel Nemzeti Idegenforgalmi Képviselet jóvoltából a látogatók megismerhetik Lengyelország műemlékeit, a magyar-lengyel történelmi múlt emlékeit és az ország népművészeti kincseit. Emellett a brazil, az osztrák és a roma kultúrába, valamint a 2010-ben Európa Bajnokságot nyert Irish Feet tánccsapatnak köszönhetően az ír sztepp rejtelmeibe is beleshetnek.

A Királyi Vásár legkisebb vendégei sem maradnak program nélkül, hiszen szórakoztatásukról az Élményváros Játszóház gondoskodik majd mobil játékaival. A helyszínen a légvár ingyenes használata mellett, mindenkinek lehetősége nyílik ajándék játszóházi belépőjegyeket nyerni. A gyerekek lufihajtogató bohóccal is találkozhatnak, és leszn arcfestés, illetve kézműves foglalkozás.

A Kazinczy és a Király utca sarkán lévő játszótér tűzfalának felső részét pedig a Suppré-Neopaint csapatának művészei varázsolják újjá a vásár kezdetéig. A fal alsó részét pedig a rendezvény ideje alatt festhetik meg a gyerekek saját elképzeléseiknek megfelelően.

A Királyutca Designutca Klaszter által szervezett vásár, valamint a programok ingyenesek lesznek.

süti beállítások módosítása