"A Jóisten se tudja színház(e)" - Megjegyzem különös... a TÁP Színháztól

Új bemutatóra készül a TÁP Színház, Megjegyzem különös: éppen a város közepén címmel, a Margit utca 9-ben. "Sejtjük, mi folyik a belváros zárt kapui mögött, lepusztult romházak dugványaiban? Százszor is elmehettünk egy régi kapu előtt, anélkül, hogy belegondoltunk volna: mért íly lepusztult, és miért van zárva?" - teszik fel a kérdést.  A válasz nem sokáig várat magára. 

„Kísértetek játszószerévé váltunk, hiszen nincs hatalmunk sem afölött, ami volt, sem afölött, ami lesz. Hatalmunk csak a jelen fölött van; ezt kihagytuk a számításból. S a számítás is kihagyott bennünk; ki- (be-) számíthatatlanok vagyunk!"

VAJDAI VILI A PRODUKCIÓRÓL:

Koncepció: Valóban! Tudjuk, mi folyik körülöttünk? Sejtjük, mi folyik a belváros zárt kapui mögött, lepusztult romházak dugványaiban? Százszor is elmehettünk egy régi kapu előtt, anélkül, hogy belegondoltunk volna: mért íly lepusztult, és miért van zárva? Mi ez a különös hangulat, ami bentről árad, (s ez a furcsa érzés, ami bennem támad)? És mit keres egy elhagyatott, lakatlan kert - mintha már éreztem volna ezt... a(zt) Margit utca 9. szám alatt? Mi megy ott lent? Mi folyik fent? Tán megállt az idő odabent!

Műfaj: Melodramatikus installációszínház, hangulat színház. (A Jóisten se tudja színház(e)).

 

vili

 

Szövegek: Schiller, Füst Milán és Dino Buzatti, Osztrovszkíj, stb. szövegeket is használunk. A kiindulási alap Buzatti egyik képes poémája volt, ami Orfeusz történetét dolgozza fel, aki megpróbálja megtalálni szerelmét az alvilágban.

Szereplők: Négy főbb szereplője van ennek az alvilágtörténetnek, de sok-sok jelenetből, zenéből, képből, installációból áll össze (vagy nem áll össze) a történet,uralkodik el rajtunk egy furcsa érzés, hangulat. 

Hogy képzeljem el: A produkció a Magit utcában, egy hatalmas, hosszú telken zajlik, ami az utcáról nyílik, fölér, egészen a Gül baba türbééig. Sötétben mész fénytől fényig fölfele, egy kivilágított út mentén, ami egy romos ház sötét pincéjét is érint. Szellemekkel, szereplőkkel, miniatűrmakettekkel, képzőművészek alkotásaival, vetítéssel, stb. találkozol még akár egy bokor alatt is. Miközben valaki keresi a szerelmét, te magad is kutatsz Orfi és szerelmei után, a sztori után, a ház után, ahol a történet valaha játszódott. Aki végigjárja a stációkat, az akár a végén megtalálhatja a házat is.

Tudnivalók: Egy este körülbelül 50-en járhatják végig a történetet, kisebb csapatokban. Ne gyere tűsarkúban, mert kitöröd a lábad!

megjegyzem

 

MEGJEGYZEM KÜLÖNÖS: ÉPPEN A VÁROS KÖZEPÉN

TÁP. TACS. Lépj be a kapun ha van mersz e.

Szövegek Füst Milán, Friedrich Schiller és Dino Buzatti nyomán

Alkotók, Játszók: Juhász András, Szakál Andrea, Gyenei Péter, Kovács Nóra, Szabados Luca, Morvay Zsófi, Sztripszky Márk, Szilágyi Csilla, Dombi Kati, Gergely Katalin, Gera Marina, Tabeira Iván

Dramaturgok: Fekete Ádám, Kompár Valéria

Rendező: Vajdai Vilmos

Produkciós vezető: Kulcsár Viktória


Időpont: 2011. szeptember 16-17-18, 23-24-25, 20:00-22:00, az érkezés és az Út végig járása folyamatos

Helyszín: 1026, Margit utca 9., a Margit-híd budai hídfőjétől 2 perc séta

Jegyár: 1000,- forint,

Foglalás/info: e-mail:  tapszinhaz@gmail.com, tel.: 06 30 9325650

Egy este ötvenen járhatják végig a történetet, ezért fontos az időben való jelentkezés!

Külön köszönet Ifj. Janka Gergelynek, Szentváry-Lukács Györgynek, Gimesi Zsuzsának, a Mecset10 Kft.-nek, a Csipáncsap Ingatlanfejlesztésnek (Gyenei Péter), Székely Balázsnak, Elek Marcinak

süti beállítások módosítása