"Jelentős bázis lesz a Negyed" - JESZ vezető az új helyszínről

A pécsi Zsolnay Negyedbe költözött a tizenöt éves fennállását ünneplő Janus Egyetemi Színház. Az idei évadról és az új helyszínről Tóth András, a JESZ egyik vezetője mesélt a Pécsi Napilapnak.

Elárulta, hogy decemberben, Weöres Sándor A holdbéli csónakos című darabjával tartanak egy reprezentatív megnyitót, ez alkalommal szeretnénk megünnepelni a JESZ alapításának tizenötödik évfordulóját is, tavasszal pedig  Csehov Platonovjára készülnek. Emellett dadaista akcióiat is terveznek és folytatva az előző évek hagyományát, több kiváló kísérleti előadással érkeznek Budapestről, és zenész barátaik is adnak koncerteket az új helyen.

 

jesz1

 

A tagfelvétel folyamatosan zajlik, hiszen az egyetemi színjátszás lényege, hogy aki szeretne, az szinte bármikor csatlakozhat.

A Zsolnay Negyedről Tóth András elmondta, a hely adottságai remekek. “Az eddigi legnagyobb problémánk, a szűk légtér, a mostani hatméteres belmagassággal megszűnt, de óriási előrelépés, hogy kiváló próbatermünk is van. Komfortosak az öltözők, a nézőtér hűthető, a technikai helyiségek minden igényt kielégítenek. Egyetlen „probléma”, hogy a tervezésnél úgy érezték, nem baj, hogy az amúgy a csendből építkező színház ajtószomszédja a kőszobrász műhely. Bízunk abban, hogy művészek itt is, ott is, szóval egészséges kompromisszumokkal nem lesz gond ez sem” - fogalmazott.

 

jesz2

 

“Lesz irigyünk bőven! Európai összevetésben is jelentős bázis lesz a Negyed, ezen belül a JESZ is” – tette hozzá. Arról is beszámolt, hogy rendkívüli kihívás mindenkinek, hogy ezzel az izgalmas és egyedülálló lehetőséggel méltó módon megküzdjön. “A Művészeti Kar közvetlen közelsége vizuális robbanást kell, hogy eredményezzen és a napi találkozási lehetőség a bábosokkal, zenészekkel, képzőművészekkel is mindig magában hordoz egy-egy fantáziadús ötletet”- nyilatkozta Tóth András.

 

Kapcsolódó anyag:

Költözik a Janus Egyetemi Színház

A Pécsi Tudományegyetem színháza, a JESZ eddig a pécsi Uránvárosban működött. A kulturális főváros program beruházásai kapcsán a Zsolnay Kulturális Negyedben az egyetem számára is kialakítottak tereket, ...»

süti beállítások módosítása