Marionett matuzsálemek Pécsett

A magyarországi vándor bábjátszás egyik legrégebbi családjának gyűjteményét mutatja be az időszakos tárlat, amely szombaton nyílt a pécsi Bóbita Bábszínházban.

Az Európa Kulturális Fővárosa program keretében a belvárosból a Zsolnay Kulturális Negyedbe költözött Bóbita Bábszínház állandó bábtörténeti tárlata mellett időszakos kiállításokat is rendez múzeumában. Az első ilyen esemény a Hincz család bábszínházát mutatja be.     

babszinhaz

A Hincz család a Kemény-Korngutok mellett a magyarországi vándor bábjátszás leghosszabb ideig működő képviselője volt. Az első bejegyzés Hincz Adolf bábszínház-tulajdonosról és artistáról 1841-ből származik. Fia, Hincz Gusztáv örökségéből speciális, egy zsinór megrántására széteső vagy átalakuló marionettek maradtak fenn. Ő kért engedélyt a Városligetben bábszínház építésére, ennek üzemeltetését unokája, Hincz Katalin vette át, hozzá fűződik a család addig szájhagyomány útján öröklődő darabjainak lejegyzése is.    

 A Hincz család bábjai az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet gondoskodásának köszönhetően maradtak fenn, Pécsen december 31-éig látható a gyűjtemény.

süti beállítások módosítása