Operett premier a Csiky Gergely Színházban!

Szeptember 16-án a Kaposvári Csiky Gergely Színházban mutatják be A régi nyár című zenés vígjátékot, Lajtai Lajos és Békeffi István operett-klasszikusát. Az előadásban vendégművészként Kerekes Éva ( aki Honthy Hanna majd később Törőcsik Mari híres szerepében tündököl), Seress Zoltán és Koltai Róbert is részt vesz.

A Régi nyár című operettet 1928-ban, az Óbudai Színkörben mutatták be itthon, Honthy Hanna főszereplésével. A darab azonban eredetileg Fedák Sárinak készült, Lajtai és Békeffi neki írták a vígjátékot. Ám Honthy Hanna „olcsóbbnak" bizonyult, és végül ő kapott lehetőséget, ráadásul Turay Ida - aki egyébként Békeffi István felesége volt - szintén feltűnt az előadásban. Idén ősszel a Kaposvári Csiky Gergely Színházban Mária, a híres színésznő karakterét Kerekes Éva kelti életre, és akár csak a 20-as évek második felében A régi nyár című előadás a 2011-2012-es évadban is operett-szenzáció lehet, olyan slágerekkel, mint a "Legyen a Horváth kertben Budán, szombaton este fél nyolc után!..." vagy a "Hol van az a nyár, hol a régi szerelem?".

 

regi_nyar_plakat_webre

A régi nyár története

 

Bár ilyet színésznőről nem illik mondani, de bizony: Mária már idősödik. Az ünnepelt operettcsillagon ugyan nem látszik meg a kora, ám árulkodik az a tény, hogy lánya lassan eladósorba kerül. Zsuzsa váratlanul hazaérkezik a nevelőintézetből, és azonnal kiderül: szerelmes. Csak még alanyt nem talált érzelmeihez. Az anya azonban tudja, hogy ha az elhatározás megszületett, nem kell sokat várni, és a megfelelő férfi is megtaláltatik.

A színésznő egyelőre szeretné távol tartani lányát a férfiaktól, mert annak idején éppen ennyi idősen érte őt is nagy csalódás; tizennyolc éves korában törték össze a szívét, és azóta sem tudta teljesen kiheverni az akkor történteket. Természetesen az említett „csalódás" meg is jelenik: Báró Jankovits János, egy régi nyár emléke hirtelen felbukkan a múltból - és magával hozza Miklóst, a fiát is. Tulajdonképpen ebből a négyesfogatból már össze is állíthatnánk az ideális szerelmeseket, ám a szerzőpáros nem elégszik meg ennyivel... Kapunk tehát egy bájos, komikus rokont, akiről a báró azt hiszi, hogy Mária kedvese; és egy bájos, komikus öltöztetőnőt, aki a bájos, komikus rokon kedvese - szeretne lenni.

Az anya magába bolondítja a fiút, hogy aztán a lányának adja, mert így végül övé lesz az apa... bizony, a színésznők csak bonyolítják az életet! Igazából egy kérdés maradt: ki lesz ott a Horváth-kertben, Budán / Szombaton este, fél nyolc után...?

Eme varázslatos, mesés-zenés régi nyárnak a történetén nem fog az idő; az 1928-as év igazi operettszenzációját most Szabó Máté bújtatja új köntösbe.

 

rginyr_kerekes

Kerekes Éva

Lajtai Lajos - Békeffi István

RÉGI NYÁR

- zenés játék -

Szereplők:

Mária, hires színésznő ................................................. Kerekes Éva m.v.

Zsuzsi, a leánya ........................................................ Czakó Julianna e.h.

Báró Jankovits János ................................................. Seress Zoltán m.v.

Miklós, a fia ............................................................ Marofka Mátyás e.h.

Trafina, Mária szegény rokona .................................. Koltai Róbert m.v.

Mimóza, öltöztetőnő ................................................ Ivancsics Ilona m.v.

Manci, kiszolgálólány ..................................................... Német Mónika

Főúr ................................................................................. Kőrösi András

Néni, cukrászné ................................................................. Horváth Zita

Kitty, görl ............................................................................. Rácz Panni

Lulu, görl ............................................................................. Czene Zsófi

Szobalány ................................................................ Tóth Molnár Ildikó

Pincér ................................................................................. Fábián Zsolt

 

Súgó: Kirsch Veronika

Ügyelő: Salamon Bernadett

Segédrendező: Pintér Katalin

Rendező: Szabó Máté

Bemutató: 2011. szeptember 16.

 

 

 

Forrás: Csiky Gergely Síznház Kaposvár

süti beállítások módosítása