Ez egy "szaunadarab" - Koldusopera a veszprémi színházban

A Koldusopera című zenés színmű bemutatójával kezdődik a Veszprémi Petőfi Színház évada a felnőtt bérletes közönség számára szeptember 16-án. A darabot Szinetár Miklós Kossuth-és Jászai-díjas, Kiváló-és Érdemes művész állítja színpadra, Bicska Maxit Hirtling István formálja meg. A főbb szerepekben Eperjes Károly, Papadimitriu Athina, Trokán Anna, Nyirkó István, Csarnóy Zsuzsanna, Szűcs Krisztina és Gere Dénes Ákos látható.

Szinetár Miklós pályafutása alatt immár negyedik alkalommal állítja színpadra Bertolt Brecht és Kurt Weill népszerű művét, először 1958-ban rendezte meg a Koldusoperát.

szinetar

"Ennél aktuálisabb darabot nem is lehetne találni a mostani világra. Ez a zenés színmű a kapitalizmusról szól, annak kegyetlen törvényeiről, a rendszer embertípusairól, jelenségeiről. A kor az, amelyik mindig újra tud fogalmazni vagy mássá tenni egy művet, ám jelenleg nincs erre szükség, mert a Koldusopera itt zajlik a szemünk előtt és körülöttünk. Úgy is mondhatnám, hogy ez egy "szaunadarab", forróból megyünk a hidegbe, hidegből a forróba, és aztán ez az egész mind a nyakunkba, illetve a lelkünkbe ömlik" - mondta Szinetár Miklós, aki három éven belül másodszor rendez a Veszprémi Petőfi Színházban, kötődik a városhoz, a társulathoz, ezért is mondott igent arra, hogy újból a teátrumban dolgozzon.

koldusopera

Az előadás főszereplője Hirtling István, aki pályafutásának nagyon fontos mérföldkövének érzi azt, hogy eljátszhatja Bicska Maxit.

"Most 53 éves vagyok és 53 évvel ezelőtt a születésnapom előtt tizenhárom nappal mutatták be Szinetár tanár úr rendezésében a Koldusoperát. Abban az előadásban Kocsma Jenny szerepét az én nagynéném, Böröndy Katalin játszotta. Most pedig itt állok Veszprémben a színpadon, mint Bicska Maxi, próbáljuk a Koldusoperát, velem szemben ül Szinetár Miklós, mellettem remek színészek sora, ragyogó szereposztásban, emberileg, lelkileg, szakmailag nagyon jó és leírhatatlan érzés ez. Kell ennél több a boldogsághoz, az évtizedeken átívelő családi - színházi kapcsolatnál?" - ecsetelte Hirtling István.

trokananna

A veszprémi produkció érdekessége az is, hogy Trokán Anna a társulat tagja, ebben az előadásban együtt játszik édesanyjával, Papadimitriu Athinával, aki a darabban is az édesanyját formálja majd meg.
"Kőszínházban most játszunk először együtt. Régen, szabadtéri színházi előadásban Tác-Gorsiumban Pécsi Ildikó rendezésében már szerepeltünk együtt, de ott nem volt nagy szerepem, a karban voltam a testvéremmel együtt. A Koldusopera az első nagy színpadi találkozásunk, s nagyon örülök ennek. Érdekes így közösen dolgozni, még összenevetünk néha a jelenetek közben, de nagyon jó ez. Munka közben én nem az édesanyámként tekintek rá, hanem kollégaként, színészként, s azt hiszem, ő is hasonló módon lát engem" - hangsúlyozta Trokán Anna.

 

Bertolt Brecht - Kurt Weill: KOLDUSOPERA

A londoni Soho legmélyén Bicska Maxi, a sármos rablógyilkos titokban feleségül veszi Peacock, a koldushálózatot működtető üzletember egyetlen leányát, Pollyt. A koldusok királya azonban bosszút áll a bandavezéren lánya elcsábításáért. A rablóromantikát sem nélkülöző történet mögött feltárul a viktoriánus Anglia alvilága, ahol minden eladó és mindennek pénzben meghatározható ára van. Ahol nincs becsület, mert "előbb a has jön, aztán a morál", ahol pár pennyért mindenki elárul mindenkit, ahol a barátság hamis, a szerelem múlandó. A darab témáját Brecht előtt többen is feldolgozták. Az első egységes zenés játékot John Gay és John Cristopher Pepusch írta. Londonban akkoriban beszédtéma volt a betörő Jack Shepard története, aki megszökött a börtönből, s akit az ugyancsak betörő Jonathan Wild árult el a rendőrségnek, és akit fel is akasztottak. Bár a mű a 20. századi avantgárd színház része volt, mára már klasszikus rangra emelkedett, hiszen olyan, "slágerek" hangoznak el benne, mint a Cápa-dal, az Ágyú-dal vagy a Salamon-dal.

Szereposztás:

Bicska Maxi: HIRTLING ISTVÁN Jászai-díjas

Polly Peacock: TROKÁN ANNA

Peacock: NYIRKÓ ISTVÁN

Peacockné: PAPADIMITRIU ATHINA

Tigris Brown: EPERJES KÁROLY Jászai- és Kossuth díjas

Kocsma Jenny: CSARNÓY ZSUZSANNA Jászai- díjas

Lucy: SZŰCS KRISZTINA

Leprás Mátyás: HORVÁTH ZOLTÁN

Horgasujjú Jakab: GERE DÉNES ÁKOS

Fűrész Róbert: MÁTÉ P. GÁBOR

Szomorúfűz Walter: BARANYI PÉTER

Ede: SZŰCS LÁSZLÓ

Nagytiszteletű Kimbal: VAJDA KÁROLY

Smith: BENCZÉDI SÁNDOR

Rendőr: HÁROMSZÉKI PÉTER

Filch: TÓTH LOON

Konferanszié: MÓDRI GYÖRGYI

Tánckar, kórus: CSEKŐ BRIGITTA, KALOCSA ÁGNES, FISTER ANDREA, GERGELY HAJNALKA

Forrás: Színház.hu, Petőfi Színház

süti beállítások módosítása