Rejtett dimenziók a PLACCC Fesztiválon

Virtuális utazás Budapestről a Déli-sarkra, láthatatlan játszótér a Nyugati téren, mini-jeleneteket árusító bolt, elfeledett lottónyertesek és nano-invázió az utcákon. Az ötödik PLACCC Fesztivál szeptember 23. és október 2. között a valóságon túlra, Budapest rejtett dimenzióiba repíti a közönséget. PLACCC – Művészet máshogy, máshol.

placcc_2011_plakat

A belga CREW társulat Terra Nova című előadásában egy rendhagyó budapesti helyszínen indulnak expedícióra a nézők. Virtuális valóság-szemüvegek és fejhallgatók segítségével fedezhetik fel a Déli-sarkot és a saját elméjük működését. A színház határait feszegető produkció közben összezavarodnak az érzékszervek. Még abban sem lehet biztos az ember, hogy amit a saját testének vél, az tényleg az övé-e.

A Nyugati pályaudvar környéke egyetlen hatalmas játszótérré alakul át az idei PLACCC Fesztiválon. A berlini Invisible Playground nevű alkotócsoport a vállalkozó szellemű városlakókkal közösen fejleszt Budapestre szabott, interaktív utcai játékokat. A szabályokat csak a beavatottak ismerik, de a járókelőkből is lehet akár földönkívüli anélkül, hogy tudnának róla.

Helyben fogyasztható kulturális élményeket árul egy budapesti üzlethelyiségben a Matsune & Subal nevű bécsi művészpáros. A Store (Bolt) című produkció nézői mini-jeleneteket vehetnek maguknak, a kreatív alkotásokat pedig elvitelre vagy házhozszállítással is kérhetik.

A könnyűzene klasszikusaival és a városi térrel játszik legújabb koncertelőadásában a HOPPartklub. Párhuzamos szólamok, színészek és sétáló nézők találkozása a szövevényes, mégis szabályos utcákon és passzázsokban. Váratlanság és kiszámíthatóság a zenében és a városban - ez a Scale 1:5 című előadás. A HOPPart Társulat folyamatosan kísérletezik a zenés színházi formákkal, a PLACCC Fesztivál felkérésére készült sétáló előadás ennek az alkotófolyamatnak az egyik állomását jelenti.

Rendhagyó helyszíneken szokatlan produkciókkal készülnek a képzőművészek is a PLACCC Fesztiválra. Laki Eszter és Nagy Szilvia felpezsdíti az életet az egyik budapesti lottóházban, ahol egykoron a szerencsejáték nyertesei kaptak öröklakásokat. Szakács István, Szentirmai Tamás és Vági János nano-inváziót indít a városban: jól ismert helyszíneken apró beavatkozásokat hajtanak végre, amelyeket GPS vagy térkép segítségével lehet megkeresni. A cseh Tomáš Moravec és a szlovák Matěj Al-Ali pedig egy elhagyatott belvárosi passzázsban kezd építési munkálatokba, hogy megmutassa, milyen gyakran használjuk „vakon" a várost.

Az idei fesztivál két kísérőprogramja a Néprajzi Múzeum MaDok programjának Etnomobil 2.0 nevű mobil kiállítása, és a VaLyo Csoport rendhagyó sétatúra útvonala, a Duna Tanösvény.

 

PLACCC Fesztivál

Budapest, 2011. szeptember 23.- október 2.

 


2011. szeptember 23.- október 2.

Invisible Playground (D): Field Office Budapest

Helyszín: Nyugati téri aluljáró

 

InvisiblePlayground_photo-Merlin_Nadj-Torma

 

2011. szeptember 23, 24, 26.

hoppartklub (H): Scale 1:5

Meglepetés helyszín

 

 

2011. szeptember 26-30.

Matsune & Subal (A): Bolt

Helyszín: 1075 Budapest, Király u. 25.

 

Store4-_foto_Nick_Scando

 

2011. szeptember 29, 30, október 1.

Crew (B): Terra Nova

Helyszín: Tőzsdepalota (volt MTV-székház), 1054 Budapest, Szabadság tér 17.

 

CREW_Foto-Stefan_Dewickere

 

 

térképzelet

Képzőművészeti program

2011. szeptember 23. - október 2.

 

 

Laki Eszter - Nagy Szilvia (H): Lottóház

Helyszín: 1053 Budapest, Múzeum körút 9.

 

Lotthz-_Laki_Eszter_Nagy_Szilvia

 

Szakács István - Szentirmai Tamás - Vági János (H): Nano-invázió

Helyszín: városszerte

 

Tomáš Moravec (CZ) - Matěj Al-Ali (SK): Alaptalanul

Helyszín: Central Passage, 1061 Budapest, Király u. 8.

 

 

Kísérőprogramok

2011. szeptember 23-25.

 

Etnomobil 2.0 (a Néprajzi Múzeum Madok Programjának múzeum-lakókocsija)

Helyszín: 1088 Budapest, Szabó Ervin tér (Prága Kávézó előtt)

 

 

2011. szeptember 24. és 27.

Duna Tanösvény (a Valyo Csoport informatív sétatúrája és programjai)

Helyszínek: a Tanösvény egyes pontjain


 

Egy kis PLACCC történelem:

Az első PLACCC Fesztivál 2008-ban azért jött létre, hogy népszerűsítse a Magyarországon akkor még kevéssé ismert helyszínspecifikus művészetet. Három éve csak külföldi csoportok léptek fel, ám azóta egyre több hazai alkotó mutatja be formabontó köztéri produkcióit. Művészeink nem színháztermekben vagy galériákban dolgoznak, hanem jól ismert köztereken és a „talált" helyszíneken. Az épületeket, utcákat, városi tárgyakat nem díszletként használják, hanem újraértelmezik, és többé már nem tudsz ugyanúgy elmenni mellettük. Aki elég nyitott, rácsodálkozhat Budapestre, újra felfedezheti benne a saját helyét és önmagát. A PLACCC művészei idén is meglepő, elgondolkodtató, provokatív és humoros akciókkal várják az újszerű élményekre fogékony közönséget. PLACCC - Művészet máshogy, máshol.

 

forrás és további részletek: Placcc Fesztivál

süti beállítások módosítása