'A fejletlen intézményrendszer lassú leépülése zajlik' - a 6-os kategóriáról

"Nagyjából megszokottnak tekinthető, hogy a támogatási szerződések még mindig nem köttettek meg, és hogy mindenki hozomra dolgozik. A tavalyi zárolás azonban, ami végül elvonássá vált, tovább nehezíti a helyzetet. Úgy kell tervezni, hogy azt sem tudni, mikor jön a megítélt pénz, sem azt, hogy mennyi pénz lesz végül, és mivel már bizonyos, hogy másodszorra is ki kell igazítani kissé az idei költségvetést" - írja a Magyar Narancs. Lapszemle

Schilling Árpád a Magyar Narancsnak azt mondta, „mi nem vagyunk rosszul”, majd hozzátette, hogy jórészt a Krétakör 2008-as átalakulásának köszönhetően. „Nem kell társulatot fenntartanunk, projektetek valósítunk meg. Nyolc állandó ember dolgozik nálunk, más a helyzetünk, mint a 15-20 fős társulatoknak, akiknek állandó munkát kell adniuk ennek a sok embernek, egyben tartani őket, repertoárt kialakítani, mi vállunkat ezek a terhek már nem nyomják. A külföldi kapcsolataink is segítettek minket, érkeztek koprodukciós pénzek a projektjeinkre, ehhez persze mindig igazítani kellett kicsit a koncepción, alkalmazni őket valamelyest a partner elképzeléseihez, de az együttműkösé lehetőségét nem tekintem az alkotói szabadság csorbulásának. Ebből kifolyólag abba a projektbe tudunk belefogni, amelyikre érkezik efféle pénz, a többit jegeljük, amíg nem találunk hozzá valakit, aki beszállna” - nyilatkozta.

schilling

Idén 12 és fél milliót kaptak, ez a pénz a működési költségek körülbelül ötödét fedezi. Az egészséges arány szerinte az egyharmad lenne. Az elmúlt évben egyébként nem pályáztak, mert közszolgáltatási szerződésben álltak a kultuszminisztériummal.

Ha a társulatok valamilyen mértékben rá lesznek utalva a minisztériumi támogatáson kívül szubvenciók elérésére, az Schilling szerint versenyhelyzetet teremthet – az arra érdemes társulatok egyharmados arányú állami finanszírozására azonban szükség van, hogy a teljes kiszolgáltatottságot elkerüljék. Úgy látja, hogy a 100 százalékos  normatív támogatásban reménykedni kőszínházi típusú, a függetlenek között közegidegen gondolkodás. (...)

vajdaivili

A TÁP Színház vezetője, Vajdai Vili kicsit melankolikusabb Schillingnél. Ők 11 és fél millió forintot kaptak az évadra – a 3 fős társulatból nem kell senkit elbocsátani. A 6-os kategória és a függetlenekre vonatkozó minden törvényi garancia eltörlését természetesen ő is komoly fenyegetésként éli meg, az aktuálisan legkomolyabb baj azonban az, hogy egyre nehezebb próbahelyeket találni. A Tűzrakteret bezárták, a Merlinnek pedig, ahol szintén fut darabjuk, költöznie kell az Átrium mozi épületébe. (..) A Minden Rossz Varietét abbahagyják – igaz, nem külső kényszerek miatt.

Pintér Béláék kapták ugyan a legtöbb pénzt, 35 milliót a független társulatok közül, de ez az egyre csökkenő pályázati összegek miatt így is csak fele a két évvel ezelőtti költségvetésüknek. Úgy tűnik ebből csak egy premier jön ki, a tavaszi bemutató elmarad, vagy, ha a színházvezető rá tudja beszélni a színészeit, megcsinálják, ingyen. (...)

Tovább nehezíti a helyzetet, hogy az NKA nem írja ki idén a szakmai díjakat elnyerő társulatoknak meghirdetett pályázatát.

hudi

Már most érezhető az erózió Hudi László, a Független Színházak Szövetségének (FSZSZ) elnöke szerint is. Az FSZSZ és a Mozgó Ház Alapítvány által 2005-ben létrehozott produkciós ház fenntartására 9 milliós állami támogatás érkezett. Ebből az összegből, mint mondja, evidensen nem lehet működtetni egy ilyen műhelyet, muszáj volt pénzt kérni az ott próbálni szándékozó társulatoktól, akik közül sokan, emiatt nem is jöttek, például a Tünet Együttes. Érdek-képviseleti vezetőként is úgy látja, hogy nehéz megszervezni az együttes munkát, a színészeknek sokat kell máshol dolgozniuk, hogy megéljenek, és mindez valóban a minőség rovására megy, ami aztán hivatkozási alapjává lehet a további megvonásoknak. „Az egész, még amúgy is csökevényes, fejletlen intézményrendszer lassú leépülése zajlik – összegez. A kőszínházakba pedig már csak azért sem lehet bemenni, ahogy Vidnyánszky Attila javasolta, mert egyszerűen nincs fogadókapacitásuk. Sokan azt fontolgatják, hogy elmennek az országból”.

A teljes cikk a Magyar Narancs e heti számában olvasható!

Forrás: Magyar Narancs

süti beállítások módosítása