Beköltözhetünk Fedák Sári villájába

Két lakás is eladó most Fedák Sári egykori villájában, amely a Hűvösvölgyi úton található. A ház üdülőként szolgált nemcsak Fedák Sárinak, kora ünnepelt primadonnájának, hanem a vele egy ideig vadházasságban, majd házasságban élő Molnár Ferencnek is.

"Ez a leány a nagy mindennek Remekbe termett, kicsi mása, A hódító, tüzes, pogány vér Gyönyörű és szent lázadása. Ez a leány gyönyörűséges ember, Szilaj vággyal, vad szerelemmel. Nem értitek? Jól van: ne tessék!... Ez a leány tökéletesség!" (Ady verse Fedák Sáriról)

fedak_tuliplead

ELADÓ EGY FEDÁK VILLA

A villában 10 lakást alakítottak ki azóta – derül ki egy ingatlan.com-on lévő hirdetésből. Borbás Krisztina, a Piramis Ingatlan City ingatlanreferense ennek kapcsán elmondta, hogy az egyik lakásban élő szobrász még meg is formázta Fedák Sárit, s ez a szobor most is ott áll a villa mellett. Éppen ennek a néhány éve elhunyt szobrásznak a lakása a másik eladó ingatlan – tájékoztatta az ingatlanmagazin.comot Kányiné, Fábián Erzsébet ingatlanközvetítő.

Az, hogy valaha Fedák Sárié volt a villa, szájhagyományként terjed, a hirdetés szövegében pedig az áll, hogy Molnár Ferenc ebben a házban írta a Pál utcai fiúk jó néhány fejezetét, „s ki tudja még mennyi Molnár Ferenc regényt”. A villa „állaga karbantartott, de igazi, régi pompájának visszaállításához általános felújításra lenne szükség.” Ennél azonban talán fontosabb lehet a vevők számára, hogy „bárki, aki fogékony a művészetek szinte bármely ágára, azt a nappaliban biztosan megcsapja majd az elmúlt idők alkotóinak közel száz éves lehelete. Az emberben egyszerre ébred a vágy, hogy mindent megújítson e lakásban, és mindent ebben az állapotban őrizzen meg az utókor számára.”

Az egyik meghirdetett, 86 négyzetméteres lakás irodaként működik jelenleg, s 42 millióért árulják, míg a másik 188 négyzetméteres, s irányára 79 millió forint.

Fedak_Sari_dedikalt_fotoja

FEDÁK SÁRIRÓL 10+1 PONTBAN:
1. Fedák Sári, a beregszászi lány 18 évesen elérkezettnek látta az időt, hogy bejelentse tervét, miszerint színésznő szeretne lennei szüleinek. Hogy elérje, amit akar, cselhez folyamodott: azzal zsarolta a családot, hogy hozzámegy egy idős katonatiszthez, ha nem engednek neki.

2. Fedák Sári megírja szüleinek a János vitéz előadásának éjszakáján, hogy amikor bejött gatyában, röhögtek rajta az emberek, majdnem leestek a székről, de az volt az a pillanat, amikor eldőlt az előadás sikere. Beöthy László azt mondta: csak a gatyán legyünk túl, és utána minden rendben lesz” – mondta Gajdó Tamás színháztörténész.

Kukorica_Jancsi_Fedak_Sari

3. A városban az elsők között neki volt autója. Modern nő volt, erre addig alig volt példa Magyarországon.

4. Ritkán volt szerelmes. Molnár Ferenchez, az ünnepelt íróhoz azonban mély érzelmek fűzték Több mint egy évtizeden át vadházasságban éltek, ez akkoriban erkölcstelenségnek számított. Ők azonban nem titkolóztak. „Egymást erősíteni tudták. Molnár azzal, hogy Fedáknak szerepeket írt, Fedák pedig azzal, hogy elfogadtatja őt olyan körökben, amelyben Molnár nem lett volna szalonképes” – mondta Gajdó Tamás.

5. Darvas Lili színinövendékként vetett véget a kapcsolatuknak, hiszen Molnár belészeretett. Fedák csak úgy volt hajlandó elengedni Molnárt, ha házasságot köt vele. „Feleségül kellett hozzá menjek, hogy elválhassak tőle! Ez nekem jár! - mondta. Itt jött a nőtartás, ami járt. Azt mondta a Zsazsa, nekem nincsen szükségem nőtartásra, én csak ahhoz ragaszkodom, hogy a Molnár azt az összeget fizesse ki, amit nálam megivott!” – emlékezett vissza egyszer Bakó Márta színésznő.

6. Előbb az Osztrák-Magyar Monarchia ellen buzdított, majd a Tanácsköztársaság ideje alatt őt is elkapta a hév. A fotók szerint egy vöröskatona-toborzó teherautó tetején állott Fedák Sári is. A színésznő később váltig állította, hogy csak autogrammot adott, de sokan hallották belépésre buzdító beszédét is. A Tanácsköztársaság leverése után a színésznő Bécsbe menekült. Az itt élő emigránsok azonban feljelentették, a rendőrség azonnal elfogta, és rövid időre a bécsújhelyi börtönbe csukták.

 7. 1935-ben a zsidó származású Winter Sándor filmmogul és keresztény munkatársnője összeházasodott - titokban. Egy évvel később megszületett Erzsike, de a szülők ekkorra már elváltak. 1938-ban megszületett az első zsidótörvény. Az asszony félt, a gyereket Fedák Sárira bízták. Fedák Sári első, 1933-ban készülő saját gyártású filmjét, az Iza nénit Winter Sándor is támogatta anyagilag. A film hatalmas bukás volt. „Az Iza néni propagandafilm. Fedák a világ figyelmét akarta a trianoni béke igazságtalanságaira felhívni” – mondta Gajdó Tamás.

8. 1944 végén Sopronba menekült, a helyi társulatnál lépett fel. Mivel a bécsi Donausender német nemzetiszocialista rádió munkatársaként a háború folytatása mellett állt ki, ezért a II. világháború után a Népbíróság, a Tanácsköztársaság után még „levörösözött" színésznőt, most „nácirajongónak" bélyegezte, és nyolc hónapi börtönbüntetésre ítélte. Büntetése letöltése után már nem térhetett vissza a színpadra.

Fedak_Sari_surol17

9. Fedák Sárit 1954 tavaszán még felkérte a Déryné színház új direktora, játssza el Csiky Gergely: Nagymama című vígjátékának főszerepét. Fedák izgatott lett, és készült a visszatérésre. Azonban súlyos beteg lett. Halálhíréről csak pár soros hír jelent meg.

10. Ady Fedák Sáriról: Fedák Sári nem az a lány, akiről hideg melegséggel vagy meleg hidegséggel lehet szólni és írni. Ő első Fedák Sári. Egy és szuverén. Valaki és teljes valaki. Egyéniség, aki nem paktál, s aki nem reflektál semminemű türelemre. Tessék csak bátran nézni, látni és ítélni. A Bereg megyei bakfis egyszerre csak fölszaladt a színpadra. Mint a gyötrelmes, erős, szűz vihar, végigsöpört ott mindent. Trónjaikról lerángatott autokrata színpadi királynőket, félelmetes bálványokat, szent és sérthetetlen formákat, tradíciókat és konvenciókat. A kis bálványdöntő úgy tett a züllött budapesti színházi világgal, mint Napóleon az egyesült seregekkel. Fedák Sári is fölforgatta s megcsúfolta a színpadi hadakozásnak minden becses, régi elvét. Nem volt újságíró dandárja, nem volt haditerve, ignorálta a kulissza küzdelmeit. Nekivágott a csatatérnek, a színpadnak, s megnyert minden csatát.

fedaksaritokajiFedák Sári a Tokaji aszú című filmben Bordy Bellával

11.  A rablóultiban az irreálisan magas kontra neve: fedáksári. Arról megoszlanak a vélemények, hogy hányszoros kontráról is van szó pontosan, mert az ultiban nem szokott odáig eljutni senki, hogy „fedáksárit” mondjon.

Forrás: Ingatlanmagazin, RTL Klub, Wikipédia, Színház.hu

süti beállítások módosítása