L1danceFest 2011- egy hét múlva!

Az L1 Egyesület által szervezett kortárs táncfesztivál 2002 óta mutat be táncelőadásokat – kezdetben főleg a független magyar táncművészeket tömörítő egyesület tagjainak produkcióit, majd más hazai és nemzetközi, kimagasló tehetségű együttesek, szólisták előadásait. A jubileumi programról a fesztivál művészeti vezetőjével, Ladjánszky Mártával beszélgettünk.

L1danceFest2011_image_byKorolovszkyAnna

 

Az idei év meghívott országai: Ausztria, Csehország, Katalónia/Spanyolország, Németország, Svájc, Svédország, Szlovákia

Fókuszban: Lengyelország - POLSKA

Helyszínek: Gödör, Mu Színház, Bakelit

Az 5 nap alatt 15 előadás, koncertek, beszélgetések és workshopok!

 

Mi az L1danceFest?

Az L1danceFest 2011 program-összeállításában Ladjánszki Márta – táncos, koreográfus, a fesztivál művészeti vezetője – szakmai szempontjai, kísérletező kedve követhető nyomon: „Igyekeztem olyan fellépőket meghívni idén is, akiket személyesen ismerek, és akik művészi munkájukkal inspirálóan hatottak rám." A fesztivál célja, hogy olyan itthon még kevésbé vagy egyáltalán nem ismert alkotókat mutasson be Budapesten (és terveink szerint a jövőben kisebb formában vidéken is), akik egyéni hanggal, letisztult tudással és magas szintű technikai felkészültséggel rendelkeznek.

A kortárs táncfesztivál az elmúlt három évben fokozatosan alakult át egy egyre szélesebb földrajzi és előadó-művészeti spektrumot felölelő nemzetközi szemlévé, mely már nem csupán az L1-tagoknak és rezidens művészeknek kínál bemutatkozási lehetőséget, hanem neves külföldi fellépők munkáit igyekszik megismertetni a magyar közönséggel. A kerek évforduló egyúttal egy új korszak kezdetét is jelenti: 2011-től új névvel, új tagokkal és új irányok bevonásával dolgoznak tovább.

 

marti2

 

Interjú Ladjánszki Mártával

- Amikor legutóbb találkoztunk, akkor főleg a pénzhiányról beszélgettünk. Viszont a fesztivál ajánlójában azt írtátok, új korszak indul. Milyen változás történt?


Ladjánszki Márta: Amikor találkoztunk, már elindult egy új korszak, azért jártam nálatok, hogy a weboldalunk aktualizálásáról tárgyaljak. A pénzhiány továbbra is fennáll, és súlyosan érinti az L1 Egyesületet, de nem adjuk fel. Az utóbbi időben az egyesület átalakult, én viszem tovább, művészeti alelnökként, új tagokkal. Köztük nem csak táncosok vannak, hanem művészetet pártoló, művelő társak.

 

- Miért alakult át a csapat?


Ladjánszki Márta: Az L1, mint alkotóközösség 1998-ban jött létre, akkoriban kizárólag táncművészeket tömörített, illetve tánccal foglalkozó szakembereket, kurátorokat, akik támogatták az elképzelést, miszerint több alkotó hozzon létre egy formációt, amin belül pályázni tudnak, közösen bérelhetnek próbatermet. 2002-ben indult el a fesztiválunk, ami eleinte a tagok munkáit mutatta be, később pedig meghívásokra fókuszált. A tavalyi év nehezen telt a kuratóriumi döntés és megvonások miatt, valamint az L1 Egyesület tavalyig aktív három tagjának a művészeti munkája és további elképzelései annyira szerteágazóak lettek, hogy ez is aláhúzta a változtatást (követtük az időközben beállt helyzetünket). Egyszerűbbnek tűnt, ha önálló alkotókként megyünk tovább. Én azonban jeleztem, hogy örülnék, ha tovább vihetném az egyesületet. A meghatározott formai követelmények miatt találni kellett partnereket ehhez. Most olyan emberek vesznek körül, akikkel a munkám során találkoztam. Velük egyeztetek, de a fesztivált és az egyesületet elsősorban az én ízlésem határozza meg. Bizonyos értelemben magányos harcosként, úgy érzem, mindenen rajta kell tartanom a szemem, de vágyom a közösségi szellemre, szeretnék magam mögött tudni biztos embereket.

 

- Hogy alakult ki a fesztivál programja?


Ladjánszki Márta: A fellépők többségét küldöldi útjaim során hívtam meg. Úgy érzem, hogy az itthoni kulturális közeg egy olvasztótégely, amiből muszáj kitekinteni. Mindig nyitott voltam arra, hogy különböző helyzetekben megmérettessen a munkám és különösen nyitott voltam arra, ha ez külföldön történt. Ezért már akkor, amikor táncolni tanultam, jártam külföldre, egy idő után indultam versenyeken, nem voltam lusta, minden fellépőt megnéztem. Egyedül, egy versenyhelyzetben, könnyebb lett volna csak magamra koncentrálni, meditálni. De megérte, mert azóta is összetalálkozom azokkal, akiket a fesztiválok, versenyek alkalmával ismertem meg.

 

- Miért voltál nyitott a megmérettetésekre? Mit adtak a külföldi utak?


Ladjánszki Márta: Volt egy időszak amikor versenyekre rendszeresen visszatértem Prágába vagy Belgrádba. Ez utóbbi helyen az első fellépésemre egy klasszikus balett alapú versenyen került sor. Pukkanós fóliában vonaglottam a földön, világítás nélkül. Dalija Acin volt a fesztivál művészeti vezetője, aki kardoskodott a továbbjuttatásom mellett, mert fontosnak tartotta bemutatni, hogy a táncnak ez az ága is egy megmutatkozása, közönséget nevelt bizonyos értelemben. Mefogadtam, hogy a rákövetkező évben visszatérek és megmutatom, hogy "táncolni" is tudok. Ez így is alakult, legközelebb második díjat nyertem, az azt követő évben pedig első helyezést kaptam. A pénzdíjakból tudtam tovább dolgozni. Rájöttem, hogy az első lépést a művésznek kell megtenni mindenben, a közönség felé, a szakma felé. Ez a közlésvágyról szól, arról, hogy hiszem, hogy itt van dolgom.

Tovább a teljes interjúhoz >>>

 

L1danceFest 2011

2011. szeptember 21-25.

Program


szept. 21.

18:00 MEGNYITÓ - Gödör és Bakelit

La Intrusa Danza (Catalonia) / Rojo Manso - Gödör Klub terasz

Jackie Brutsche (CH) / The Moustache Princess - Gödör Klub

- innen 19:30-kor különjárat viszi át a nézőket a Bakelit M.A.C.-be

Dominik Grünbühel (A/S) / I am the Mockingbird - Bakelit Kuckó

Handa Gote (CZ) / Mushrooms - Bakelit Hangár

 

                   Małgorzata Haduch (PL) / Zona Segura

 

szept. 22.

19:00 "POLSKA" - MU Színház

Lengyel nap és állófogadás a Lengyel Intézet szervezésében, a lengyel EU-elnökség alkalmából!

Agata Maszkiewicz (PL) / Polska

Małgorzata Haduch (PL) / Zona Segura

Anna Steller (PL) / Delia

 

                      

Agata Maszkiewicz (PL) / Polska

 

szept. 23.

19:00 - MU Színház

Lengyel Katalin (H), Niklas Valenti (S) / Super – The Autumn Show

Jan Bárta (CZ) / It is exactly about ...not the Paradise

Mészöly Andrea (H) / Beszélj rólam

 

szept. 24.

19:00 - MU Színház

Barbara Fuchs (D) / IT - solo for one body

Ladjánszki Márta (H) / (Yes Sir, I can't) BOOGIE!

 

                   Ladjánszki Márta (H) / (Yes Sir, I can't) BOOGIE! 

 

szept. 25.

19:00 - Bakelit

- a Gödörtől 18:30-kor különjárat viszi át a nézőket a Bakelit M.A.C.-be

Chris Leuenberger (CH) / Masculinity - Bakelit Hangár

Debris Company - Tomáš Nepšinský, Daniel Raček / [SO FA:] - Bakelit Stúdió

Bélaműhely (H) záró koncert - Bakelit Hangár

 

------------

 

KÍSÉRŐ PROGRAMOK

Kovács Katalin (H) / Hová tűnt az előadás? - Tematikus performance-sorozat az előadások helyszíneinek előtereiben, minden nap! /

TALKING THROUGH – Nyitott vitabeszélgetések Kulcsár Vajda Enikő vezetésével! – az előadások után, minden nap!

szept. 24–25.

PASSING THROUGH V4 Workshop Małgorzata Haduch (PL) vezetésével

 

----------

 

Fotókiállítások:


szeptember 20-26. Gödör Kiállítótér

Kozár Edit (H) / HelyzetjelentésM 2009-2011 - minden nap 18:00-kor rövid meglepetés előadás a helyszínen (alkotócsoport: Kovács Noémi, Lakat Andrea, Oliver Mayne, Varga Zsolt)

 

szeptember 20-27. MU Színház Kiállítótér

L1 danceFest múlt

süti beállítások módosítása