"Ez felfoghatatlan" - Így emlékeztek Huszár Zsoltra

Hétfő este megemlékezést és virrasztást tartottak Huszár Zsolt emlékére. Kollégái és barátai még mindig értetlenül állnak az Új Színház negyvenéves színészének halála előtt. Szabó Győző szerint ilyen hőfokon csak kevesen élnek.

Huszár Zsolt szerepeit elevenítette fel, a közel egy órás megemlékezés, amelyen körülbelül 300-400 ember jelent meg. Miután Márta István rövid beszédet mondott, Papp Zoltán pedig felolvasta saját versét, amelyet Zsoltnak szánt, levetítették az Édentől keletre című darabból Zsolt jeleneteit, majd korábbi alakításaiból láthattak részleteket az emberek. 

Kollégák Huszár Zsoltról:

Száraz Dénes, az Új Színház színésze: "Ez felfoghatatlan. Mert vannak betegségek, meg lábtörések, de őt most nem pótolni kell, hanem nem lesz többé. A színháznak meg mennie kell tovább. Holnap már kezdődnek is a próbák, nem tudjuk még, ki veszi át a szerepeit, de ez most nem is fontos. (...) Talán ez a legnehezebb, menni tovább, nem foglalkozni azzal, amit érzünk." Száraz Dénes szerint Zsoltra még sok szerep várt volna, hiszen nagyon tehetséges volt. "Hatalmas lángon égett, de abból is látszik, hogy mennyire nagy színész volt, hogy még egy átmulatott éjszaka után is száz százalékosan teljesített."

Szikszai Rémusz az egyik legközelibb barátja és kollégája: "Volt egy közös projektünk, hiszen együtt alapítottuk a Vádli Színházat, ahol első előadásunkért, a Caligula helytartójáért még a Színikritikusok Díjára is jelöltek minket. Nagyon sok tervünk dőlt dugába ezzel, de a társulat többi tagjával, Király Attilával és Gyulay Eszterrel egyetemben még eszünkbe se jutott a helyettesítésén gondolkodni. Majd egyszer megy tovább az élet, de hagyni akarok neki időt, hiszen túl közel állt hozzánk. A társulattal egy álmunk vált valóra. Pici társulat volt, szabadidőnkben szerveztük és a szívügyünk volt. Zsolti halála óriási veszteség, feldolgozhatatlan és teljesen abszurd.”

Szabó Győző is, úgy érezte összekötötte őket, hogy nem végezték el a Színművészeti Egyetemet: „Ez egy kimondhatatlan cinkosság két amatőr színész között, aki bekerült egy jó társulatba, és ott próbál helyt állni. Tiszteltük, szerettük egymást. (…) Rossz korba született, mert ő egy igazi krúdys dzsentri volt, nagyon szerettem.” (Forrás Velvet.hu)

FÉNYKÉPEK A MEGEMLÉKEZÉSRŐL:

zsolt3

Már szombaton gyászlobogót tűztek ki az Új Színházban

zsolt4

Mécseseket helyeztek el Huszár Zsolt fényképe előtt

zsolt6

A színház bejáratát virágok borították be

zsolt9

Mécsesekkel érkeztek a megemlékezők

zsolt10

Aki ott volt, a könnyeivel küszködött

zsolt1

A színház lépcsőjénél is gyertyák égtek

zsolt8

Márta István rövid beszédet mondott

zsolt7

Zsolt az Édentől Keletre című előadásban alakított főszerepet, megidézték a darabot

zsolt2

Forrás: Színház.hu, Velvet

süti beállítások módosítása