A BITEFen versenyez Serban Bergman adaptációja

A Belgrádi Nemzetközi Színházi Fesztivál versenyprogramjában szerepel a Kolozsvári Állami Magyar Színház társulatának előadásában a Suttogások és sikolyok.

A Belgrádi Nemzetközi Színházi Fesztivál versenyprogramjában szerepel Andrei Ṣerban rendező Suttogások és sikolyok című előadása, amelyet szeptember 22-én és 23-án játszanak Újvidéken, a Szerb Nemzeti Színházban. Ingmar Bergman filmjének színpadi adaptációja 2010-ben három UNITER-díjat kapott: a Legjobb előadásnak, Legjobb rendezőnek (Andrei Şerban) és Legjobb színésznek (Bogdán Zsolt) járó elismerést.

Foto_Istvan_Biro_10

Az 1967-ben alapított, évente, szeptemberben megszervezett BITEF a legnagyobb és legfontosabb európai színházi fesztiválok egyike. Célja, hogy a politikai és kulturális határokon túllépve lépést tartson az előadóművészet viharos fejlődésével. A fesztivált 1999-ben a Premio Europa per il teatro különdíjjal tüntették ki.

Foto_Daniela_Dima_2

A fesztivál számos helyszínen zajlik, az utóbbi években Belgrád mellett Újvidéken és Niš városában is szerveznek eseményeket. A versenyprogramban szereplő előadásokat Jovan Ćirilov, a fesztivál művészeti igazgatója és Anja Suša rendező választja ki. A színházi előadások mellett szakmai beszélgetések, workshopok, filmvetítések, színházkritikai szeminárium és kiállítások szerepelnek a programban.

Foto_Daniela_Dima_7

A zsűri minden évben négy elismerést ítél oda: a Mira Trailović nagydíjat a legjobb előadás, a különdíjat a színházművészethez kiemelkedően hozzájáruló produkció kapja, emellett a közönségdíjat, valamint a Politika napilap díját is átadják.

süti beállítások módosítása